streda 21. júla 2021

V podmienke : Jonas T. Bengtsson (recenzia)


V podmienke
 je kniha, ktorá ponúka nevšedný príbeh písaný úsečným tarantinovským jazykom, rôznymi pohľadmi a rýchlou dejovou líniou, ktorá si získa srdcia čitateľov.

Dej sa sústredí na tri postavy: Dannyho, ktorého pustili z väzenia na podmienku, aj keď mal ešte sedieť za násilný trestný čin, jeho prvé kroky vedú k nájdeniu kamarátov zo sídliska, s ktorými ho spája nejedno tajomstvo; Christiana, z ktorého sa stal policajt a neúspešne rieši aj svoje finančné problémy, a Malika, ktorý bol z tejto trojice kamarátov najzdržanlivejší, jedného dňa však zmizol... Danny sa rozhodne Malika nájsť aj na vlastnú päsť, i keď poruší niekoľko pravidiel. Spája túto trojicu iba priateľstvo z detstva alebo aj niečo temnejšie?

Mávanie rukami pád nespomalí, ale prečo to neskúsiť. (s. 227)

Jonas T. Bengtsson napísal pútavý a zároveň surový román, ktorý zachytáva krátky časový útek a miestami využíva udalosti z minulosti na lepšiu charakteristiku prítomného času. Dej sa delí podľa postáv, ktoré sa striedajú, čitateľ má priestor na pozorovanie rôznych pováh či udalostí. Ťažisko celého príbehu sa nezameriava na vykreslenie postáv, ale na celkovú atmosféru a kamarátske vzťahy.

Obsahuje bolesť, väzenské prostredie, vojnu medzi gangami, násilie, priateľstvo, moc peňazí, prestíž, zlé rozhodnutia, finančné ťažkosti, drogy, ale aj nehu, lásku, vzdelanie či túžba urobiť niečo, čo sa vymyká bežnému správaniu. Ale zároveň poukazuje aj na budúcnosť, prevzatie viny na seba, či to, ako niektorí ľudia dokážu manipulovať životy iných. A kam až táto manipulácia je schopná zájsť...

Laura plače. Danny sa ju nesnaží utíšiť. Závidí jej. Pustiť uzdu pocitom je nepochybne lepšie ako čierna hrča, ktorá ho dusí zvnútra. (s. 291)

Slovenské vydanie má 304 strán, obsahuje veľké písmená a jednotlivé pohľady sú viditeľne predelené od textu. Kapitoly sú navyše krátke, čiže kniha môže byť na jedno či dve posedenia. Rýchlosť sa vyskytuje aj v deji, pretože autor neužíva odbočky, ale surovo prináša fakty a dej. 

Každá postava je svojská, zaujímavá, nevšedná. Inakosť je tou hybnou silou, ktorá robí priateľstvo medzi týmito tromi zaujímavé. Tajomstvá, ctižiadostivosť, vina, sloboda, manipulácia, svedomie sa postupne v publikácii gradujú, až namiešajú skvelý kokteil detektívneho románu, ktorý zamieta akékoľvek moralizátorstvo, ale dáva do popredia to, že karma je zdarma, teda to, že za všetko zlé, čo človek urobí, bude potrestaný...

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára