štvrtok 24. januára 2019

Nevyslovené - Kristína Ježovičová (recenzia)


Svet sa nezrútil. Svet sa iba rozštiepil.(s. 159)


Ona je krásna a populárna.
On tučko s mastnými vlasmi.
A veľkým tajomstvom.

Na prvý pohľad celkom jednoduchý tínedžerský príbeh, ktorý sa zaoberá šikanou, hľadaním samého seba v komplikovanom svete a priateľstvom. No prvý pohľad klame...

Violu a Fredyho trápia úplne odlišné veci a ich príbehy sa odohrávajú sedemnásť rokov po sebe, no aj napriek tomu ich spája niečo... Niečo silnejšie.

Viola je klasické dievča, ktoré "skúša" život, miluje svojho otca, ktorého však zaujíma jeho nová priateľka, skúša to, čo jej kamaráti a snaží sa zapadnúť. Vo svojom živote rieši nielen svoju komplikovanú povahu, ale aj chlapcov, pretože si nevie vybrať, ku ktorému ju to ťahá viac.

Fredy je nadaný mladý chlapec, ktorého "láska" otca dusí a chce sa vymaniť zo svojich myšlienok, nájsť si kamarátov, i keď sa kontaktu s nimi bojí. Síce je tučný, ľuďom na smiech, ale nik nevidí, čo všetko sa za tým všetkým skrýva a čo Fredy ukrýva.

"Každý potrebuje útočisko, každý potrebuje nádej, ale zrejme aj strach. Bez neho to niekedy nejde." (s. 74)


*

Ak milujete knihy, ktoré nie sú pozitívne, nezaoberajú sa dobrými, úspešnými ľuďmi, ale sú napísané životom a potrebné na prečítanie, tak táto kniha si vás získa.

Získa si vás svojou závažnosťou, ktorú autorka ponúka v malých dávkach, aby čitateľa hneď neochromila. Počas celej knihy vám kúsok po kúsku spája životy týchto dvoch mladých ľudí a ponúka vám ich pohľady na život či obhajuje ich správanie.

Kniha je napísaná jednoducho, aj napriek tomu čo v sebe skrýva. Stránky sa akoby pretáčali samé a autorka nenechá nič na náhodu a všetko do seba zapadá. Oboznamuje nás s neraz smutnými osudmi, ale zároveň aj s akousi silou voči svojmu osudu bojovať a nevzdať sa pri prekážkach.

Nevyslovené sú plné tajomstiev, nevyslovených túžob, lásky, opory, hudby, vzťahov, "otcovskej lásky", ale zároveň aj plné sily, odvahy voči nepriaznivým podmienkam (či ľuďom) bojovať. U čitateľa chce vzbudiť pochopenie, zároveň postavy skvelo vykresľuje, až sa vy sami stávate ich priateľmi a chcete im pomôcť.

Skvelý literárny počin, ktorý sa zaoberá silnými témami, ale veľmi potrebnými. Zvraty, zúfalstvo, beznádej autorka strieda s radosťou, talentom, pochopením a snahou o lepší svet.

"Máš v sebe tri hlasy. Anjela, démona a ten tretí..." odkašle si, akoby ju niečo drhlo.
"Skutočný človek, ktorého nikomu neukazuje," dodá Thomas. (s. 73)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media. Knižočku si zakúpite tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára