sobota 26. januára 2019

Pasáž - Simon Stalenhag (recenzia)

"Osamelá cesta postapokalyptickou krajinou."

Kniha, ktorá vás najskôr zaujme svojím výzorom. Ilustrácie, ktoré na prvý pohľad vyzerajú temne a záhadne.
Potom si vás získa anotácia, ktorá sľubuje cestu Michelle a jej žltého robota po dystopickej Amerike.
A v poslednom rade príbeh a jeho zaujímavý štýl písania.
Jednoduchý, ale pritom zložitý príbeh, ktorý sa vám dostane pod kožu a vy nebudete vedieť prestať čítať.

*

Kniha nie je písaná zrovna jednoduchým štýlom a niektoré vety som musela prečítať dvakrát, ale zároveň je akýmsi zrkadlom spoločnosti, fungovania ľudí, ich snaha prežiť, či akoby vládnuť a niečo dosiahnuť.

Pasáž nám ponúka život Michelle, ktorá sa miestami vracia do svojej minulosti, opisuje smrť svojich blízkych či dokonca to, aký dosah mali činy ľudí na iných ľudí.
Miestami píše autor dosť jednoducho, niekedy až humorne, ale zároveň to strieda s pochmúrnym dejom, ktorý sa tiahne celou knihou.

To, čo robíme, nie je civilizované, viem to. Ale viem i to, že aj tebe sa to muselo prihodiť - presne ako ja si sa zobudil a zrazu si si uvedomil niečo nezvratné: nežijeme už v civilizovaných časoch. (s. 104)


Kniha je teda ladená do melancholickej nálady, ale autor ju strieda so spomienkami z minulosti a tým vytvára akýsi obraz o minulosti, prítomnosti, či miestami budúcnosti.

Kniha nemá príliš veľa textu, čo teda autorovi nedáva voľnú ruku, aby načrel do problému trošku viac. Kĺže po povrchu, ale zároveň jeho slova sú spestrené ilustráciami/maľbami, ktoré dopĺňajú/dokresľujú texty a vďaka nim si môžete lepšie predstaviť krajinu, po ktorej Michelle putuje.

Zároveň však v knihe nechýbajú ani tajomstvá, či silné momenty, pri ktorých dôjdu slová nielen vám, ale aj samotnému autorovi. Koniec mi prišiel zaujímavo spracovaný a istým spôsobom niečo vo mne zanechal.

Celkovo knihu hodnotím veľmi pozitívne. Páčilo sa mi jej spracovanie a zároveň pointa príbehu. Jediným negatívom je už len fakt, že je dosť krátka a jej príbeh zaujímavý, že by som sa rada dozvedela o ňom viac.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Albatros Media Zakúpite si ju tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára