štvrtok 17. januára 2019

Patrick Melrose:Nerieš to - Edward St. Aubyn (recenzia)

Každú novú absyntovku spoznáte vďaka špecifickej obálke. Asi preto sa vždy rozprúdi debata o knihách, ktoré sa vymykajú zaužívaným obálkam.

Patrick Melrose: Nerieš to je prvou časťou pentalógie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Absynt, už teda minulý rok. Zaoberá sa príbehom jednej neobyčajnej rodinky. Zaujímavou, no zvláštnou postavou Davida Melrosa, jeho manželky Eleanor a syna Patricka.

"Mŕtvi sú mŕtvi," pokračoval, "a pravda je taká, že človek zabudne na druhých hneď vtedy, keď k nemu prestanú chodiť na večeru. Pochopiteľne, existujú výnimky - na niektorých sa dá zabudnúť už počas večere." (s. 106)


Všetko funguje tak, ako má. David je zvláštny typ človeka, ktorý chce dokazovať svoju dominantnosť a dôvtip. Je svojím spôsobom hrôzostrašný, sadistický, no viac-menej budí rešpekt.
Svojím správaním strpčuje život svojej manželke, ktorá sa pri ňom necíti šťastná, ale snaží sa zo všetkých síl vyhovieť svojmu manželovi.
Manžel nielenže riadi život svojej ženy, ale zároveň sa snaží ovládať život svojho päťročného syna. No ale aké výchovné metódy si zvolí? A sú vôbec správne, či dokonca morálne (normálne)?

Dej sa zameriava na večeru, ktorá sa má konať na rodinnom zámočku v južnom Francúzsku. Táto večera však bude iná ako doposiaľ. Šokujúce udalosti roztrieštia Patrickov svet na dve polovice.

*

Edward St. Aubyn vytvoril pozoruhodné dielo, ktoré je plné nemorálnosti, nenásytnosti, zloby, ohovárania, snobstva a krutosti. Zameriava sa na povrchný život britskej smotánky, no zároveň nám ponúka život mladého chlapca, ktorý hľadá svoje miesto vo  svete, no jeho detstvo veľmi narúša postava jeho otca.

Keď sa zoznámila s Davidom, vravela si, že je to prvý človek, ktorý jej naozaj rozumie. Teraz bol posledným, od ktorého by čakala pochopenie. (s. 14)


Otca berie ako autoritu, ale zároveň si uvedomuje, že jeho činy nie sú náležité. Je však niečo, čo dokáže zastaviť otca, ktorý chce riadiť život svojho maloletého syna? Zastaví sa pred niečím?

V tejto knihe vám autor ukáže, že David sa nezastaví pre ničím a nič mu nie je dosť dobré, dosť nóbl a nič nie je proti morálke. Davida sa nielenže bojí vlastná rodina, ale aj známi. Rešpekt si buduje na tom, že sa ho ľudia boja.

Patrick a jeho matka sú len bábkami, ktoré ovláda David. Snažia sa vymaniť z jeho zovretia, ale majú dosť síl na to?

Ďalšie postavy v knihe sú plné nenávisti, zloby, arogancie, samoľúbosti a skrytého strachu a vzdoru. V každom badať istý nesúhlas s myšlienkami Davida, ale nik nie je schopný sa mu postaviť zoči-voči. Jeho autorita je priam hmatateľná.

Celá kniha je napísaná pútavým štýlom a autor každou kapitolou odkrýva nové tajomstvá, nové názory, charaktery a hlavne faloš. Faloš, ktorá sa vznáša celým dejom, ktorá je usadená v hĺbke srdca každej postavy, ale zároveň aj strach, ktorý má v tejto knihe náležité miesto.

Pre mňa veľmi vydarená kniha, ktorá si získa vašu pozornosť, donúti vás zamyslieť sa a nakoniec netrpezlivo čakať na to, ako sa príbeh tejto zvláštnej rodinky ďalej vyvinie.

"Takmer som zabudol, ako je tu krásne," povedal Nicholas, keď sa priblížili k domu.
"Ja som zabudla úplne," prisvedčila Eleanor, "a to tu žijem." (s. 101)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Absynt. Knižočku si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára