piatok 15. marca 2019

Zásah - Taylor Adams (recenzia)

Americký autor Taylor Adams sa v slovenskom knižnom svete objavil nedávno so svojou mrazivou knihou Niet úniku (ktorú som ešte nečítala).
Tentokrát si opäť postupne získava srdcia ďalších čitateľov, ktorí majú možnosť nahliadnuť do jeho zaujímavých a doslova až premyslených myšlienok a zažiť skvelý literárny zážitok, počas ktorého vás viackrát prekvapí a oberie vás o slová.

Hnev je fakt čudná vec, uvedomil si zrazu. Omnoho viac než emócia. Čosi uchopiteľné. Čosi, čo človeka naplní ako horúce jedlo. (s. 208)


James a Elle, mladý manželský pár, sa ocitajú na Mohavskej púšti. Cestujú za lepším životom, so svojimi ranami z minulosti, no ich nový začiatok nie je taký ideálny, ako si predstavovali.
Pokazí sa im auto, uviaznu na území, ktoré nepatrí nikomu, s minimálnymi zásobami vody, so žiadnym signálom a s mužom, ktorý je od nich vzdialený viac ako jeden kilometer, no mieri na nich zbraňou a chce ich zabiť.

James a Elle nemajú kam ujsť, jediné bezpečné miesto je za nepojazdným autom. No dokedy bude toto miesto bezpečné? A sú mužovým cieľom iba oni dvaja alebo sa na púšti nachádzajú aj iné osoby?
Majú vôbec šancu prežiť?

Mal pocit, akoby sa z vlastnej vôle strácal. Akoby hádzal hlinu na svoj vlastný hrob. (s. 176)


Autorov štýl sa môže miestami zdať predvídateľný - viacero podozrivých osôb, nadviazanie kontaktu a také tie typické veci, ktoré sa objavuj vo filmoch  a knihách tohto žánru.
No potom príde určitý zlom, pri ktorom budete pozerať na písmenká a budete sa snažiť pochopiť, ako sa to autorovi podarilo, že vám dokázal takto nečakane vyraziť dych.

Autor sa s vami miestami zahráva ako aj snajper s mladým párom. Snaží sa vás naviesť na nejakú stopu a potom to celé zmení a vám neostáva nič iné, len čítať ďalej a nevnímať nič okolo seba.

Si diabol, ohúrene vtedy hlesol chalan. Len to o sebe ešte nevieš. (s. 105)


Postavy v tejto knihe sú dômyselne premyslené, i keď miestami sú až príliš múdre a šikovné, že si dokážu poradiť skoro so všetkým a dokážu si všímať príliš veľa detailov, ale zároveň vám autor ukazuje aj ich chyby, ich tajné túžby, ich tajomstvá a snaží sa nadviazať medzi jeho postavami a čitateľom istú sympatiu, pochopenie.

Tajomstvá, ktoré majú hlavné postavy, autor nevyzradí hneď na začiatku, ale postupne. Ako postupuje dej, tak postupujú a gradujú aj ich charaktery, dôvtip a odhodlanie.

Nielen James a Elle majú svoje tajomstvá, ale postupne sa dostávame aj do hlavy snajpera - Williama Tappa. Jeho spomienky sú nám sprostredkúvané pomocou jeho myšlienok, nakoľko v knihe sa strieda pohľad z jeho strany, ale aj zo strany mladého páru, čo dodáva deju dynamiku, ste viac zvedaví, vidíte to, čo urobí niekto z obidvoch strán - ako to vníma prvá a ako to vníma druhá strana.

Veď čo je život, ak nie séria dilem, ako sa vyhrabať z nejakého maléru? (s. 166)


Autor nám čitateľom teda umožňuje skvelý náhľad nielen z jednej, ale z dvoch strán, opisuje vzhľad postáv, ich tajomstvá, charaktery, myšlienkové pochody a vytvára v deji napätia, odhodlanie, bolesť, smútok, beznádej, odvahu a hlavne silu bojovať proti všetkému, čo sa postavám postaví do cesty.

Taylor Adams vytvoril svojím spôsobom veľmi špecifickú knihu, ktorá má v sebe presne toľko potrebnej dávky, koľko by mal mať triler. Miestami síce má trošku medzery, ktoré sú však k celkovému dojmu úplne zanedbateľné.

...na to, aby človek mohol prepadnúť zúfalstvu, musí najprv zažiť šťastie. (s. 15)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme. Knižku zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára