štvrtok 9. mája 2019

Toto je náš príbeh - Ashley Elston

,,Ak to neurobil, pravda sa ukáže."


Toto je náš príbeh bol dlhou cestou hľadania toho naozajstného príbehu. Príbehov tu bolo viac. Evolúcia dodala príbehu šťavu a aspoň mi táto knižka nakopla po zime zamrznutý mozog :D

Knižka láka obálkou. Má krásnu farbu, tajomný prechod, no a čo tam robia tie parohy?

Prvá moja myšlienka pri čítaní tejto knižky? ,,Milujem chlapčenské pohľady!" Ibaže toto moje nadšenie opadlo po prvej stránke, pretože som zistila, že chlapci z River Pointu sú síce hlavnými postavami, no nič nám priamo, a špeciálne mne ako čiteteľke, nehovoria. Jediná osoba, ktorá okrem rozprávačky Kate dostáva slovo je vrah Granta Perkinsa, ale až do poslednej stránky nikto, ani vy, ani Kate, ani jeho najlepšeí kamoši, netušia, kto týmto hlasom vlastne je.

Šialené! Zo začiatku som si nadávala. Hlúpe prvoplánové otrepané dievčenské rozhovory zo začiatku sa zmenili na šokujúce a dych berúce predávanie tajomstiev. Kate aj jej kamarátka pracujú na miestom súde, odkiaľ sa najlepšie a najrýchlejšie dostávajú informácie. Toto prostredie nám však dáva možnosť spoznať aj iné postavy. Či už samotných podozrivých a všetky detaily o ich vypočúvaní, o sudcovi, prokurátorovi, policajtoch,... Toto miesto robí z knižky ešte dynamickejší sklz udalostí.

Postavy, ktoré Kate stretáva sa striedajú a chaos z jej hlavy sa prenáša cez stránky aj na samotného čitateľa. Kde je vrah? Sleduje ju niekto? Kto bol ten chlapec, do ktorého sa zamilovala? Kto vie niečo viac? Kde nájde odpovede? Prečo je všetko tak nejasné?

,,Keď kamaráti poznajú svoje tajomstvá, nezostanú kamarátmi nadlho."

Otázky, otázky, otázky a len minimum odpovedí knižke dodávajú ten tajomný a napínavý obláčik, ktorý cítime z každej stránky. Keď už sa zdá, že je šanca nastoliť spravodlivosť, rozum vyhodnotí nejakú nezhodu a zas sú na nule. Opäť niečo nájdu, ale celá situácia sa iba zhorší. Z tohto incidentu sa stáva snehová guľa, ktorá ženie vpred lavínu komplikácii a nástrah.

Poradí si Kate s týmto ťažkým prívalom problémov? Podarí sa jej prísť veci na koreň? Uverí jej niekto? Nedostane sa do nebezpečia ak zavŕta nos tam, kam nemá? Pomôže jej niekto zistiť pravdu? 

Knižka prekvapuje jednou situáciu za druhou. Je nekontrolovateľná a zrýchľuje tep. Aj keď by som ju pravdepodobne nepovažovala za strop, čo sa týka výbuchu emócii a dokonalosti, no chytľavá bola poriadne. Nič v tomto príbehu nebolo predvídateľné a nič prvoplánové. Knižka naozaj sadne do ruky a už sa nedá odložiť. Zaoberá sa zaujímavou témou okorenenou ešte zaujímavejšími okolnosťami. Kamoši poľovníci na love a jeden to neprežije. Nehoda? Náhoda? Smola?

Tento dramatický pátrací príbeh prerušuje alebo možno skôr dopĺňa taký mini romance nádych. Čo sa týka toho vzťahu: láska a napätie, tak tieto sily nie sú vyrovnané. Avšak mierne komplikujú a osladzujú celý priebeh zároveň.

,,Je ľahké vidieť to, čo niekto iný nevidí."

Veľakrát ich chceli zastrašiť. Veľakrát ich chceli zastaviť. Veľakrát mi podkopali nohy... No oni hrdo kráčali ďalej a verili vo svoje víťastvo. Chceli vyhrať tam, kde právny systém zlyhal.


Táto knižka ponúka ako pohľad mladého dievčaťa so zápalom a bezodnou túžbou po poznaní, tak aj priblíženie práce vyšetrovacieho tímu a obraz toho, ako si súd odklepne to, čo sa mu zdá najjednoduchšie uveriteľné. Predostiera nám vývin nielen vzťahov Kate a jej milého {z kratučkých sms konverzácii pred každou kapitolou - príjemné osvieženie a doplnenie}, ale aj celého procesu hľadania vinníka, kedy naozaj až do poslednej kapitoly netušíme, kto by ním mohol byť. Obraz neraz sedel na kohokoľvek, ale Kate sa nevzdávala a bojovala za to, čo bolo správne, a tým bolo neodsúdiť nesprávnu osobu. 

Knižka je strhujúca, akčná, osviežujúca, vzrušujúca, nevyspytateľná a ohromne príjemná na čítanie. Ja som ju odkladala strašne dlho, nespravte rovnakú chybu. A určite sa ozvite s vašimi postrehmi ;)

Za knižočku by som sa rada poďakovala AlbatrosMedia. Objednávajte tu ;)

- Rony - 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára