utorok 20. augusta 2019

Nájdi odpoveď (Nespútaný chaos) - Patrick Ness // recenzia

Na hlavné postavy, ktoré aj cez svoj nedospelý vek preukazujú jedinečnú silu a odvahu už sme si zvykli. Dúfam, že ich tiež tak milujete a obdivujete tak ako ja.

,,Zotročila vás vaša lenivosť. Porazila vás vaša samoľúbosť. Váš rozsudok smrti."

Viola s Toddom sú neobyčajné decká, ktoré bojujú za to, za čo by mali bojovať všetci dospelí. Premýšľajú, prehodnocujú a taktizujú ako skúsení vojaci. Nevzdávajú sa, aj keď im starosta/prezident Prentiss skríži cestu a rozdelí ich. Toto zvlášte puto, ktoré medzi nimi je vskutku čarovné. Nemôžu a nechcú byť bez seba a spravia čokoľvek, aby toho druhého zachránili a dostali sa k sebe.

Knižka opisuje sporné časy medzi bývalou členkou rady niekdajšej Kolísky a novým prezidentom, našim starým známym, starostom Prentissom. Ten si rýchlo získa na svoju stranu armádu aj občanov Kolísky. Teda, toho, čo z nej zostalo. Na jednej strane teda stojí Prentiss so svojim synom po ľavici a Toddom po pravici, no a na strane druhej stojí odboj Odpoveď, ktorý sa snaží ľuďom otvoriť oči a navrátiť časy mieru a pokoja.  Nikto však nevie, ktorú stranu si chce vybrať. Jedna je násilnejšia ako druhá. Čloek už pomaly nevie rozlíšiť dobro od zla, pretože hranica medzi nimi je len tenká krehká sklenená tabuľa. Dokážu dobré úmysly prekryť lži a toľké straty na životoch?

,,Ak je niečo hodné naučenia, je hodné naučiť sa to dobre."

Toddov pohľad sa mi páčil už z knižky Počúvaj nôž. Pri tejto knižke som však bola vďačná aj za ten Violin, pretože vďaka nej zisťujeme, čo sa naozaj deje a ako niektoré udalosti Prentiss prekrúti, či už aby si získal Todda, alebo aby primäl obyvateľov veriť mu. No dá veriť klamárovi? Ale funguje to aj naopak. Každý, kto má moc nad informáciami, má výhodu a možnosť vyhrať. Informácie sú v tejto knižke veľmi cenné a ten, kto ich vie ohýbať, je majster svojho remesla, a že ich je v tejto knižke ozaj dosť.

Okrem Todda, Violy a starostovocov, sa v knižke objavujú aj postavy z minulej knižky, ale i úplne nové postavy, ktoré spetrujú knižku sovjimi intrigami, plánmi a predstavami. Poviete si, už vás nič neprekvapí, no mýlite sa. Z každej strany sa na nás valia nové zistenia a zatajené pravdy. Tento príbeh má ešte stále hromadu tajomstiev, ktoré čakajú na odkrytie. Už len celá táto hra na chlapcov a mužov je jedno obrovské tajomstvo.

,,Pretože byť mužom znamená nebáť sa umrieť."

Knižka je plná napätia, pretože každý si praje vojnu, alebo aspoň nejakú vzburu. Každý dúfa v niečo lepšie. Každý verí vo výhru svojej strany, ibaže niekedy ani my čitatelia nevieme, ktorú stranu chceme vo svojich myšlienkach zvýhodňovať. Knižka ponúka široký pohľad na udalosti. Opisuje krajinu, v ktorej by sme bývať nechceli a vedenie vlády, akému by sme sa chceli všetci vyhnúť. Tlačí nás k premýšľanniu. Núti nás vyhodnocovať a porovnávať. Vedie nás ku kritickému mysleniu a chce od nás, aby sme si celkový obraz spojilil sami.

Na knižke je krásne to, že sa nikam neponáhľa, ale zároveň neplýtva slovami. Nenájdete tu celostránkové opisy, pri ktorých čítaní postupne zabudnete na to, o čom ste čítali. Patrick Ness naozaj nenásilným, ľahkým, jednoduchým štýlom prekladá udalosti svojho fantasticky premysleného sveta. Knižka nám prestiera stôl plný krásnych myšlienok, no a mnohé je možno použiť aj do dnešného sveta.

Páčil sa mi tiež dvojzmyselný názov tejto časti. Nájdi odpoveď. Alebo Odpoveď? Každá strana hľadá to svoje a bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako sa dnaé strany doťahovali a naháňali. Táto vojna bude premyslená.

V tejto knižke autor ukázal svoje super schopnosti a už teraz sa neviem dočkať vyvrcholenia, pretože ak bude aspoň z polovice také skvelé ako tie knižky pred ním, bude to bomba.

Za knižočku veľmi krásne ďakujeme sieti kníhkupectiev PantaRhei. Objednávajte tu ;)

- Veronika - 

2 komentáre:

  1. Zlý kredit, dobre !! 100% akceptácia pre okamžité pôžičky, získanie ponuky do 24 hodín
    Získajte osobnú pôžičku od 8 000 GBP do 80 000 000 USD, 3,0%
    úroková miera Naše pôžičky sú dobre poistené a maximálna bezpečnosť je naša
    prioritou, ste finančne stlačení?
    Hľadáte prostriedky na splácanie pôžičiek a dlhov?
    Hľadáte financovanie na začatie podnikania?
    Potrebujete súkromné alebo firemné pôžičky na rôzne účely?
    Hľadáte pôžičky na veľké projekty?
    Hľadáte prostriedky na rôzne ďalšie procesy?
    Poznámka: Ponúkame nasledujúce pôžičky pre jednotlivcov
    * Komerčné pôžičky.
    * Osobné pôžičky.
    * Obchodné pôžičky.
    * Investičné pôžičky.
    * Rozvojové pôžičky.
    * Pôžičky na nákup.
    * Stavebné úvery.
    * Úvery pre spoločnosti a mnoho ďalších:
    a oveľa viac pri úrokovej sadzbe 3%;
    e-mail: ako sa prihlásiť?
    Pre viac informácií kontaktujte pls: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi by som odporučil služby pána Benjamina akejkoľvek osobe, ktorá potrebuje finančnú pomoc, a budú vás informovať o ďalších vysokých adresároch. Ešte raz chválim seba a vašich zamestnancov za mimoriadny servis a zákaznícky servis, pretože to je pre vašu spoločnosť veľký prínos a príjemný zážitok pre zákazníkov, ako som ja. Prajem vám všetko najlepšie do budúcnosti. Pán Benjamin je najlepším spôsobom, ako získať ľahkú pôžičku, tu je e-mail .. / Lfdsloans@outlook.com alebo sa porozprávajte s pánom Benjaminom na WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Ďakujeme Vy, že ste mi v úprimnom srdci znova pomohli s pôžičkou, som navždy vďačný.

    OdpovedaťOdstrániť