utorok 17. novembra 2020

Beatrice - Lina Bengtsdotter (recenzia)


Tretí diel detektívnej série od Liny Bengtsdotter prináša opäť inšpektorku Charlie Lagerovú, ktorú zavolajú do Karlstadu, kde sa stratilo len deväťmesačné dievčatko. Charlie sa ho snaží čím skôr nájsť a postupne odkrýva tajomstvá bohatej rodiny a neúprimné výpovede, v ktorých všetci niečo taja. Charlie bude musieť siahnuť až na dno svojich síl, aby zistila, čo sa v takej usporiadanej rodine deje, ako tento prípad opäť súvisí s jej minulosťou a bude často riskovať svoju osobnosť v boji proti alkoholu, ktorý jej spôsobí viaceré výčitky. 

Lina Bengtsdotter vytvorila ďalší podmanivý príbeh, od ktorého neviete, čo čakať. Síce rozbeh bol trošku pomalší a autorka retardovala začiatok, na konci využila celý svoj talent a potenciál. 

Charlie, ako už čitatelia môžu vedieť z predchádzajúcich kníh, veľmi často prepadá alkoholu. Síce je výbornou inšpektorkou, v jej osobnom živote urobí pár zlých rozhodnutí, ktoré vytvoria pár otázok, na ktoré sa veľmi ťažko hľadajú odpovede. 

Celú jej osobnosť tvorí jej minulosť, ktorá jej neustále "šliape na chrbát", snaží sa ju zastaviť a zhltnúť. Všetko sa vždy točí okolo jej matky, neustále si ju pripomína a neustále jej určuje ďalšie kroky v živote.

Dej knihy je zo začiatku, ako som spomínala, retardovaný, všetko sa točí iba okolo osi vyšetrovanie - domov Gustava a Fridy. 
Popri základnej dejovej línii sa tvorí aj línia, ktorú rozpráva Sara, jedna postava z predchádzajúcich kníh. Ako to býva vo väčšine prípadov, tieto línie sa spoja a na konci explodujú do premysleného záveru, ktorý čitateľa úplne pohltí. 
V striedaní týchto dvoch rovín badať napätie, ktoré sa skrýva za tým, že recipient neustále čaká na ten moment, kedy začnú tieto línie dávať zmysel, kedy sa stane niečo, čo všetko, celé vyšetrovanie zmení. 

Postavy sa odkrývajú postupne, minulosť Charlie sa postupne skladá do celku počas celej série, jednotlivé postavy sa z jednej knihy dostávajú do druhej a vytvárajú tak príbeh, ktorý je nutné čítať s porozumením.

V Beatrice nechýbajú klasické témy, ktoré autorka neustále rozvíja: to, že každá rodina má svoje tajomstvo, ktoré sa snažia vyšetrovatelia vyriešiť; problematické vzťahy v rodinách; alkoholizmus hlavnej postavy; násilie či znásilnenie; drogy; strata matky a zázemia; kto sú biologickí rodičia; sociálne siete; ako žijú deti v detských domovoch; dievča z nižšej spoločnosti sa dostane do sveta bohatých; temná  minulosť, ktorá sa prelína do prítomnosti; či nechýba ani objavovanie tejto minulosti, blízkych vzťahov, ktoré má Charlie, odhalenie jej príbuzenstva či toho, čo všetko má spoločné jej matka s druhými ľuďmi.

Autorka vytvorila sériu, ktorá je čitateľná, obsahuje napätie a tajomstvá, vo svojom žánri je jednou z tých, ktoré si získajú oprávnenú pozornosť. Jej postavy sú tvorené hlavne na hriechoch minulosti, občas sa mihne nejaká charakteristika, ale väčšinou sú zakomponované do činov postáv a recipient ich musí nájsť v jednotlivých dialógoch/slovách. 
Beatrice sa číta rýchlo, striedajú sa v nej nové a nové odhalenia, ktoré sú prítomné v knihe asi od polovice. Úvod je trošku dlhší, ale vôbec neberie originalitu zvyšku knihy. 

Odporúčam ju určite čitateľom, ktorým sa páčili prvé dva diely, zároveň aj tým, ktorí majú radi zamotané príbehy, ktoré sa vlečú počas celej série, no nepôsobia negatívne, skôr vytvárajú záujem a prepracovanosť témy. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára