piatok 13. novembra 2020

Temné piesky - Robert Bryndza (recenzia)


Kate Marshall trávi čas so svojím synom, s ktorým si postupne krok po kroku buduje vzťah a dôveru. Spoločne sa vyberú na potápačskú výpravu, pri ktorej nájdu v hlbine priehrady Temné piesky zachytenú mŕtvolu mladého chlapca. 

Polícia však príliš rýchlo usúdi, že išlo o utopenie. Kate sa tieto postupy nepozdávajú a začne pátrať po tom, čo sa stalo, hlavne aj na podnet zronenej matky. Ako sa predsa mohol utopiť výborný plavec? 

Do deja sa čitateľ vnára už od začiatku, autor nemá žiadne hluché miesta a svojou atmosférou dokáže opantať zmysly svojho prijímateľa. 
Hmla sa neusádza len v slovách, ktoré pomaly plynú, ale zároveň sa zhmotňuje do akéhosi fantóma, pri ktorom miznú ľudia... a viac sa nenájdu.

Tento záhadný fantóm zaútočí aj na novú taliansku profesorku, ktorá skúma pôvod miestnych legiend. 
Kate a jej spolupracovník Tristan Harper sa rozhodnú konať a zistiť, čo má spoločné smrť mladého chlapca so zmiznutím profesorky, kde sa stratili mladí tínedžeri, ktorí odchádzali z klubu neskoro v noci, keď na cestu padala hustá hmla.

Atmosféra strachu a zahmlenia sa začala na začiatku knihy a postupovala celým jej dejom, až nakoniec zmizla. 

Od prvej vety sa v texte vyskytovali opisy, humor, detailné zachytenie prostredia, postupne sa v knihe odkrývalo nielen súkromie Kate, ktorá je bývalou policajtkou, ale zároveň sa recipient zamotáva do príbehu a ten ho pohlcuje. 

Postava Kate mi však (subjektívne) príde veľmi plochá. Autor jej síce pridal zaujímavú minulosť, s ktorou sa musí postupne vyrovnávať a neustále jej stáť tvárou v tvár, ale ďalej nezaznamenáva jej evolúciu (tá je badateľná napríklad v postave Tristana). Kate akoby sa nevedela pohnúť z miesta a koná príliš neuvážene, neexistuje väčší priestor nahliadnutia do jej psychiky, iba okrajovo.

V deji nechýbajú kapitoly, v ktorých sa prihovára sériový vrah či obeť, ktorú uniesol, detailné opisy, tajomstvá, nevysvetliteľné činy, nečinnosť polície, alkoholizmus, rôzne prepletené (rodinné) vzťahy, neveru, výpovede ľudí, ktorí sa snažia normálne žiť, násilie, vyhrážky či riskovanie svojho života. 

Bryndza sa aj v tejto knihe drží svojich pevných pilierov, ktoré obmieňa, znovu hľadá, objavuje, tvorí. V tejto sérii sa však viac zameriava na dej ako na postavy, snaží sa ho neretardovať zbytočnými opismi nesúvisiacich udalostí a nachádza únikové cestičky, aby sťažil celú situáciu (v prospech deja - súvisiacimi udalosťami), ktorá končí happy-endom. 

V porovnaní s prvou časťou určite vidieť progres, zachytáva sa v neutrálnej rovine, ale táto rovina vôbec nie je zlá, je primeraná, zaujímavá a čitateľná. Neprináša nič nové, trošku plytvá detailami a charakterizáciou postáv, ale aj napriek tomu dokáže zaujať a to je neodškriepiteľný fakt, ktorý robí z jeho kníh niečo, k čomu sa vždy radi vrátite. 

>Sima<

Za poskytnutie e-knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Kniha vychádza 4. decembra 2020. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára