sobota 15. mája 2021

Nevlastná sestra - Jennifer Donnelly

,,Je to zvláštne, ako práve tie príbehy, ktoré sa nikdy nerozprávajú, sú tými, ktoré potrebujeme počuť najviac, však?"

Život nemusí byť rozprávkou, aby mohol byť plný prekvapení. Každodenne stretávame rôznych ľudí s rôznymi názormi, prehádzáme rôznymi miestami a cítime rôzne emócie. Som si istá, že každý z nás má inú kopu starostí, a preto vám dnes prinášame príbeh na odľahčenie. Príbeh silný, smutný, krutý, dynamický, ale pritom príjemný a motivujúci. Ak si myslíte, že druhé šance neexistujú a rozprávky sú len pre deti, táto knižka zmení váš názor.

Obálku má tajomne krásnu a na prvý pohľad je jasnou voľbou. Je jednoduchá na čítanie, je chytľavá a aj keď je voľným pokračovaním široko-ďaleko známej rozprávky, dovolím si povedať, že je skutočne reálna. Nedala sa pustiť z ruky a v mnohom ma prekvapila.

,,Takto zachádzame s našou bolesťou... Premeníme ju na niečo krásne."

Príbeh skrýva omnoho viac ako len odhalenie pokračovania svetoznámeho príbehu. Spája mytologický prvok sily osudu a predurčenia, hru figliara, nádherné a romantické francúzske prostredie a náhodnú skoro až nevinnú stávku. V krátkych kapitolách spája tradičné príbehy moderným spôsobom. Tento čarovný príbeh si ma skutočne získal a budem dúfať, že jemu podobných sa ešte objaví veľa. 

Postavy som si chtiac či nechtiac obľúbila. Trápia sa názormi, prenasledovlané ich skutkami a prešľapmi. Vari je to ale koniec? Nie, nie je. Samotná hlavná hrdinka, zlá a škaredá sestra, je príkladom toho, že prostredie nás dokáže formovať silnejšie, ako by sme si priali. Sebereflexia je málo. Treba nám vedieť spraviť prvý krok a prepísať svoj osud. Nemusíme byť zaseknuté v štádiu škaredého káčatka. Každému je umožnené vyrásť v krásnu labuť. No prvý krok je najťažší. Obzvlášť keď vo váš obrat k dobru nik neverí. 

,,Je to ako oheň... Závisť. Je taká horúca a prenikavá. Spaľuje ťa, kým z teba nie je iba tlejúca troska a vnútri nezostane nič... Nič iba popol."

Autorka svojim kvetnatým štýlom vyzdvihla hĺbku postáv. Predstavovali spojenie zlých vlastností s túžbou po veľkých činoch a prenasledovaním chybami opradenej minulosti.

Nie len Olivia a Octavia sa v knižke vykreslili extrémne farebne. Knižka je plná farebných príbehov a farebných postáv a farebného sveta, ktorý je krutý a dobrosrdečný, upršaný slnečný, ponurý aj veselý. Je to voľba. Celá knižka skrýva oveľa viac ako len milú škaredú sestru a Popoluškino tajomstvo. Ukazuje silu predurčenia, ukazuje ľudí, ktorí slepo nasledujú jednoduchosť cesty, ktorá sa pred nimi kľukatí. Avšak ukazuje aj bezkonkurenčnú moc silnej vôle a odhodlania. Knižka má obrovský potenciálom stať sa motivačným rozprávkovým príbehom pre každého. 

Som si istá, že pri tejto knižke nebudem váhať a siahnem po nej znova a znova. Priniesla o toľko viac, ako som očakávala. 

,,Pamätaj si, že si bojovníčka, Isabelle, a že skutočná bojovníčka si do bitky nesie lásku, odvahu a svedomie s rovnakou istotou ako meč."

Za toto kúzelné čítanie ďakujeme AlbatrosMedia. Objednávajte tu a začítajte sa tiež.

- Veronika -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára