nedeľa 20. júna 2021

Malá Ema : Zuzana Barilova / Markéta Vydrová (recenzia)


Tiež máte doma prváčku, ktorá miluje zvieratká? Malá Ema bude to „pravé‟, čo by sa jej mohlo páčiť.

Ide o ružovú publikáciu vzbudzujúcu záujem už na prvý pohľad. Hrdinkou príbehu je Ema, ktorá zažíva nejedno dobrodružstvo so zvieracími kamarátmi.

Autorka Zuzana Barilová a ilustrátorka Markéta Vydrová vytvorili, aspoň podľa mňa, výbornú a skvelú knihu, ktorá je naozaj takým tým „pravým orechovým‟, učí dieťa nielen milovať zvieratká, ale mladé dievčatká v nej nájdu toleranciu, smiech, úspech, ponúknu nový domov zatúlaným jedincom a zoznámia sa so životom ako takým.

Kniha nie je síce písaná prvou osobou, ale aj napriek tomu sa dokážu mladé dievčatá s hlavnou hrdinkou stotožniť. Už od prvej strany im je ponúknutá ilustrácia Emky, takže nie je potrebný jej následný opis, deti si ju ľahko predstavia a potom môže ich fantázia ďalej fungovať, aj s pomocou krásnych ilustrácií.

Cez nazlostenú susedku, ktorá sa obháňa metlou, ufúľaného zajka, prázdnin u starých rodičov, poskytnutie domova zvieratkám nájdeným na ulici, nakupovanie a záchrana každého zvieratka, dobrodružstvo, smiech, trénovanie prasiatka v skoku do výšky, strata a následné nájdenie, oddanosť zvieracieho kamaráta, až po lásku, pocit istotu, šibalstvo a nezabudnuteľné zážitky.

Malá Ema ponúka šesťročné dievčatko, ktoré je cieľavedomé, miluje zvieratká a trávi s nimi veľa času. V láske k nim ju podporujú nielen rodičia, ale aj starí rodičia. Čo by to bol ale príbeh o malom dievčatku, ktoré by nemalo priateľstvá? Teda kamarátky, s ktorými prežíva rôzne neraz zaujímavé a zábavné dobrodružstvá.

Zároveň kniha učí malé dievčatá byť zodpovednými, zahŕňať láskou našich štvornohých miláčikov, rovnako aj všetky ostatné zvieratká, ktoré nám náš záujem a opateru oplatia tým, že nás budú bezhranične milovať. Navyše, krásne detské spracovanie zaujme deti aj na pohľad, čím teda v nich evokuje ešte väčšiu zvedavosť.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára