pondelok 28. júna 2021

Priateľstvo je... / 500 dôvodov, prečo mať priateľov : Lisa Swerling a Ralph Lazar (recenzia)


Určite ste sa aj vy už ocitli v situácii, keď ste hľadali správny darček svojmu kamarátovi či kamarátke. Chceli ste niečo špeciálne, čo ho alebo ju poteší, vyčarí úsmev na tvári a bude symbolizovať vaše priateľstvo. Táto maličká grafická knižka je jedným z tých darčekov, po ktorých môžete siahnuť, keď hľadáte ten správny...

Priateľstvo je... s podtitulom 500 dôvodov, prečo mať priateľov je knihou, ktorú prečíta čitateľ v priebehu pár minút, ale vyčarí úsmev na tvári, či dokonca aj hlasný smiech, keď sa v jednotlivých ilustráciách čitateľ nájde.

Kniha zachytáva čaro priateľstva, hľadá dôvody na úsmev v každom okamihu, pozerá sa z každého uhla. Priateľstvo nie je len o trávení času s niekým druhým, o delenie sa zo zážitku, ale aj kradnutie jedla z taniera, doberanie si toho druhého, smiech na vtipoch či udalostiach, ktoré chápu len priatelia medzi sebou, vytvorenie si spoločného jazyka, zároveň je priateľ bútľavou vŕbou, pri ktorej môžeme plakať z nevydareného vzťahu, tešiť sa z maličkostí, robiť zlé aj dobré veci spoločne, čeliť svetu a hovoriť si tajomstvá bez strachu, že ich ten druhý povie niekomu ďalšiemu.

Asi najviac oceňujem to, že sa autori rozhodli ukázať rôzne podoby priateľstiev, a teda medzi dievčatami, chlapcami, medzi dievčaťom a chlapcom a najmä medzi človekom a zvieraťom, teda domácim miláčikom.

Táto publikácia odhaľuje krásu priateľstva, učí tolerancii, nájdeniu si dôvodov, smiechu, radosti, užívania si voľného času s niekým ďalším, vytvorenie tajomných miest, ochotu požičať veci, podporiť niekoho v rozhodnutiach, pozerať sa na svet mnohými pohľadmi, ukazovať si navzájom cestu, po ktorej budú kráčať priatelia spoločne, deliť sa o šťastné i menej šťastné momenty v živote, pochopenie a dôvera, užívanie si života, prekonávanie prekážok a mnoho iného. Ukazuje silu priateľstva, jeho dôležitosť, to, že ľudská bytosť potrebuje niekoho, s kým môže zdieľať rovnako zlé ako dobré pocity, nájsť si spoločný jazyk, miesto, okamihy, ktoré si budú priatelia pamätať navždy.

Tým, že je kniha krásne ilustrovaná, tak navodí pokojný a radostný pocit zo vzťahu k druhému človeku, svojej spriaznenej duši. Je ako stvorená byť darčekom, ale každý čitateľ v nej nájde kúzlo, aj ten, ktorý si publikáciu zadováži sám. Vtipná, radostná chuťovka, ktorá učí čitateľov vážiť si ľudí okolo seba a nebáť sa nájsť si spriaznenú dušu.

>Sima<

Za knihu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

2 komentáre:

  1. ďakujem ešte raz za tip :) už to mám vo wishliste. mám doma Šťastie je... a sú to krásne pravdivé knižky. takže si kúpim aj túto :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. <3 ja ešte premýšľam nad Šťastie je..., pravdepodobne sa k nej niekedy dostanem aj ja, ako darček sú ideálne, aspoň podľa mňa :)

      Odstrániť