nedeľa 16. júla 2017

#3 Tip na knihu


"Je krásny a zraniteľný, krehký a lieta - ako ty!"


Motýlik je príbeh o narkomanoch, ktorý sa odohráva prevažne v uliciach Trenčína. Takto by asi znela anotácia tejto knihy. Je to prvá slovenská e-kniha, ktorú som si kúpila vo viazanej podobe v Panta Rhei, pretože mali na ňu zľavu. Začala som ju už čítať v kníhkupectve a doma som ju dorazila. Knižočka má iba 136 strán, takže to bolo na jeden záťah. Najprv som bola ku knihe skeptická, nepáčil sa mi dej, nič nové mi autorka neponúkla a celkovo to bolo plytké. Niečo tomu chýbalo. No postupom času som už začala chápať, prečo majú toľkí ľudia tú knihu radi. Pretože to nie je len taká obyčajná kniha o narkomanoch. Je to krásne dokonalý príbeh lásky, sily, odvahy. Autorka nám zobrazuje kam až človek môže poklesnúť, ako vyzerá to naše "dno". Neviem čo viac na ňu povedať, pretože je to, v istom význame, krásny príbeh dvoch ľudí, ktorí si našli k sebe cestu cez drogy. Je to príbeh o tom, ako sa snažia urobiť niečo, ako drogy ovládnu naše myslenie, konanie, našu povahu, temperament, výzor. Perfektne vykreslené typické črty narkomanov, sila, vôla urobiť, zmeniť niečo a to, že už nikdy nie je cesty späť, a všetko, čo urobíme, nás bude navždy sprevádzať našou cestou životom.


Nad morom lietal motýľ, jediný krvavý motýľ - pamiatka z čias heroínu. 


Mexická vlna je ďalší príbeh od Matkina, ktorý som si zamilovala. Milujem jeho štýl, sexuálnu fantáziu, ironický úsudok, myslenie. Je pravda, že jeho osoba je neznáma a myslím si, že to je skôr muž ako žena. Avšak, v tejto knihe je taký dokonalý ženský štýl, že som už mierne zmätená a naozaj netuším, čo od tohto autora čakať.
Je to jeho najkrajšia a najsmutnejšia kniha. S týmto tvrdením môžem, ale nemusím súhlasiť. Je to krásne silný príbeh rodiny, kde vidíme, ako otec opúšťa svoju rodinu, vidíme ako si nevlastní súrodenci hľadajú k sebe cestu, zároveň hľadáme spolu s nimi skrytú lásku. Vidíme ich životné príbehy, ktoré sú "okorenené" silnými, emocionálnymi okamihmi, ktoré ich dotvárajú.
V tejto knihe je silná téma lásky, politiky, rodiny. Matkin má veľmi ironický nadhľad, ktorý mi je viac než sympatický, a taktiež využíva nesporný zmysel pre čierny humor. Ak ste od Matkina nič nečítali, je čas to napraviť !

Láska je ako mexická vlna. Musíte ju odoslať a dúfať, že sa cestou okolo štadióna nestratí. Že nezmizne. Že časť citu pošlú iní ľudia ďalej a že časom dorazí až k vám. Občas to trvá, ale tak už to chodí. Máločo prebieha predvídateľne.


>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára