streda 18. októbra 2017

Nie na ústa - Recenzia

Anotácia: Chceli by ste nájsť lásku na internete? Alebo sa cez esemesky dostať niekomu do postele? Potrebujete napísať list s prosbou o odpustenie? Vymyslieť žiadosť o ruku ? Oslniť originálnymi prípitkami či duchaplnými statusmi na Facebooku? Neviete ako? Je tu človek, ktorý to urobí za vás.
Väčšinu času trávi v obnosenom župane v dokonale upratanom byte, má kávu, whisky a dobré pripojenie na internet. Má talent a depresie. Má aj sex a peniaze, ale nie koľko, koľko by si zaslúžil. Na lásku už nečaká a nenávisťou nestráca čas. A nie vždy otvára, keď mu zazvoníte. Ak sa chcete dostať do jeho divného sveta, otvorte novú knihu Maxima E.Matkina. Vraj žiadna predtým nebola tak veľmi zo života.

***

Osobnosť Matkina je pre všetkých veľkou záhadou. Jeho fanúšici sa delia na tých, ktorí veria, že sa za týmto pseudonymom skrýva žena a na tých, ktorí si myslia, že je to muž.
Moje pocity sa menia každou knihou. Pri knihe Aj ja teba som bola na strane fanúšikov, ktorí si myslia, že je to muž. Pri tejto knihe, Nie na ústa, mi to prišlo akoby to písala skôr žena než muž. Taký klasický, mierne sexuálny, sarkastický štýl s veľkou pointou na konci.

Nemôžete od tejto knihy očakávať niečo prvoplánové. Ak hľadáte pointu, musíte sa poriadne "zahryznúť" do príbehu. Musíte hľadať vyšší zmysel jej slov, situácií, postáv, vzťahov. Musíte sa snažiť pochopiť Matkina, a to je dosť ťažké. Ak ste od neho ešte nič nečítali, tak skúste začať inou knihou, a potom skúsiť túto.

Zachovaj pokoj. Nekonaj, kým nie si úplne pokojný. Emócie nesmú byť tvoj spoločník. Kým ťa ovláda hnev, ľútosť, strach, nie si pánom svojich rozhodnutí.


Štýl autora:
Každá Matkinova kniha je popretkávaná sarkazmom, sexom, humorom, hlbokou pointou a zložitými vzťahmi. Nie každý im príde na chuť, ale verím, že tá chuť, po vyskúšaní, je božská a dokáže vás priviesť do iného sveta, ktorý je prudko podobný tomu nášmu, ale predsa máte pocit, že je úplne odlišný.

Postavy a dej:
Postavy sú rôzne. Od hlavného hrdinu, až po klientov, ktorým píše prejavy, dohaduje rande, snaží sa pomôcť, po ženy, ktoré ovplyvňujú nejakým spôsobom jeho život, po syna, ktorého miluje, po rodičov, na ktorých mu záleží.

V každej úlohe od klienta si hlavná postava uvedomuje svoje nedostatky, svoju smrteľnosť, svoju "ľahkosť bytia".
Môžeme spoznať jeho ľahký život, prijíma všetko, čo mu život nadelí a zároveň vidíme snahu sa zlepšiť, byť dobrým rodičom, synom, mužom, kamarátom. Nielen ľahký život hlavnej postavy je zachytený v tomto diele, ale aj ťažké stránky života, problémy, ktoré sa snaží zvládnuť.

Niekedy nie je nutné príliš sa pýtať. Niekedy stačí počúvať. Ľuďom sa vraj pri terapii, akejkoľvek terapii, uľaví často ešte predtým, než sa začne liečba, iba tým, že majú pocit, že ich konečne niekto počúva.


U Matkina je typická téma lásky, ktorá je často zaobalená sarkazmom, sexom, ale hlavne skrytou pointou. Hlavná postava miluje ženy, aj keď môžeme vidieť, že si voči nim zachováva často aj odstup, rešpekt. Miluje svojho syna, snaží sa byť ukážkovým synom, zaujíma sa o svojich rodičov, o svoju -bývalú- rodinu a taktiež si vytvára určitý vzťah aj voči svojím klientom. Cíti istú zodpovednosť za činy iných a snaží sa vo všetkom nájsť zmysel, všetko vyriešiť.

Dej je jednoduchý, občas máte pocit, že o ničom, pritom si ani neuvedomíte, ako veľa dostávate. Zachytáva každodenné problémy, dotýka sa témy lásky, rodiny, smrti a zmyslu života.

Viac o knihe sa dozviete, keď si ju prečítate. Podá vám nový pohľad na svet, chytí vás za srdce, vyčarí úsmev na tvári a vyrieši otázky. Za všetkým musíme hľadať lásku, pochopenie, všetko riešiť s pokojom a vedieť si priznať chybu.

Úpadok je sexy len v televíznych seriáloch. Je to taký dobre nasvietený úpadok, soláriový, tricepsový, podväzkový úpadok.


>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára