streda 8. novembra 2017

Kiki z Montparnassu - Recenzia

Anotácia: Toto je příběh Kiki, které se na bohémském Montparnassu dvacátých let podařilo vymanit z bídy a stát se jednou z nejcharismatičtějších postav medziválečné avantgardy. Družku Mana Raye, jehož inspirovala k legendárním fotografiím, zvěčnili na svých plátnech Kisling, Foujita, Per Krohg, Calder, Utrillo nebo Léger. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace hledající zpusob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života.

***

Umělec se těší z věčnosti. Moje ruce učiní tvoje tělo nesmrtelným!


Musím povedať, že na túto knihu som sa veľmi tešila. Nielenže milujem klasické francúzske prostredie, príbehy, ktoré dotvára sám život, hlavne milujem príbehy žien, ktoré neboli dokonalé, ale predsa boli.

Kiki nebola zrovna prototyp dokonalej ženy. Nebola "chudá". Mala krivky, ktoré ju charakterizovali. Mala dlhý nos a rada bývala nahá. Už v jej vyjadrovaní, správaní vidieť prvky feminizmu, ale zároveň aj nie. Síce je silnou nezávislou ženou, ktorá rada spieva, tancuje, maľuje, uvedomuje si svoju ženskosť, prezentuje dokonalosť ženského tela, silu ducha, napriek všetkým jej pozitívnym vlastnostiam, drieme v nej istá forma naivnosti.

Všechny moje nedostatky smažou jedním tahem štětce!


Kiki je nielen pozoruhodná v tom, že je, ako sa hovorí, "multitalent", ale aj v tom, že vie vytvoriť okolo seba také prostredie, že každý chlap padá pri nej do kolien. Vie si získať ľudí, občas nimi dokonca mierne manipulovať.

Nielenže maľovala, tancovala, spievala, takisto si užívala drogy, sex, ženy, mužov, život. Veľa ľudí ju bralo ako prostitútku, ktorá sa vyzlečie pred každým. No v jej osobe treba hľadať hlbší zmysel. Treba nájsť tú malú dušičku, ktorá bývala s babkou, ktorá trpela, keď zistila, ako sa zachovala jej najbližšia rodina, ktorá aj keď jej matka nebola ukážková, vždy mala určitý vzťah k nej.

V každej kapitole jej života vidíme rôznych mužov, ktorí majú rôzne charaktery. Buď sú rovnako skazení ako ona, alebo majú na život iný pohľad.

Vidíme komplikovanosť ľudských vzťahov, boj s drogami, taktiež ocitnutie sa vo väznici, lásku, rodinné vzťahy, komplikovanosť bytia.

Kam jdeš?
Ponořit se do reality!


Stále tvrdím, že kniha, ktorá má v sebe svoje čaro, nepotrebuje veľa textu, aby ho prejavila. Milujem komiksy a tento som si zamilovala. Je ľahko škrtnutý erotikou, každý obraz, každý okamih má svoju silu. Vyvoláva vo vás toľko pocitov, že máte chuť sa smiať, plakať, zažívať tie krásne chvíle spolu s Kiki a zúfalo sa snažíte prísť na to, ako to všetko skončí.

Z konca som bola mierne prekvapená, ale aspoň vidíme, ako život s nami všetkými raz vybabre, kto naozaj ľúbil, kto sa pretvaroval, kto žil a kto nie.

...Měla bys vědět, princezno, že spanilí princové existují jen v pohádkách. V opravdovém životě jsou jen žabáci.


Celou knihou sme sprevádzaní rôznymi pocitmi, ale posledný obraz vyvolá vo vás najväčšiu emóciu, za to vám ručím.

Kniha je nielen skvelým zachytením jednej výnimočnej ženy, ale aj knihou, ktorá zobrazuje život viacerých ľudí. Spoznávame názory na rôznych maliarov, dadaistov, významných Francúzov a iných. Vidíme, ako sa z mladého dievčatka, vychovaného iba babkou, stáva cieľavedomá žena, ktorá si svoju ženskosť veľmi dobre uvedomuje.

Aby som stále nechválila, kniha má aj nejaké negatívne stránky a to tie, že veľmi rýchlo sa skáče z jednej akcie do druhej akcie, občas som mala problém sa zaradiť do jej života, pretože tam bolo veľa mien, veľa mužov, každý muž mal iné postavenie, inú rolu v jej živote.

Ak milujete komiksy, Francúzky, Francúzsko, štýl vyjadrovania Francúzov, tak určite si vás táto kniha získa. Nielen to len životný príbeh, je za tým niečo viac. Nezávislá žena, spontánnosť v rozhodovaní, osud, ktorý je nám navždy daný, komplikovanosť života a lásku k umeniu, k ľuďoch, ženám, mužom, sexu. Kiki si zamilujete ! Nebola dokonalá, ale svet jej ležal pri nohách.


Všechno, co v životě děláme, i milování, všechno děláme v rychlíku, který nás veze na smrt.


>Sima<

Za knihu by som chcela poďakovať kníhkupectvu PreŠkoly.sk Knihu si môžete zakúpiť tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára