nedeľa 11. marca 2018

Je to len o hlavách v oblakoch???? Prečo sa oplatí byť knihomoľom??

Ahojte,

tiež vás riadne vytáčajú tie prízemné názory o tom, aké zbytočné je byť knihomoľom?? Tiež počúvate len samé ,,Na čo je ti toľko kníh?? Len ti na ne sadá prach." alebo ,,Nauč sa žiť s otvorenými očami. Život nie je rozprávka."

Naozaj nás všetci považujú len za vyvrheľov žijúcich vo vlastnom svete s ružovými okuliarmi cez oči?? Viete čo?? Tento názor je mylný až sa mu za ušami práši!! Ako si môžeme neuvedomovať, aká je v skutočnosti realita, keď patríme medzi ľudí s najvýkonnejšími mozočkami a šikovnými hlavičkami??

Možno nám na knihy sadá hŕba prachu, ale sú to naše dietky a ten prach utierame, aby sme sa nimi mohli pýšiť. To mnohí nepochopia. Tak ako niekto zbiera autíčka, zvončeky, štvorlístky, kaprie šupiny pre šťastie, my zbierame príbehy.

Už neraz som sa dostala do hádky s priateľom práve kvôli tomuto. ,,Prečo máš blog o knihách?? Prečo si radšej nestiahneš e-knihu??" a bla bla bla... Ale pri tejto príležitosti už mám načítaných pár článočkov o tom, prečo je lepšie byť knihomoľom ako ignorantom a vždy stíchne, pretože vždy keď v konverzácii použijete nejaké číslo (nech už si ho aj vymyslíte, veď ten druhý sa v tom nemusí vyznať ;)) hneď každý spozornie, pretože to znamená, že máte prehľad a súvisí to s nejakým výskumom. Toto sú moje čísla ;)

  • čítanie je cvičenie pre mozog. Máme 2,5x menšie riziko, že sa na nás nalepí Alzeimerova choroba. To je presne ten ujo, čo všetko schováva ;)
  • ľudia, ktorí čítajú viac ako 3,5 hodín týždenne sa v priemere dožívajú o 23 mesiacov viac, čož je o skoro dva roky viac, teda o niekoľko desiatok prečítaných kníh viac ako ostatní
  • máme extrémne vysoko prudko inteligentné vyjadrovanie vďaka našej načítanej slovnej zásobe. Preto sme kominukatívnejší a strelenejší. Žiadna nuda s nami :D (toto však neplatí pre stvoreníčka, ktoré sú od prírody hanblivé :) ale aj im čítanie prospieva) a tiež máme zvyčajne lepšiu gramatiku, aj keď sa ju neučíme
  • máme predkoplady rýchlejšie sa poučiť z chýb a analyzovať možné následky našich konaní. Preto sme možno častokrát takí nerozhodní, len analyzujeme ;)
  • mávame lepšie výsledky v inteligenčných testoch, lepšiu schopnosť analytického myslenia ;) a tým slušný základ mať ambíciu prispieť k vedeckému pokroku alebo získaniu Nobelovej ceny ;)
  • poznáme najlepšiu uspávanku na svete - kniha pred spaním nás dokáže dokonale naladiť na spánok, ponúka nám žiadaný relax po dlhom dni. Čítanie redukuje až 60 % stresu ;)
  • pri čítaní si neustále cibríme aj naše sústredenie sa, i už spomínanú pamäť
  • mnohé štúdie ukazujú, že sme empatickejší a milší; máme krajšie spoločenské správanie a lepšiu schopnosť súcitiť s ostatnými a vnímať potreby ostatných. Tu bacha!! Nenechajte si skákať po hlave, pretože je síce krásne urobiť kompromis a prispôsobiť sa, ale na úkor koho? ;)
  • uvedomujeme si, že silou nič nevyriešime a snažíme sa konlikty riešiť slovne na inteligentnej a nie hulvátskej úrovni.


Existujú stovky článkov, každý bude presadzovať svoju zlatú cestu, preto je mi jasné, že so mnou nemusíte všetci súhlasiť, nehanbím za to, že čítam a nemyslím si, že si neuvedomujem, kde je sever. Viem presne, čo od života môžem očakávať a čo naopak nie. Nepotrebujem si zlomiť stavce pri skoku z mosta na gumičke, pretože viem zrelaxovať  a odreagovať sa oveľa bezpečnejšie a príjemnejšie. Len som sa s vami chcela podeliť o to, prečo naša ,,diagnóza" knihomoľov nie je taká zlá, ako si všetci namýšľajú.

To, akí sme a čo čítame sa nedá len tak ovplyvniť, každý máme svoju vlastnú šálku kávy, ale to, čo sa nedá odškriepiť je fakt, že sa nemáte čoho báť a nenechajte sa zneistiť ľudmi, ktorí nevedia, o čom kecajú. ;)

-Rony-
Použitá literatúra výskumu:
→ https://fici.sme.sk/c/20347159/knihomoli-maju-lepsiu-pamat-a-dlhsi-zivot-10-dovodov-preco-je-dobre-vela-citat.html
→ https://psych.interez.sk/radi-citate-toto-8-superschopnosti-ktorymi-sa-lisite-ludi-ktori-necitaju/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára