utorok 29. mája 2018

Ledová krev - Elly Blake (recenzia)

Hurá! Strašne veľmi som sa tešila na tento moment. Konečne si tu môžem sadkať a rozpísať sa. Do tejto knižky som sa pustila s obrovským nadšením a už tu vám prezradím, že ma nesklamala. Doteraz som dlho čítala viacmenej skôr YA, teraz mám doma hŕbu fantasy a skáčem od radosti.

,,Nepopal mě a neublížím ti."

Je to príjemná zmena. Prísť do sveta, kde je všetko inak, kde ľudské zákony fungujú inak, kde sa ľudia správajú inak.  Tu proti sebe bojujú ľad s ohňom. Tieto schopnosti nemá každý a ten, kto vie ovládať tieto živly má neuveriteľnú moc. Aj ohnivka bez ryšavých vlasov. Jedna z posledných.

,,Bezcitnost není moc. Tyranie není síla."

Postavy boli svojské, veľmi osobité, divoké a temperamentné. Silné osobnosti, ktoré majú vôľu zmeniť ich svet. Hlavná postava, Ruby, neuveriteľne odhodlaná, prudká rozohnená, s darom ohňa, sa kvôli svojim schopnostiam dostane do väzenia. To je však ten zlom, kedy stretne osobu, ktorá jej zmení život. Ruby, samozrejme, nestráca odhodlanie, ani ostrý jazyk. Je rozhodnutá na sebe pracovať a nastoliť spravodlivosť. Aj s hlbokou ranou v srdci. Musí bojovať za svoj ľud a odstrániť neprávosť. Arcus, zjazvený silný muž so zmyslom pre poriadok a oddanosťou vlasti so štipkou tajomnosti, odťažitosti s mrazivou drsnou povahou. Spolu sú neporaziteľní. No rozdelilo ich kráľove zajatie Ruby. A tak museli ísť každý sám za seba. Poháňaní hnevom a pod dohľadom stráží. Ich schopnosti ich perfektne vystihujú.

,,Když jde o tebe... rád se nechám spálit."

Vzťah medzi Arcusom a Ruby sa prehlboval obtiažne, no v knižke na tých pár stránkach to prišlo prirýchlo. Možno málinko naťahovania a napínania by nebolo na škodu. I keď by som možno nadávala nech už sa niečo deje, takto to bolo moc jednoduché. Ale nebolo času, ja to chápem :D Treba predsa zachraňovať svet.

Námet bol veľmi chytľavý a v mnohom podobný Červenej kráľovnej. Schopnosti a arény. Dokonca aj tá krásna obálka s kvapkajúcou krvou je dosť podobná, ale je to len námet. Kto od koho odpisoval? :D No ako každý príbeh aj tento bol vlastným spôsobom originálny, príjemne akčný, dramatický a napínavý. Iný ako ostatné a dych berúci. Je to také rýchle čítanie. Príbeh rozpráva Ruby zo svojho pohľadu a dej napreduje veľmi rýchlo. Nestihnete sa ani začudovať a už beží ďalej. Na nič nečaká, ničím nenudí.

,,Chceš-li se naplnit světlem, stačí se jen rozhodnout. Rozhodni se odpustit si. Rozhodni se milovat."

No a napokon príde to grand finale a ste tam, kde ste absolútne netušili, že budete. Akurát by som však prijala ešte pár strán navyše s menším pokračovaním :D Prekvapivé, zaujímavé, plus mínus úžasné. Nebolo to dokonalé, ale dosť príjemné na oddych a chytľavé, aby nenaštvala. V mojich očiach asi ČK neprekoná. Ale bola som spokojná, knižka ma prekvapila a v ničom nesklamala. Tie drzé rozhovory, rýchle scény a naliehavosť príbehu mi budú chýbať.

Za poskytnutie knižočky veľmi krásne Ďakujeme kníhkupectvu preskoly.sk. Môžete si ju zakúpiť tu ;)

2 komentáre:

  1. Ach no myslím, že práve niečo takéto ľahké a akčné by sa mi hodilo mať pri sebe cez maturity! Vyzerá to naozaj super, tieto knižky sú podľa mňa skvelé práve v tom, že sú také vťahujúce do deja a hoci sú jednoduchšie, práve vďaka nim mnoho ľudí začne čítať :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš úplnú pravdu ;) a v tomto letnom horku je ideálna na schladenie :D

      Odstrániť