nedeľa 29. júla 2018

Amerikánka - Chimamanda Ngozi Adichie (recenzia)

,,Začínajú veci existovať až vtedy, keď ich pomenujeme?"

Po skutočne dlhom čase som sa nechala nalákať na knižku, ktorú by som si za normálnych okolností sama v kníhkupectve určite nevybrala. Ale dostala ma! Ten jemný nádych niečoho nepoznaného; tá novinka, ktorá bola pre mňa cudzou krajinou a postavy, ktoré si ma neskutočne získali. Toto a aj oveľa viac mi ponúkla knižka, ktorá ma nalákala na ružovú obálku a odpudila ma svojou hrúbkou.

Obálka je jednoduchá, skvele sa mi hodí do poličky a milujem ju. Je jednoduchá a vábi oči. A rovnako sa aj hodí k ostatným absyntovkách z tejto edície 100 %. Namotáva už pred čítaním a pripravuje čitateľa na to, že táto knižka nebude len tak niečo. Tak trošku naznačuje ten rasový podtext.

,,Odišla, naučila sa a zvíťazila."

Hlavná hrdinka, Ifemelu, ma očarila svojou nápaditosťou. Je úspešnou blogerkou a neskutočne jej to myslí. Mať tak toľko odhodlania a nápadov! Je neskrotná, robí si veci po svojom, je živá a akčná. Je to jednoducho vzor, ktorý by sme mohli nasledovať, keby sme chceli. Mňa určite táto jej stránka upútala. Každý sme, akí sme a aj Ifem má svoje muchy. Je tvrdohlavá a aj ona sa nechala preonačiť Amerikou. Ale aj tak stále kráča s hlavou vztýčenou a ide ďalej. Nenechá sa len tak ľahko potknúť.

Knižka opisuje život Ifemelu v dosť dlhom časovom rozmedzí. Za tento čas si môžete rovnako obľúbiť aj hneď niekoľko ďalších postáv, a verte, že ich tu nie je málo! Každá jedna postava čerpá zo svojej jedinečnosti a bez nich by táto knižka nebola tak rôznorodá, zábavná, vo svojej podstate možno aj múdra, a pod. Či už je to jej obľúbený bratranec Dike, alebo teta Uju s pravdou večne naklonenou práve k nej, alebo pár inšpiratívnych mládencov... Mňa osobne dostali aj jej známosti. Tu nechcem príliš prezrádzať, ale každá jedna opisovaná udalosť Ifemelu dodávala šmrnc a smer. Rovnako aj každý vzťah ju v niečom posunul.

No a čo by to bola za knižka o láske, keby tu neboli dvaja, všakže? Druhý protagonista, ktorý má v knižke hlavné slovo je Obinze. Úspešný, vzdelaný, jednoduchý, skromný a neodolateľný. Aj keď väčšina stránok patrí skôr Ifem, aj príbeh Obinzeho odkrýva staré tajomstvá. Stará láska... hrdzavie, či nehrdzavie?? ;)

,,Je zvláštne, ako pri každej veľkej udalosti, ktorá sa mi v živote stala, stále cítim, že jedinou osobou, ktorá by ma pochopila, si ty."

Nebojte sa, že sa počas 600 strán budete nudiť, pretože autorka najprv na začiatku niečo málo vykecá, ale samotné predchádzajúce udalosti a rozhodujúce životné situácie postáv sa nám odkrývajú až neskôr. Úplne nečakane a prekvapivo. Nikdy neviete, čo sa ešte môže stať. A vždy sa môže stať všeličo. ;) Knižka odhaľuje nedostatky krajiny, v ktorej postavy žijú, opisuje ich túžby a sny, ich cestu za úspechom a šťastím i to, ako sa museli vyrovnať s nepriazňou osudu.

,,Všetci v tejto krajine sú hladní, dokonca aj bohatí, ale nikto nie je poctivý."

Nevedela som sa dočkať vyvrcholenia, nechcela som spať, aby som mohla čítať viac. Chcela som vedieť, čo sa stane. Tento príbeh ukazuje evolúciu ženy, ktorá sa z chudobnej krajiny dostane do ruchu veľkomesta, avšak ocitne sa nie v práve najmilšej spoločnosti. Knižka je plná silných názorov, v ktorých som sa často až strácala, zložitých vzťahov, prešľapov, rasových otázok i neľahkých rozhodnutí. Knižka bola tak napráskaná, že pri konci som zabúdala dýchať. Aká je tučná, taká je rýchla. Hltala som ju s nadšením.

Moja nová ,,just one more chapter" záložka sa mi k tejto knižke dokonale hodila. Je to ten typ knižky, čo vás nakopne a namotivuje, donúti aspoň trošilinku rozmýšľať a hltať stránky jednu za druhou. Prečítala som v knižke každé jedno slovo (a to ja som z tých, čo pri dlhých opisoch preskakujú vety, ba dokonca i celé odseky). Toto príjemné čítanie ma pohladilo po dušičke a na 100 % viem, že túto knižku si v budúcnosti ešte s radosťou párkrát prečítam. Bola čarovná a aj keď som neskákala od intenzity všetkých možných pocitov, aj tak vo mne táto knižka zanechala hromadu myšlienok, ktoré budem ešte dlho v hlave upratovať.

Za knižočku by sme sa chceli poďakovať vydavateľstvu Absynt. Objednávajte tu ;) ♥
-Rony-

1 komentár:

  1. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť