streda 3. júla 2019

Dokonalá - Cecelia Ahern // recenzia

Dokonalý svet nemá trhliny. Dokonalý systém nemá odporcov. No a dokonalý človek je pánom tvorstva. Ibaže nikto a nič dokonalé neexistuje. Aj v tejto knižke nájdete dokonalosť len s lupou.

,,Ale kto ju nazval burinou? Nebola to príroda, ale ľudia. Príroda jej dovolí rásť. Príroda jej dáva potrebný priestor. Sú to práve ľudia, kto ju označuje  odhadzuje."
,,Ale burina vytláča ostatné kvety."
,,,Lebo je to bojovníčka. Bojuje za sovje miesto."
Preglgnem smútok a odvrátim pohľad. Som burina. Som bojovníčka. Som Chybná.

Cecelia Ahernová si donekonečna získala moje srdiečko. Najprv jedinečným príbehom Love, Rosie, a teraz Flawed. Nenachádzam slov, pretože už z predošlej recenzie na Chybnú viete, ako veľmi ma táto séria nadchla. Ba čo viac jej jedinečnosť môžte vidieť vo všetkom. Jedna knižka príbeh začne a hneď ďalšia ho aj dorozpráva. Hrdinkou je dievča, ktoré sa hrdinke len podobá.  Samozrejme, nemôžem opomenúť ani slovenský výzor, ktorý ešte viac pridáva knižke na jedinečnosti. Táto knižka vás zaujme na prvý pohľad.

Tento príbeh je jedinečný v tom, že ho netvorí milión kníh, ktoré sa ťahajú a pletú. Máme iba dve. A obe sú skvelé. Predtým, ako som mala možnosť prečítať si Dokonalú, čítala som veľa recenzii a názorov o tom, aká je perfektná. Takže... ak Chybná bola úžasná, môže tento úžasný zážitok ešte niečo prekonať? Verte tomu, že môže!

Hlavná hrdinka ma v tejto knižke presvedčila o svojej naivite, strachu a podmanivosti. Ako nepremýšľa nad tým, čo robí; aká je uponáhľaná a hlúpa. Avšak je sympatická, otvára srdce pre druhých a položila by aj svoj život za spravodlivosť. O to som si užila stránky s Carrickom, ktorý je naozaj úžasne vykreslený. Spolu boli neporaziteľný. Celestine viedla ľudí a Carrick viedol ju. Tá cesta, ktorou sa k sebe dostali bola neskutočná, napínavá a nádherná. Ešte aj ich stretnutia a neskôr aj plánovania boli čarovné. V Carrickovi je niečo krásne a návykové.

,,Takže myslím si, že dvaja Chybní tvoria dokonalosť."

Nie len Celestine a Carrick boujú za dobro. Táto knižka sa bližšie venuje ich kamošom a vstúpencom. Spoznávame tu mnoho nových postáv a mne osobne sa páčil aj kus pozornosti, ktorá patrila starému otcovi.

Na tej druhej strane však tiež musia byť aj nejakí tí darebáci. V tomto prípade sa mocou nesprávne oháňa pán sudca Crevan, Celestin kedysi drahý priateľ. Aj tu je však veľmi pozoruhodné vidieť aj jeho cestu a jeho dôvody prečo je aký je. Každá minca má dve strany.

Dokonalá nám opisuje nové prostredia, v ktorých sa pohybujú Chybní a ako sa snažia prežiť. Ukazuje nám tú tmavú a negatívnu stránku ich spoločnosti, ktorá ich od seba odohnala. Možno zo strachu. Ako je však možné, že sa nikto nebúri? Ako je možné, že systém nepadol? Ako je možné, že všetci čušia a prijímajú hlúpe rozkazy? Táto knižka oproti tej prvej poukazuje na naozajstné diery v tomto chybnom svete. Otáča list na druhú stranu, aby sme aj z iného uhla mohli vidieť to, čo mocní považovali za ,,dokonalé".

Dej  uteká až prirýchlo na to, aby sme si uevdomili, že už nám knižka všetko predala a blíži sa ku koncu. Najsmutnejší okkamih. Čítala by som tieot knižky stále dookola. Má veľa krásnych myšlienok a nedá sa len tak pustiť z ruky.

Koniec bol však ako každý koniec. Možno až násilný a rýchly, ale je naozaj ťažké napísať, vymyslieť koniec, ktorý bude originálny a nenaštve  čitateľov.

,, ...každá minca má dve strany. Keď mi poviete, že som chamtivá, ja to nazvem túžbou... Keď ma nazvete arogantnou, ja to nezvem hrdosťou... Nazvete ma tvrdohlavou, ja tomu hovorím odhodlanie... Sebapopieranie? Pokora.... "

Stránky leteli rýchlosťou vetra a veľmi rýchlo sa míňali. Preto sa aj bolestivý koniec prihnal skôr, ako som očakávala. A teraz je mi smutno, pretože tieto knižky boli naozaj nádherne napísané a ultra chytľavé.

Za knižočku by sme sa chceli poďakovať internetovému kíhkupectvu PreŠkoly. Objednávajte tu ;)

- Rony -

2 komentáre:

  1. Môžem jedine súhlasiť :) Pekná recenzia a zhodujem sa s tebou vo všetkom. Ten príbeh je skvelý, nie je to natiahnuté na 500 kníh, stačia úplne dve. Postavy sú sympatické, premyslené a záver je skvelý :) Jediná chybička čo mi tak vadila - Crevan a jeho osud na konci, také no, no nesedelo mi to k nemu úplne. Ale super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ;) áno áno, ale Crevanov osud už sa dá prežuť... hlavne, že ostatok bol skvelý :D aspoň u mňa :)

      Odstrániť