streda 22. apríla 2020

Toto je Japonsko - Jutaka Jazawa (recenzia)

Tiež máte radi takéto zábavno-náučné knihy?
Toto je Japonsko je nevšedná kniha, ktorá zaujme jednoduchou obálkou, no v jej vnútri sa skrýva mnoho krásnych myšlienok, tajomstiev, tradícií či kultúry.

Kniha je rozdelená do 8 kapitol. V prvej kapitole s názvom Oblasti Japonska sa čitateľ oboznámi s oblasťami (pochopiteľne), a to tým, že opíše ich typické znaky, aký spôsob života tam ľudia vedú, aká je ich história a podobne.

Čo robí Japoncov Japoncami, v tejto zas autor prináša pohľad na náboženstvo, na vplyv prostredia na ľudí, na postavenie žien (kto by bol povedal, že v Japonsku je prítomný feminizmus skôr, než v niektorých iných krajinách?), na históriu, na vládu, na duchovný život. Autor zameriava celú svoju pozornosť na pochopenie ich vnútorného prežívania (keďže je sám Japonec, tak čitateľovi dokáže podať hodnoverné, niekedy až subjektívne, pohľady).

Ďalšie kapitoly s názvom Kultúra, umenie a štýl, Pri stole, Život vonku, Život vnútri sa zameriavajú na tradície, zvyky, na stolovanie, na pochopenie významu čaju, jedla, ako vplývala západná kultúra na vývoj tej japonskej, hudba, podniky, knihy, literatúra, filmový priemysel, móda, keramika, divadlo, poézia, jazyk, legendy, technológie, turistika, rybolov, či dokonca vám priblíži pohľad na to, prečo v istom čase boli Japonci takí nízki.

Autor skvelo spája históriu so súčasťou, tradície s technológiami, snaží sa v čitateľovi vzbudiť záujem a všetko so všetkým spojiť, aby si dokázal čitateľ v tom množstve nájsť súvislosti, a tým lepšie pochopiť, odkiaľ všetko pramení.

Posledné dve kapitoly sa týkajú rodinného života, životných udalostí a sviatkov. Autor načrtáva školský systém, výber mien pre deti, sobáše, manželstvo, rozvody, pohreby, či dokonca to, ako sa Japonci dokážu zaľúbiť. Budete prekvapení, koľko vecí nás Európanov s nimi spája, no a zároveň koľko nás odlišuje.

Jutaka Jazawa vytvorí krátky náhľad na japonskú kultúru, ktorá má históriu, prítomnosť a aj budúcnosť. Každý pilier, ktorý ju drží pohromade, je dômyselne premyslený, podobný a zároveň aj odlišný od života v Európe.

Autorov výklad zároveň dopĺňajú fotografie pre lepšiu ilustráciu a posilnenie dojmu, ktorý kniha vo vás vyvolá. Nielenže dostanete chuť na sushi, potrebu prečítať si krásne haiku, urobiť si čaj, ale zároveň budete mať chuť ísť na turistiku, kúpiť si keramiku, vyskúšať sake, obdivovať vynaliezavosť a hravosť formou obedára bentó, no hlavne obliecť si kimono, previezť sa vlakom medzi Tokiom a Kjótom, užívať si kvitnúce sakury a objavovať japonskú kultúru plnú záhad, krásy a zmyselnosti.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme bux.sk Knihu si zakúpite aj u nich na stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára