pondelok 28. decembra 2020

Le sabotage - Peter Jelínek (recenzia)


Paríž na prelome 19. a 20. storočia sa poriadne otriasa. Rebeli z kanálov na podlomenie cisárskej moci neváhajú použiť najnovšie výdobytky vedy, okultizmus či iné nekalé praktiky. Navyše sa do hry dostávajú aj pruskí vojaci, ktorí sú odhodlaní urobiť všetko, len aby si išli za svojím cieľom.

Ústrednou postavou je Salvator, ktorý sa vyznačuje svojou prefíkanosťou, ktorá ho nejedenkrát zachráni pred nebezpečenstvom. Dostáva sa do kontaktu s novinárom Marcelom, ktorých cesty nebudú také jednoznačné, ako sa na prvý pohľad zdalo. Dvaja charakterovo i výzorovo odlišní jedinci si budujú k sebe určitý vzťah a priateľstvo, ktoré dokáže prekonať dokonca aj čas.

Spolu s týmito dvoma hrdinami sa na pozadí bojov vytvárajú a predstavujú rôzne postavy, ktoré v ich živote vytvoria značné komplikácie a privedú nielen nebezpečenstvo, ale aj zúrivú, vášnivú lásku.

Le sabotage je rozdelená na štyri časti, v každej je ústrednou postavou niekto iný, avšak všetko sa točí okolo bojov a podzemia. Celkovú atmosféru bitiek a zabíjania dopĺňajú vzducholode, steampunk, sex, humor, všadeprítomná akcia, či miestami dokonca aj nefalšovaná láska.

Autor vytvoril publikáciu, ktorá nenechá čitateľa vydýchnuť, i keď občas akoby dej presýtil a ten to neustál. Vyskytovalo sa príliš veľa stretov záujmov, príliš veľa všadeprítomného sexu a taktiež, čo sa formálnej stránky týka, veľa chýb, či už vo francúzštine, alebo slovenčine (slovo jednať sa bolo použité snáď na každej piatej strane a pritom neustále bolo nesprávne použité, taktiež niektoré chyby v i/y a podobne).

I keď kniha obsahuje nejaké chyby vo francúzštine, oceňujem jej záverečnú časť, v ktorej sa vyskytuje vyslovnosť (aj tu môžeme polemizovať) a preklad (toto sú už moje osobné deformácie, ktoré však v celkovom hodnotení knihy vôbec nerátam, zatiaľ).

Celkovo teda knihu hodnotím naozaj pozitívne, i keď by som bola radšej, keby sa tretia časť skráti. Politikárčenie, akcia, napätie, sex a drsný chlapský rukopis dokážu zaujať aj ženské publikum, pretože autor nasadil aj dávku istej romantiky, ktorá dodala príbehu to, čo potreboval - zmiernila tvrdosť, ktorá bola prítomná v postavách a v udalostiach.

Postavy síce nemali svoju celkovú psychológiu, ale vôbec to neprekážalo, pretože boli v určitom rúšku tajomstva. Každá z nich mala svoju temnú minulosť, svoje sexuálne chute (nemôžeme sa tváriť, že veľké percento v tejto knihe nie je o sexe) a svoj osud, ktorý aj napriek hrôze, ktorá ho obklopovala, sa s nasadením rozhodla zavŕšiť. 

Le sabotage má svoje chyby, ale nemôžeme odoprieť, že má svoj "šmrnc", svoj štýl, svoje negatívne postavy, ktoré idú kruto po moci, taktiež postavy, ktorých evolúcia čitateľov nenechala chladných, svoju Valentynu a svoje použitie viacerých cudzích jazykov, ktoré zachytávali rôznorodú zmes charakterov. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem enribook.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára