sobota 5. decembra 2020

Temný priateľ - Alex North (recenzia)


Alex North prichádza s ďalšou knihou, ktorá, podobne ako Šepkár, má dôsledné spracovanie, ktoré zaujme recipienta už na prvý pohľad.

Tentokrát sa zameriava na skupinku štyroch mladých chlapcov, z ktorých dvaja spáchajú zločin. Jeden z nich sa však nenájde a bez stopy zmizne. Paula najskôr zoberú policajti na výsluch, ale keď zistia, že je nevinný, púšťajú ho na slobodu. Avšak táto epizóda ho poznačí do konca života a neustále sa bude s ním vliecť, až kým sa opäť nevráti do dediny, v ktorej vyrastal, a tiene, pred ktorými sa snažil ujsť, ho začnú prenasledovať.

Veľmi špecifická vražda, ktorá sa stala pred dvadsiatimi piatimi rokmi, má svojich priaznivcov, ktorí rovnaký scenár zopakujú. Na vyriešenie tohto prípadu sa vrhá Amanda, ktorá začne hľadať súvislosti a objavuje stránku, na ktorej sa vyskytuje záhadná postava. Môže ísť o zmiznutého chlapca Charlieho Crabtreeho? Žije tento vrah a nabáda mladých chlapcov, aby pokračovali v tom, čo on začal?

Paul sa vráti domov, pretože mu zomiera matka, pritom však jeho dom obsahuje tajomstvá, z ktorých sa mu zakrúti hlava. Čo sa skrýva v dome a odkiaľ sa zobralo nočné klopanie na dvere? 

Temný priateľ je rozhodne zaujímavo spracovaný príbeh, ktorý sa veľmi úzko dotýka témy snov. Dej je rozdelený na kapitoly, ktoré sa odohrávajú v prítomnosti a v minulosti. Tie z prítomnosti sa zameriavajú na dva pohľady - na Amandu a jej štýl vyšetrovania, a na Paula, ktorý skladá tajomstvá a nájdené čriepky minulosti. Z Paulovho pohľadu je aj línia minulosti, ktorá zachytáva vytvárajúce priateľstvo medzi chlapcami a ich dotyk s lucidnými snami. Musím uznať, že táto pasáž bola na knihe asi najzaujímavejšia, zároveň som mala pocit, akoby bola kniha napísaná naozaj takým detsko-dospelým jazykom, čo jej dodávalo pečať autentickosti. 

Čo sa týka knihy ako celku, tak mi značne chýbal akt napätia, počas ktorého ste neustále čakali, kedy sa objaví niečo, čo vám vyrazí dych. I keď celá problematika deja je naozaj prepracovaná, isté súvislosti a udalosti sú pevne zapečatené v slovách, dosť mätúce a naozaj na zamyslenie, nedosiahla vážnosť a prepracovanosť Šepkára. 

V Temnom priateľovi mi viacero vecí chýbalo, chýbalo mi nielen napätie, ale aj strach, potreba dozvedieť sa viac, obracať stránky rýchlosťou svetla, ale naopak sa tu vyskytovalo odkrývanie tajomstiev s hlavnou postavou, ktoré udržiavali jeho najbližší, najlepší kamarát, láska, ktorú nespoznal, či dokonca jeho matka. 

Myšlienky a celá sieť problémov je naozaj výborná, no autor akoby stratil na svojom štýle a jeho príbeh znel málo uveriteľne. Akoby sa sám zamotal vo svojom príbehu a z toho, čo malo vyvolať napätie (čo znamenajú červené ruky, kto je záhadná postava, ktorá sa ocitá v snoch postáv...) sa stáva akýsi zhluk, ktorý recipient nemá potrebu odhaliť.

Nechcem znieť príliš negatívne, pretože boli pasáže, ktoré ma naozaj zaujali - ľúbostná linka, ktorá ani nebola ľúbostnou, ale naozaj bola výborne spracovaná, téma snov a jej rôzne myšlienkové vysvetlenia, poviedka, ktorú napísala jedna postava a rôzne iné maličkosti, ktoré tomuto dielu dodávali pečať originálnosti, ktorá mohla byť viac rozvinutá.

Na záver môžem len povedať, že ak sa rozhodnete siahnuť po tejto knihe, tak nebudete sklamaní. Ani ja nie som, hoci to tak môže znieť, pretože určite obsahuje v sebe niečo, čo vás zaujme.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára