nedeľa 10. januára 2021

Ikabog - J. K. Rowlingová (recenzia)


Pre milovníkov Harryho Pottera je táto publikácia zrejme nutnosťou. Ja som Harryho nečítala a zrejme by som nevenovala pozornosť ani tejto knihe, ale nejakým spôsobom ma zaujala a prilákala ma k sebe. A ja nemôžem byť šťastnejšia, že som jej dala šancu.

Neviem, či to je tým, že som Harryho nečítala, ale Ikabog si ma získal každým slovom. Ide o legendu, v ktorej hlavnú úlohu hrá Ikabog - netvor, ktorý kradne ovce, zabíja a skrýva sa v hmlistých Mokradiach na severe. Všetci rozumní obyvatelia Blahobytia používali túto legendu iba na zastrašenie neposlušných detí.

V Blahobytii sa to len tak hemží úžasným jedlom, úžasnými podmienkami na život a dokonca má aj úžasného kráľa, ktorý chce pre krajinu len to najlepšie. 
Jedného dňa však táto legenda ožije a z bohatej krajiny sa odrazu stáva krajina plná strachu, nedôvery a zla. 

Do dobrodružstva sa vrhajú aj deti, ktoré v týchto krutých časoch niečo či niekoho stratili. Spoločnými silami sa snažia prísť na to, či všetko, čo sa v krajine deje, má na svedomí kráľ, alebo vôbec o ničom netuší a slepo dôveruje svojim radcom.

Ikabog je plný násilia, smrti, zlomyseľnosti, ľstivosti a strachu, i keď je to publikácia pre deti, ale v ktorej starej rozprávke sa nevyskytuje zlo, v ktorej nezomreli postavy, v ktorej nie sú ľstiví ľudia a v ktorej nepanuje strach a nechradne obyvateľstvo? 

Aj napriek týmto silným témam sa v knihe vyskytuje láska, pochopenie, túžba po živote a harmónii. A to je hlavný dôvod, prečo si ju majú čitatelia prečítať. 
Deti v nej môžu pochopiť zlo a zistiť, že to, čo robili niektoré postavy, nie je správne. Ikabog ich naučí nielen dôvere, ale hlavne priateľstvu, odvahe a sile bojovať proti nepriazni, nevzdávať sa, nech už si život pripraví čokoľvek, ale zachovať si v sebe nezlomného ducha, ktorý kráča s hrdo vztýčenou hlavou. 

Okrem spomínaným tém môžeme nahliadnuť na sebectvo, pýchu, stratu rodinných príslušníkov, život v sirotinci, krásu krajiny, ľudskosť, ochotu pomôcť a dôveru v krásu života.
Publikácia je navyše doplnená ilustráciami slovenských detí, ktoré vyhrali v internetovej súťaži.
Starší čitatelia v nej môžu nájsť aj rôzne prepojenia so súčasným svetom, myšlienky a poučenia, boj medzi dobrom a zlom bude blízky detskému spôsobu vnímania. 

Na záver už len musím podotknúť, že kniha je rozhodne jednou z najlepších, ktoré vyšli v roku 2020, vzbudí pozornosť, má krátke kapitoly, takže sa číta ľahko a rýchlo, v každej kapitole sa niečo deje, autorka využíva iba tie udalosti, ktoré sú kľúčové, upriamuje pozornosť na detské vnímanie sveta, vytvorila detských hrdinov, ktorí všetko so svojou čistou detskou dušou vnímali, no taktiež sa snaží upriamiť aj na dospelého čitateľa, v ktorom hľadá zamyslenie sa nad svojimi činmi, nad tým, čo ľudia robia a taktiež aj to, že hoci je klamanie zlé, ak sa použije na dobrý účel (napríklad niekoho zachrániť), tak je viac ako potrebné. Veď proti bojovníkovi treba bojovať jeho vlastnými zbraňami...

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme bux.sk Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára