piatok 29. januára 2021

Hľadá sa Mia - Sam Tschida (recenzia)


V jednom okamihu sa vám môže zmeniť celý život. A možno aj pozeranie naň.
Mia sa po úraze hlavy ocitá v nemocnici, nič si nepamätá, nevie ani to, kde býva, či ako sa volá. Jediné, čo jej ostalo, boli drahé žlté šaty a telefón, v ktorom sa snažila nájsť svoje pravé ja. 

Pomocou fotiek na instagrame spája si svoje životné momenty, hľadá a pátra po tom, kým naozaj je a či je vôbec taká bohatá, ako jej preukazujú indície.

Cestu, ktorú musí prekonať, spoznávanie tajomného inteligentného muža, ktorý stráži dom, o ktorom si myslí, že je jej, či dokonca identita ďalšieho tajomného muža JP, ktorý vlastní čokoládové impérium a je nesmierne bohatý, to všetko si čitatelia prečítajú v knihe Hľadá sa Mia.

Z osobnej skúsenosti musím povedať, že sa mi kniha pozdávala už vtedy, keď bola v predpredaji. K jej čítaniu som sa dostala nedávno a nemohla som urobiť lepšie, pretože ako to býva, kniha, ktorá má prísť v tom správnom čase, tak aj príde. A to je prípad aj tejto new adult publikácie.

Na začiatok musím uznať, že kniha má svoje muchy - klišé dej, hrdinku, ktorá síce možno zmenila svoje priority, ale neustále v nej pretrvávala jej "stará osobnosť", ktorá môže čitateľovi prísť nie veľmi príjemná, dokonalí muži okolo nej, naivné názory a postoje, príliš veľa fotenia a dávania do popredia sociálny život, či iné. Áno, kniha má banálny dej s banálnym obsahom, ktorý neprekvapí, nenadchne. Ale niečo je v nej tak sakramentsky dobré, že ju nepustíte z ruky.

Protivné, ctižiadostivé dievča jedného dňa stratí pamäť a zrazu sa z nej stáva mladá, cieľavedomá žena, ktorá sa začne spoliehať na seba. Túto obyčajnú tému, ktorú už spracoval nejeden autor či autorka, si Sam Tschida vybrala za kľúčovú svojej knihy a musím povedať, že to nebola zlá voľba.

Hľadá sa Mia má všetky zlé a pravdepodobné scenáre, ktoré si dokážete predstaviť. No napriek tomu dokáže čitateľa pobaviť, zaujať a dovolí mu aj istý spôsob oddychu. Zrejme to nebude kniha pre každého, ani kniha, ktorá "zahviezdi", ale ak máte hlúpe obdobie a potrebujete niečo jednoduché, s jednoduchými postavami, ktoré sú prefíkané, možno naivné, možno komplikované, tak určite vám táto kniha zlepší náladu a vyčarí úsmev na tvári. Ak si poviete, že ste s ňou nepremárnili čas a naivný bohatý muž, naivný inteligentný muž, prefíkaná a zmenená hlavná hrdinka, krásna priateľka s tajomstvami a premena všetkého, čo si doteraz budovali, zmena k lepšiemu, uvedomenie si, že ak chceme, dokážeme sa postaviť na vlastné nohy (samozrejme, s nejakou pomocou bývalých známostí), vám vôbec neprídu ako niečo vyslovene povrchné a nudné, tak táto kniha je ušitá presne pre vás, presne v tom období, v ktorom ju budete potrebovať najviac.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára