piatok 15. januára 2021

Korisť - Arne Dahl (recenzia)


Druhý diel švédskej detektívnej série so Samom Bergerom a s Molly Blomovou opäť prináša napätie, zvraty a tajné vyšetrovanie, ktoré bude azda aj lepšie ako v prvom diele. 

Tentokrát pred Samom a Molly stojí nepriateľ, ktorý berie identitu, zabíja mamičky a rozohráva zákernú hru, v ktorej sa snaží využiť všetko, čo sa dá, aj na úkor iných ľudských životov.

Sam Berger však najskôr čelí niečomu úplne inému - otvára oči a nevie, kde sa nachádza. Týždne akoby splývali do jedného a on netuší, čo sa deje, v okamihu sa z neho stáva korisť a jemu neostáva nič iné, iba utekať pred zákonom.

Všetko sa navyše zamotá, keď jeho bývalá partnerka Deer Rosenkvistová dostane list, v ktorom sa spomínajú nedávne vraždy a ich spojitosti. S presvedčením a zúfalstvom rozvíja paralelné vyšetrovanie a zaťahuje do tohto kolotoča svojho bývalého kolegu, ktorý sa v spomínanom prípade tiež angažoval - ide o ich prvý prípad, ktorý začína mať trhliny...

Arne Dahl vytvoril pozoruhodný príbeh, v ktorom traja vyšetrovatelia hrajú hlavnú úlohu. Deer sa dostáva do popredia a spolu so Samom odhaľujú, kde spravili chybu, čo sa dialo počas vyšetrovania a prečo niektoré evidentné stopy zmietli zo stola. I keď ostáva v ústraní, tak vďaka nej sa ostávajú dvom súkromným vyšetrovateľom cesty na zmenu identity a nájdeniu vraha, ktorý používa Samovo meno.

Štýl písania sa nezmenil, kapitoly obsahujú dátum a hodinu, vyskytujú sa aj časti v kurzíve, ktoré sú mimo diania hlavnej línie, ale zachytávajú myšlienky vraha (či skôr obete?).

To, čo chýbalo v prvom diele, autor vykreslil v tomto - ide už o významnejšie zachytenie psychického "ja", menej digresií, ktoré by mohli deju uškodiť. Tie odbočenia, ktoré sa tam vyskytujú, sú veľmi cteným dodatkom celkového dojmu ku knihe, teda k vyšetrovaniu. 
Opäť sa vraciame do minulosti, autor poukazuje na to, ako niektoré naše životné rozhodnutia či skôr činy môžu mať vplyv na druhého človeka, či na nás samých.

Oproti prvému dielu sa začínajú vylepšovať všetky slabé stránky Lovca, postavy sa začínajú zdokonaľovať, čitateľovi je sprostredkovaná minulosť aj prítomnosť vyšetrovateľov, ale zároveň autor vnáša do deja otázky, ktoré neskôr spracuje v ďalších dieloch, a takto prinúti čitateľa zaujímať sa o ďalšie pokračovanie.

Téma rodiny, minulosti, životných zvratov, to, aký vplyv má naše správanie na iných, potreba zapôsobiť, nájsť správnu cestu, ktorá nás vyvedie z akéhosi pomyselného pekla, tajomstvá, ktoré sa prelínajú, rozvíjajú a objavujú, napätie, strach, prvotný šok či klamstvo dokážu v čitateľovi vyvolať tie správne pocity, ktoré by každá dobrá detektívka mala mať. 
Má ešte svoje slabé stránky, ktoré však majú potenciál, aby autor s nimi ďalej pracoval.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára