piatok 4. februára 2022

Bylinková terapia : Monika Golasovská (recenzia)


Čaro bylín je natoľko silné, že sa v našej rodine pomaly rozrástlo. Či už vo forme úžasných čajov, alebo ako istá prísada, napríklad do cestovín či do rýb. Nielenže majú špecifickú arómu a chuť, ale priaznivo pôsobia na naše zdravie. Asi aj z tejto postupne rozvíjajúcej sa lásky k bylinkám som sa rozhodla siahnuť po Bylinkovej terapii, aby sme aj u nás v rodine objavili nové poznatky.

Bylinková terapia zaujme svoju cieľovú skupinu už na prvý pohľad so svojím zaujímavým a krásnym spracovaním. Každá huba, strom, krík či bylinka sú rozdelené podľa období, kedy je ich sila najúčinnejšia. Začíname jeseňou a končíme letom.

Čo sa týka prístupu k informáciám, tak každá bylinka/strom/huba majú pri sebe latinský názov, krátku charakteristiku, ilustrácie, informácie o zbere, liečivých účinkoch, súvislosť s ľudovými tradíciami a magickými rituálmi, ponúka rozdielnosti a špecifické znaky, zároveň sa dočítame, ako priaznivo účinkuje daná bylinka/strom/huba na ženy, mužov, deti a dokonca aj zvieratá. Nesmie chýbať aj receptár, ktorý opisuje postup výroby rôznych sirupov, likérov, mastí či čajov.

Všetky ponúkané informácie sú overené autorkou, ktorá do textu neraz vstupuje a opisuje svoju vlastnú skúsenosť s množstvom či miešaním jednotlivých byliniek.
Čím sa táto kniha líši od ostatných publikácií zameraných na bylinky je asi to, že sa spája s mágiou, tradíciami, poverami či mytológiou. Charakteristika obdobia či vymenovanie bohýň je len časť z toho, čo ponúka.

Celá kniha, tým, že je zoradená chronologicky, sa odvíja ako pomyselný jeden príbeh striedania období, zmena podmienok a celoročná práca s bylinkami. Nenájdete tu iba informácie o moci koreňov, sile pukov, kôre jarných stromov, ale aj dôležitosť húb, ženských bylín, divoké a záhradné semienka, magické dátumy, jesennú či jarnú rovnodennosť, zimný či letný slnovrat, množstvo povier o tom, ako bylinky mohli privolať lásku milého, krásu, spokojnosť, dobrý spánok či redukciu stresu. No a v závere vás čaká ešte aj Zoznam chorôb a zdravotných ťažkostí, kde môžete nájsť zoznam byliniek, ktoré vám môžu pomôcť pri vašej chorobe.

Bylinková terapia je zaujímavá, nevšedná, ponúka nielen informácie pre bylinkárov, ale zároveň odkrýva aj istú históriu, tradície, zvyky, čím sa jej pridáva na hodnote a zaujímavosti. Množstvo papierikov, ktoré som využila, svedčí o tom, že som našla aj také informácie, o ktorých som nevedela, a bylinky/stromy/kry/huby, ktoré som nepoznala. Ak ste začínajúci bylinkár, tak kniha vám rozhodne niečo dá/odovzdá do vášho bylinkárskeho života.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Grada Slovakia. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára