nedeľa 20. februára 2022

V tieni Einsteina : Marie Benedict (recenzia)


Si génius vo všetkom možnom okrem ľudského srdca. (s. 201)

Čítať knihy, ktoré sa zaoberajú hypotetickými otázkami, týkajúcimi sa života nejakého známeho človeka, ktorého ukazujú v nie práve najlepšom svetle, sú veľkým lákadlom. Marie Benedict už spracovala viacero takýchto publikácií, tentokrát sa však vrhla na postavu Alberta Einsteina, ktorého pozná celý svet. Rozhodla sa priblížiť život jeho ženy fyzičky, ktorá sa stratila v tieni významného muža. Mala istý prínos na jednotlivých teóriách tohto muža? Kým vlastne mohla byť? 
Autorka ponúka beletrizovaný životopis jednej mladej ženy, ktorá nemala do vienka veľa šťastia, krívala a bola ženou v čase, keď žena nemala v mužskom svete veľké slovo. Napriek svojmu osudu sa dostala na univerzitu a postupne si začala budovať kariéru. Do jej života sa však dostal zaujímavý a neodbytný spolužiak, pri ktorom zabudla na všetky svoje sny a plány.

Stali sa z nich priatelia, neskôr rodičia a manželia. Zažili spolu veľa pádov a vzostupov a postupnú zmenu pováh. Mala Mileva, Einsteinova žena, nejaký podiel na vedeckej revolúcii, ktorú priniesol jeden z najznámejších géniov? Bolo v rodine miesto iba pre jedného génia? Aká bola jej úloha v spolupráci, uvádzaní mien v jednotlivých prácach a aký bol skutočne ich vzťah, ktorý sa začal veľmi romanticky, to sa dočítate v tomto románe, ktorý odkrýva nezodpovedané otázky, ponúka hypotézy, ale nie realitu. Napriek tomu si autorka čitateľa podmaní a zmení jeho zmýšľanie, hlavne pohľad na niektoré skutočnosti, ktoré po prečítaní sa budú zdať pramálo skutočné.

Spoločne odhalíme tajomstvá vesmíru, ... (s. 187)

V tieni Einsteina je strhujúci a dojímavý príbeh ženy, ktorá bojuje s tým, že nikdy nie je dosť dobrá: dosť zdravá a dosť múdra, ale zároveň ani dostatočne reprezentatívna, aby mohla urobiť vo vede prelom, ktorý by pre ňu veľa znamenal. Popri zachytávaní ľúbostného vzťahu sa odvíjajú v diele aj pálčivé otázky či motívy: dominantné postavenie matky, neporozumenie, smrť, problémy v manželstve, spolupráca, využívanie, cestovanie, plnenie snov, priateľstvo, spoločné sedenia, prednášky, výčitky, postavenie ženy vo vedeckej spoločnosti, trávenie voľného času, rodičovstvo, choroby, bolesť, strata identity, pochopenia či dôvery, ale aj sila a odvaha zmeniť niečo, čo sa zdalo nezvratné.

Táto publikácia je citlivo a pritom brutálne napísaná, vyvolá v čitateľoch množstvo emócií, z toho dôvodu, že chronologicky zachytáva jednotlivé udalosti, si postupne získava čitateľovu pozornosť, pochopenie, on sa postupne dostáva do deja čoraz hlbšie, až sa stáva z neho priateľ, podporovateľ či istý vnútorný hlas: Uvedom sa! 

Marie Benedict vytvorila opäť pozoruhodný príbeh, nad ktorým sa zamyslíte, možno vás aj donúti k hlbšiemu bádaniu. Svojím štýlom si udrží pozornosť od začiatku až po koniec, vyvolá želané pocity a na konci príde uspokojenie, nielen postáv so svojím osudom, ale aj čitateľovej pozornosti a záujmu. Určite si tento jemný príbeh zaslúži pozornosť, no hlavne nadhľad a hľadanie odpovedí.

Mitza, ty si ako tie telesá v jednom z Newtonových výskumov. Neúnavne si udržuješ svoju rýchlosť na ceste životom, kým na teba nezapôsobí nejaká vonkajšia sila. Dúfam, že žiadna taká sila nikdy neovplyvní tvoju rýchlosť. (s. 49)

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára