streda 25. novembra 2020

Siréna + Anjel - Tiffany Reiszová (recenzie)


"...hoci sa dvaja ľudia môžu nadovšetko ľúbiť, niekedy láska nestačí. Vo vzťahu môžeme zo seba obetovať veľa, ale potom už nezostane nič, niet koho milovať alebo byť milovaný." (s. 54)

Nie som veľkou milovníčkou erotických románov, viac-menej ich ani nečítam a už vôbec ich neviem oceniť, nakoľko tento typ komerčnej literatúry je mimo centra môjho záujmu. Občas ma však zaujme nejaká takáto kniha a občas jej dám aj šancu. A teraz musím skromne priznať, že som urobila dobre.

Siréna je nevšedná kniha, ktorá láka čitateľa obálkou. Je vyslovene zvrhlá, neočakávaná, zaujímavá a úplne mimo klasických erotických príbehov, pretože obsahuje množstvo detailných opisov, sexuality, sadomasochizmu, dá sa povedať až takého nezdravého vzťahu, veľa sĺz, bolesti, no oproti tomu je v nej príliš veľa lásky a pochopenia, či dokonca aj tematika náboženstva, ktorá je úzko prepletená s líniou príbehu. Síce o láske sa dá polemizovať, či je "zdravá", ale predsa v láske sa žiadne medze nekladú a je to láska, nech už sa na ňu dívame akokoľvek. 

Nora Sutherlinová je erotickou spisovateľkou, ktorá chce na svojej najnovšej knihe popracovať, preto sa jej knihy chytá jeden z najlepších editorov - Zachary Easton.

Ich vzťah je komplikovaný, čitateľ má možnosť nahliadnuť na vzťah autor - editor, ale zároveň je aj plný vášne, v ktorom obidvaja strácajú hlavu a zároveň odkrývajú svoje tajomstvá. 

"Ľahko sa verí v Boha, keď sa každé ráno prebudíš s myšlienkou, že ťa niekto bezhranične ľúbi." (s. 108)

Čakať od tejto knihy obyčajnú dejovú linku, doplnenú pár scénkami sexu, by bolo trúfalé, pretože táto kniha ho obsahuje príliš veľa. Zároveň je detailne opísaný a dejová linka nie je jednoduchá, ale často sa zamotáva. 

Siréna nie je knihou pre slabšie povahy, pretože krutosť cítiť nielen z opisov niektorých praktík, ale zároveň aj zo slov. Zo vzťahu medzi dvoma neznámymi sa stáva komplikovaná záležitosť, ktorá začína sťahovať viaceré charaktery. 
Čitateľ sa ocitá až za hranicami svojich možností, v klube, v ktorom je všetko dovolené, pretože bolesť sa stáva veľkým potešením...

*********

Anjel je ďalšou časťou tejto osemdielnej série. Erotika v tejto časti dosiahla svoj vrchol, je všadeprítomná, brutálna, neštíti sa detailných opisov, vyslovene ide o opisy, kde pohlavný styk nie je len medzi mužom a ženou, ale aj medzi ženou so ženou, mužom a mužom, či dokonca nechýbajú "skupinové orgie".

Napriek téme (sadomasochizmus), ktorá v čitateľoch určite evokuje viac negatívnych emócií, predsa len ide o vedomé ubližovanie za účelom rozkoše, tak autorka sa vie neskutočne vyhrať s charaktermi - jej postavy majú svoju psychiku, je možné do nich "nahliadnuť", spoznať ich, pretože ich evolúcia je badateľná na časovej osi. Majú minulosť, prítomnosť, budúcnosť.

Sadomasochizmus je hra, v ktorej vyhrávajú obaja hráči. (s. 133)

Dôležitú zložku príbehu však tvorí láska, smiech, túžba po ľudskom dotyku, zmierení, pomáhaní si navzájom, pochopením a túžbou ísť si za svojím snom.
Norin večný milenec Soren tu vystupuje v prenesenom význame, akoby mal dve tváre, ktoré sa však dopĺňajú.

Dej sa presúva do prepychového sídla, v ktorom hľadá útočisko Nora a anjelsky očarujúci Michael. Celá zápletka je pretkaná tajomstvami, rôznymi udalosťami, ktoré všetko komplikujú, no pritom na konci zistíte, že dávajú úplný zmysel. 

Postava Sorena sa v tejto časti viac dostáva do popredia, autorka sa cielene zameriava na jeho minulosť a charakter, čo je veľmi dobrý ťah, nakoľko sa čitateľ dokáže s touto postavou viac zžiť a možno ju aj pochopiť. 

"...Láska je otvorená rana a ty dúfaš, že sa nikdy nezahojí." (s. 312)

Kapitoly, v ktorých by aspoň raz nebolo spomenuté niečo erotické, tu nenájdete. I napriek tomu je v knihe obrovská nálož pozitívnych emócií, citov či pocitov, lásky či nenávisti, potreby domova a akéhosi zachránenia svojej duše. 

*********

Tieto dve knihy nie sú rozhodne pre každého. Nie je v nich ľahká erotika, ľahká zápletka a už vôbec sa v nej nevyskytujú ľahké životné osudy či povahy. Kniha je brutálna v každom slove, v každej akcii či myšlienke. Nemá žiadne hluché miesta, udalosti, ktoré vám najskôr prídu retardujúce dej, sa na konci zmenia na potrebné a deju vyhovujúce. 
Nie je ľahké tejto sérii odpustiť všetky prešľapy, ale ak to dokážete, tak verte, že si získa vaše sympatie a do popredia sa vsunie emocionálnosť, sexualitu budete vnímať iba ako šum, ktorý dotvára celú problematiku deja. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy Anjel na recenziu by som chcela poďakovať vydavateľstvu Zelený kocúr. Prvé dva diely série si môžete kúpiť aj na ich stránke: 
Siréna,
Anjel.

1 komentár:

  1. Tieto knihy som už prečítala a na prvý krát som z nich mala zvláštny pocit, ale na strane druhej to bola moja prvá kniha, ktorú som prečítala z erotického žánru ak by som to tak mala povedať, lebo táto kniha presahuje všetky možnosti tohto žánru a miestami je až desivo opísaná :)

    OdpovedaťOdstrániť