štvrtok 28. septembra 2017

O knihách a ľuďoch / Spolupráce / Poďme sa vyrozprávať

Spolupráce? Čo to všetko zahŕňa?
Veľa ľudí odpovie jednoducho. Knihy zadarmo!
Ako vážne to tak beriete?

Zoberme si to pekne po poriadku. Obidve milujeme knihy a rady čítame. Čítame dosť na to, aby sme sa nemuseli hanbiť, že prečítame iba 10 kníh a už ideme si zakladať blog. Náš blog bol aj nebol spontánny nápad. Obidve sme mali svoje vlastné blogy. Písali sme recenzie, články a snažili sa. Vždy naša snaha vyšla nazmar a my sme začali naše príspevky vymazávať, písať a zas vymazávať. Už neviem ani ako to vzniklo, dohodli sme sa, že to skúsime spoločne. Spoločný blog. Iný pohľad na svet, na knihy, iné názory, iné štýly, iné recenzie, iné články.

Snažili sme sa vytvoriť blog najlepšie, ako sme mohli. Recenzie, články. Také typické pre knihomoľov. Potom sme videli, že Slovart usporiadal "súťaž", alebo ako to nazvať, že sa môžeme zapojiť a môžeme "vyhrať" spoluprácu s nimi. Tak sme to skúsili. Vybrali nás. Spomedzi všetkých účastníkov sme boli MY tie, ktoré mohli s nimi spolupracovať. Čo môže byť väčší úspech pre dve milovníčky kníh, ktoré chcú svoj blog šíriť, svoje myšlienky, názory. Po polroku sme teda uzavreli spoluprácu s jedným z najlepších vydavateľstiev na Slovensku. Nebolo to len tak lusknutím prsta. Muselo ich niečo na nás zaujať, niečo za tým muselo byť, prečo sme sa dostali do toho zoznamu. 

Slovart bol ten najlepší odrazový mostík, ktorý nám veľmi pomohol. Ukázal nám správny smer. Vďaka nemu sme stále tu, píšeme, čítame, vymýšľame nové články, taktiež sme sa pustili aj do DIY, kozmetiky, článkov o písaní. Dokonca sme oslovili vydavateľstvá/kníhkupectvá, či by nám nepomohli rozšíriť naše recenzné pole, dať nás po povedomia, nadviazať s nami spoluprácu.

Ľudia, haló ! Toto nie je len lusknutím prsta, šibnutím čarovného prútika. Nie sú to len "knihy zadarmo." Sú za tým viaceré faktory. Emaily, dohadovanie, starostlivá voľba knihy, objektívny pohľad na knihu, ak sa nám náhodou nepáčila, čas, písanie, čítanie, recenzia, čas, čas, čas a hlavne treba do toho vložiť srdce!! 

Prečo vlastne píšem tento článok? Pretože ľudia sú neprajní! Závistliví! K tomu, ako vyzerá náš blog teraz, sme sa dopracovali postupne. Oslovili sme viaceré vydavateľstvá/kníhkupectvá, pretože sme ani nedúfali, že s nami budú chcieť nadviazať spoluprácu. A nie je nič lepšie, ako keď vám napísali, že RADI S VAMI NADVIAŽEME SPOLUPRÁCU. 

Nevycucali sme si to z prsta! Pre nejaký dôvod si povedali, že nám dajú šancu. Nie je to len "kniha zadarmo", ako tomu niektorí hovoríte. Stojí za tým veľa. A nie sme zas také, že máme iba samé spolupráce a nepíšeme žiadne iné články a recenzie. 

Kupujeme si knihy aj napriek tomu, že spolupracujeme s vydavateľstvami/kníhkupectvami. Čítame knihy, ktoré nemáme na recenziu. Pridávame tu články. Snažíme sa "šíriť lásku ku knihám." Niektorí iba vidia to, že je to zadarmo. Dokonca si myslia, že si to nezaslúžime. Teraz budem sebecká, ale povedzme si úprimne. Keby nechcú, neodpíšu nám, že s nami budú radi spolupracovať. Niečo proste na našom blogu musí byť. Niečo, kvôli čomu sa nám rozhodli pomôcť. Nám nejde o knihy, za ktoré nič neplatíme. Dokonca ich ani ďalej nepredávame, ako to robia iní blogeri. Raz sme tú knihu dostali, tak prečo by som ju mala predávať a ešte z toho vyťažiť ?

Chceme len s niekým zdieľať naše pocity, myšlienky, ktoré sa viažu ku knihám. Neviem pochopiť, ako niektorí ľudia sú takí závistliví a neprajú nám.

Haló! Ľudia! Nič nie je zadarmo. Ani kniha, ani spolupráca. Stojí to veľa času, správny výber slov, čítanie, dohadovanie sa, vyberanie, emaily. Je za tým veľa. Nám nejde o to, aby sme mali knihu zadarmo a recenziu jednoducho iba odfláknuť a mať pokoj. Snažíme sa ju napísať čo najlepšie. Zvoliť správny výber slov, priblížiť vám, čo sa nám na nej páčilo a čo nie a prečo by ste si ju mali prečítať. Takže ľudia. Zamyslite sa nad sebou! Nemajte pripomienky na niečo, čomu nerozumiete a hlavne na niekoho, koho nepoznáte.

Mier všetkým závistlivým ľudom, ktorí nám neprajú! My aj tak budeme pokračovať v tom, čo nás baví a vaše neoprávnené škaredé slová si nebudeme viac pripúšťať. Skúste a dokážte to, čo my. Myslím si, že sme dokázali toho celkom dosť. 

Aký je váš názor na spolupráce? Na "knihy zadarmo"? Čo si myslíte o ľuďoch, ktorí si myslia, že si niečo nezaslúžite? Beriete si to príliš k srdcu?

Ďakujem za to, že ste došli až tu. Musela som sa skrátka vyrozprávať a uviesť veci na správnu mieru.

>Sima<

7 komentárov:

  1. Skvělý článek! Opravdu to, co stojí za tou “knihou zadarmo” ostatní nevidí. Ano mate pravdu lidé v ČR (a možná i u vás) jsou ohromně zavistiví a nepřející. Pořád jenom nadávají, že máme knihy zadarmo. Ale přesně jak píšete, to si musí člověk zasloužit. Musí mít kvalitní recenze a co si budeme, chce to i nějakou tu návštěvnost nebo hodně sledujících lidi na sociálních sítích, to všechno ale musí ten člověk vytvořit sám. A často to trvá. Mně to trvalo 2 roky a žádná moje spolupráce nebyla nabídnutá, o všechny jsem si napsala. A nestydím se za to. Ale občas ty středy co mám s nějakým recenzakem, to bych nikomu nepřála teda �� já to vnímám jako poctu a ze opravdu mužů říct, ze jsem něco dokázala. Ze se moje recenze někomu tak líbily, ze se mnou navázal spolupráci. A to je něco, co nám nikdo nevezme. Aspoň jednou v životě se mi něco povedlo ❤️ Ten pocit je k nezaplacení

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za odozvu. :)

      Ľuďom nič nebráni v tom, aby si založili aj oni blog, aby napísali vydavateľstvám/kníhkupectvám a začali s nimi spolupracovať. Oni len majú potrebu druhému závidieť a urážať ho tým, že si to nezaslúži. Preto sa musíme nad tým povzniesť. Veď blogeri vedia najlepšie, aké to je. Snáď to niekedy pochopí aj okolie, ako to chodí a čo všetko musíme urobiť, obetovať, aby to malo nejakú podobu, nejakú štruktúru, a aby to bolo zrozumiteľné. Vidia iba finálny produkt, ale čo je za tým, to je pre nich.. nedôležité.

      Prajem ti ešte veľa úspechov. :)

      Odstrániť
  2. Mám pocit že ťa niekto "nasral" 8D 8D ale dobre napísané jasné, je to fúra práce a hlavne srdce a musí vás to baviť a nie sú to len recenzné výtlačky. je super že už po pol roku ste nadviazali spoluprácu 8) moja prvá bol fragment tiež cca po pol roku. skákala som od radosti 8) ale nie všetko sú recenzie, aj takéto tematické články treba, tie ja veľmi lúbim, diskutovať, zapájať sa do knižného života atď. a hlavne to treba robiť v prvom rade pre seba a potom pre iných.
    prajem vela uspechov 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš dobrý pocit. :D Musela som to tu napísať, lebo som bola taká plná pocitov, že to inak nešlo. Ďakujeme krásne. :)
      Dúfam, že náš blog bude raz aspoň sčasti taký dobrý, ako je ten tvoj. :) A že si nájde svojich sledovateľov, ktorí nám budú priať a nie si myslieť, že si to nezaslúžime.

      Odstrániť
  3. Ja nemám blog a ani si netrúfam mať.Veľmi Vás obdivujem, že dokážete napísať články o knihách,ktoré ste čítali a ešte k tomu aj zaujať Vášho čitateľa.
    Dievčatá klobúk dole pred vami všetkými!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme krásne. <3 Takéto slová nás vždy potešia a motivujú. :) Veľmi si ich vážime.

      Odstrániť
  4. Tento článok som si prečítala dvakrát, pretože je úžasne a naozaj pravdivo napísaný. Ľudia sú závistlivý a naozaj si myslia, že spolupráca je len tak z ničoho nič. Musím povedať pravdu, že osobne poznám blogerov, ktorý dostanú knihy a predajú ju- a dosť draho (Prijateľnú cenu chápem v prípade, že sa kniha nepáčila). A tento článok by si mal prečítať každý-bloger, bookstagramer ale aj obyčajný človek. Želám veľa šťastia pri písaní recenzii

    OdpovedaťOdstrániť