pondelok 19. februára 2018

Percy Jackson - More oblúd - Rick Riordan (recenzia)

Mytologické rozprávky ma vždy fascinovali. Svet, ktorý v tejto knižke vykreslil Rick Riordan je nebezpečný, nespútaný a starodávny. Pokojne by ste však verili, že existuje aj dnes rovno vedľa vás. Bájky, ktoré ožívajú nie len v NewYorku, ale aj v L.A., či Las Vegas. Hora Bohov a stred civilizácie sa premiestňuje??? Hrdinovia sú tu a zbavujú nás oblúd?? Čože??

Je to tak! Príbehy Ricka Riordana o chrabrom Percym a jeho kamošoch sú veľmi chytľavé. Obzvlášť keď si predstavíte, že týmito hrdinami sú decká, ktoré by u nás šaleli na ihriskách s loptami, alebo na bicykloch. Len decká zo základky. A už majú svoje poslanie a víziu do budúcna.

,,Rodina je zložitá vec... Niekedy nemôžeme spraviť nič lepšie, než si navzájom pripomínať, že sme príbuzní v dobrom aj v zlom."

More oblúd je druhý diel príbehov o dobrodružstvách Percyho Jacksona z dielne známeho Ricka Riordana, ktorý píše o starovekej gréckej mytológii ako ju nepoznáte. Ak patrí Herkules medzi vaše obľúbené disney rozprávky, určite sa neváhajte začítať do týchto príbehov. Avšak nenechajte sa zmiasť kreslenými postavičkami.

Tu svet ochraňuje hŕstka kamošov. Naša známa múdra Anabeth, samotný Percy a jeho novonájdený braček kyklop, Tyson. Opäť sú traja, i keď Grover odišiel za svojim vlastným dobrodružstvom, keď sa rozhodol ísť hľadať Pana. Ten však ale vo svojom hľadaní naletel Polyfémovi, mocnému kyklopovi, ktorý do svojho brlohu láka satyrov, aby ich mohol zjesť. Grover je však vynaliezavé stvorenie a podarí sa mu nenechať sa zožrať, získa pre seba nejaký čas a pokúsi sa spojiť s Percym, ktorý pod víziou hrozby prichádza do spustošeného tábora polokrvných. Grover je preč, Táliin strom zomiera a Percy dostane prísny zákaz spraviť čokoľvek pre ich záchranu. A Percy sotva bued v kľude čakať, kým sa svet zachráni sám.

Knižka vôbec nie je taká hrubá, ako by ste možno boli očakávali. Na nejakých tých tristo stranách s dosť veľkými písmenkami sa však toho stihne odohrať až-až. Kniha naozaj prekypuje prekvapeniami a nestráca čas zbytočnými opismi, myšlienkami či rozhovormi. Hrdinovia musia konať a nie strácať čas, všakže? Ešte aj názvy kapitol vždy navnadia čitateľa, sú tak ľahko, odviazane vymyslené. Hravé a vtipné.

Zrazu sa pred vás dostávajú rôzne potvory a príšery. Nebojte sa však, že nebudete vedieť, čo to má byť, pretože kniha všetko vysvetľuje. Všetko. Postavy, situácie, minulosť aj okolnosti. Napríklad už je nám presne všetkým známe, prečo je bermudský trojuholník taký zákerný. ;) Tiež sa tu dozvedáme o mytologických vznikoch niektorých stvorení, ako napr. Posiedon stvoril kone z morskej peny...

,,No, mám rád Herkula... pretože Herakles mal poriadnu smolu. Ešte väčšiu než ja. Tá predstava mi pomáha."

Zamilujete si dej rovnako ako postavy. Anabeth je drsná, drzá a totálne geniálna. Percy je silný, statočný a niekedy sám nevie ako, ale aj vynaliezavý. Tyson je Tyson. Hromotĺk skrytý za troškou hmly, aby ostatní nevideli jeho jediné oko, ktoré dominuje jeho tvári. Obľúbite si jeho nemotornosť, správaním je ako dieťa, ale prekvapuje obrovitánskou silou a odvahou. To, čo im chýba v skúsenostiach, nahradili odvahou. Ale tiež im trošilinku pomáhajú rodičia bohovia.

Autor ma neustále prekvapuje. S čím novým príde ďalej?? To síce neviem, ale myslím si, že tieto knižky sú fajn prostriedkom pre mladšie generácie naučiť sa niečo o staroveku. Mňa mytológia vždy fascinovala a bude ma baviť vždy, nech je to len fikcia, alebo nie. Síce som nečítala všetky encyklopédie a podobne. No PJ je tiež spôsobom ako sa čo-to naučiť. Rick Riordan tu píše o bohoch, ako aj o stvoreniach, ktoré sa menia a útočia na hrdinov, píše o miestach, ktoré sú nebezpečné, o potvorách, ktoré sú krvilačné a o veciach, ktoré naopak uzdravujú.

Objavujú sa tu postavy, ktoré už poznáme z prvého dielu, ako aj postavy a hlavne príšerky, s ktorými sme ešte nemali tú česť sa stretnúť predtým. Príbeh sa na okamih skončil víťazne, no nám je jasné, že príbehy odvážneho Percyho Jacksona a jeho kamrátov ešte zďaleka neskončili. Čaká svet jeho zrada, alebo nás všetkých zachráni???

Ja verím, že určite nesklame. Veď je to Percy - poloboh.

Za knižku ďakujeme AlbatrosMedia. Môžete si ju zakúpiť tu."
- Rony -

2 komentáre:

  1. Percy je úplne super :) Vlastne všetky knihy od Ricka. Napriek tomu, že majú veľmi podobnú štruktúru, stále dokáže prekvapiť s niečím novým a hlavne pobaviť. Jednoducho si vždy užijem čítanie jeho kníh.

    http://book--hoarders.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to máš pravdu :) naozaj vždy dokáže vymyslieť nové dobrodružstvo a úplne na tom milujem to, ako to vie prepojiť s tou mytol=ogiou, to je proste topkové pre mňa ♥ Rick nesklame :))
      ďakujeme za komentár a prepáč, že mi tak trvalo odpísať ♥

      Odstrániť