utorok 12. júna 2018

Deviaty hrob - Stefan Ahnhem (recenzia)

Priznávam, najprv som sa celkom bála tej hrúbky, ale potom som si k nej sadla a prečítala som ju za pár dní.

Príbeh ma veľmi zaujal, pretože v poslednom čase som dosť "závislá" na trileroch, krimi, detektívkach a pod. Tento príbeh sa točí ohľadom nevysvetliteľného zmiznutia ministra spravodlivosti, zavraždenia manželky dánskej televíznej celebrity a ďalších sériových vrahov, či vrážd. 

V tejto knihe sa striedajú viaceré línie, keďže vraždy sa stali v dvoch krajinách. Celkovo som mala pocit, že budú spolupracovať spolu, no nakoniec to tak zrovna nebolo (bolo to úplne inak) a tu už bolo trošku sklamanie.

Ďalšie sklamanie sa stalo hneď na začiatku, keď autor v každej novej kapitole nám predstavil inú postavu. Celkovo ich tam bolo asi 10? (plus-mínus), ale na začiatku to bolo dosť chaotické a niekedy bol problém udržať moju pozornosť.

Podľa mňa by ste nemali veľa očakávať. Nečakajte od nej nejaký skvelý triler, ktorý vás dostane do kolien, ale ako taká letná, dajme tomu oddychovka, vás môže zaujať, pretože autor má veľmi pútavý štýl písania. I keď pre mňa toho ostalo dosť veľa zamlčaného a niekedy sa objavili indície, zvraty, myšlienky, dôkazy bez ničoho.

Príbeh sa teda, ako som spomínala, odohráva v dvoch krajinách a vy teda máte možnosť nazrieť do dvoch úplne odlišných postupoch pri riešení vrážd. Autor nám veľmi dobre predloží, ako to funguje na polícii a dosť veľa ľudí sa k niektorým dôležitým veciam stavia dosť odmietavo, pretože im to je jedno. Hlavné je, že vyšetrovanie je ukončené. 

Postavy boli pre mňa tiež trošku kameňom úrazu, pretože ani jedna mi neprirástla k srdcu. Fabian bol jednoducho niekedy dosť neznesiteľný a často nevedel používať ani vlastný rozum, a to bol/ je hlavný vyšetrovateľ !
Malin mala na začiatku u mňa dosť veľké sympatie, pretože bola odvážna a múdra. No potom začala až príliš riskovať a nepozerala vôbec na svoj stav a na to, že môže ohroziť svoje deti. V tomto prípade bola veľmi nezodpovedná a jej postava nebola tým pádom až taká reálna. 
Dunja bola fajn, ale zas na druhú stranu jej charakter nebol až tak dobre prepracovaný a aj keď bola cieľavedomá, tak jej úspech sme v tejto knihe, žiaľ, nezachytili.
No a potom je tu veľa policajtov, ktorí síce chcú vyriešiť vraždu, ale keď sa ocitne niečo nepravdepodobné na vyšetrovaní, tak to zametú pod koberec, pretože sa im to ďalej nechce riešiť.
Celkovo mi tie postavy nesedeli a ich vyjadrovania a správania nemalo nič spoločné s odvahou a tým, ako by sa mali policajti zachovať pri riešení vrážd. 

V celku tento príbeh nemusel byť zlý, keby autor neskákal z jednej krajiny do druhej, z jednej situácie do ďalšej, keby vysvetlil viacero vecí, tajomstiev a hlavne! keby ten koniec nenapísal len tak ledabolo. 

Za mňa to je, žiaľ, sklamanie. To, ako pripravoval vrah svoje obete o život, ma vôbec nechytilo a vôbec to u mňa nevyvolalo žiadne reakcie, city, plač, hrôzu, či zimomriavky. Stále som čakala na niečo VAU!, na niečo, čo ma posadí do kolien. Žiaľ, celý príbeh bol veľmi predvídateľný a neodniesla som si z neho nič nové, čo by už nebolo spomenuté v iných knihách.

Aby som nebola iba negatívna, tak v knihe nájdete určite napínavý dej, tému rodiny, pomsty, lásky, priateľstva. Postavy dosť často trpia workoholizmom, rozpadajú sa im rodinné vzťahy, ale snažia sa to riešiť a nájsť správnu cestu. Čiže tým pádom môžeme povedať, že sa kniha nezaoberá iba políciou, vraždami a ich objasnením, ale načrie aj do súkromia hlavných postáv, čím ich robí "ľudskejšími", čiže nám približuje aj ich slabé stránky. 

>Sima<

Za knižočku ďakujeme bux.sk Knihu si kúpite tu.

4 komentáre:

  1. Aj mňa začína tento žáner veľmi baviť, a preto hľadám kade-tade tipy na čítanie. Ale tento titul sa na môj zoznam nedostane, pretože nemám rada, keď autor svoje postavy nepozná, a k tomu im so sekundy na sekundu mení charakter. No je tu viac faktov, podľa toho, čo píšeš, ktoré by ma iba rozčuľovali a kniha tak nezaujala. Nevadí, aspoň viem, akému dielu sa vyhnúť, a tak dať prednosť inej :) Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeden chalan mi aj písal, že prvá časť je lepšia a tieto ďalšie časti sa odohrávajú pred tou prvou knihou, nejaké mesiace či roky, nepamätám si presne. Tak som ostala taká šokovaná, že sa mi už ani tak nechce púšťať do tých ďalších kníh :D Autor skáče a vytvára očividne dosť veľké komplikácie. :/

      A z tohto žánru sú určite skvelé Handrová bábika, Nočný vták , Dievča v ľade :) Neviem, či si niektorú z nich čítala, ale mne sa páčili. :)
      Krásny deň prajeme. :)

      Odstrániť
  2. No, ja si ju ako Mony tiež skôr neprecitam, na detektívku sa teraz chystám na nového Dominika Dana, pretože jeho štýl písania mam rada a viem, že ma nesklame, teda dúfam, hh. Som rada, že viem, že táto kniha nie je taká dobrá, celá mi príde taka typická žánrová, nič nove, nejakí workoholicki vyšetrovatelia a predvídatelny dej, to naozaj nechcem. Vďaka, že si ju prečítala a ja sa už náhodou keby som sa rozhodla po nej siahnuť nemusím trápiť haha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Dána sa chystám už neskutočne dlho. Slovenských spisovateľov ozaj môžem a až sa hanbím, že som sa do neho ešte nepustila. :D Dúfam, že toto leto sa do nejakej knihy od neho už pustím. :)

      Ako čítala sa veľmi rýchlo a bola vcelku zaujímavá, ale ak nie aspoň 5-krát som sa pozrela dopredu na dej, tak ani raz. Skrátka z ničoho nič niečo vedeli a bum už to riešili. No nech sa na to pozriem akokoľvek, stále to je také.. ploché.:/
      Ďakujeme za komentár. :)

      Odstrániť