streda 6. júna 2018

Ja, Simon - Becky Albertalli (recenzia)

Príbeh o Simonovi, ktorý má svoje tajomstvá a tie nechce nikomu povedať. Nik ani len netuší, že je gej a už mesiace si posiela emaily s neznámym chlapcom Blueom, ktorý chodí na rovnakú školu ako Simon, lenže je príliš plachý a bojí sa odhaliť svoju identitu. Veci sa však skomplikujú, keď sa ich komunikácia dostane do nesprávnych rúk a hrozí, že sa vyzradí Simono tajomstvo. A nielen jeho.
Simon bude musieť vymyslieť, ako sa zbaviť spolužiaka a ako povedať svojím blízkym, že je gej.

Priznám sa, že od tejto knihy som mala neskutočné očakávania! Ešte keď nebol preklad, tak som sa odhodlávala si ju zakúpiť, no nakoniec som počkala a s radosťou som sa pustila do slovenského prekladu. Moju radosť však hneď po pár stranách vystriedal skôr smútok a hnev.

Už od začiatku sa mi nepáčilo, ako sa postavy správajú, rozprávajú a myslia. Celé mi to prišlo neprirodzené a celkovo také.. suché. Situácia, keď si dopisovali Blue so Simonom mi prišla akoby to bola nová moderná popoluška a jej sa stávajú samé zlé veci, ktoré ju môžu prezradiť. Celé zle!

Postupne som si však skúsila vytvoriť aký-taký odstup a veľa od toho neočakávať. Potom sa to začalo celkom hýbať, dialógy boli plynulejšie, lepšie a celkovo to začínalo naberať na intenzite. S postavami som sa smiala, smútila, zúrila. No potom prišiel ďalší bum a zas sa to všetko dostalo tam, kde to bolo na začiatku.

Táto kniha je jednoducho jedna veľká horská dráha, ktorá je raz dobrá, a potom zas zlá. Postavy boli raz dobré, raz na nevydržanie. Simon bol však výnimkou a celkovo som si zamilovala jeho charakter. Prišiel mi sympatický a odvážny, aj keď mal miestami strach. Jeho láska bola čistá a rodina ho vždy podporovala a vždy sa zachovala k nemu fér.

Zrejme nikdy nebudem mať priateľa. Príliš ma zamestnáva snaha nebyť zamilovaný do niekoho, kto nie je skutočný. 


Napriek tomu, že celý príbeh lásky bol krásny, zvraty boli očakávané, tak mi prišlo, že tá kniha je zmesou rôznych príbehov - či filmov, či YA kníh.

Pozitívom sú určite témy ako láska, priateľstvo, odvaha a Simonov charakter.

Negatívom sú neprirodzené postavy, okopírovanie už známych diel a to, že autorka nepriniesla nič nové.

Áno, bolo to neskutočne zlaté, ale nepadám z toho do kolien ako väčšina YA nadšencov. Príbeh mal možno skvelý potenciál, ale autorka ho mohla lepšie využiť a dať doň niečo nové.

Netvrdím, že príbeh je zlý. Áno, je to horská dráha, ale zas na druhú stranu je to odpočinkové čítanie (bez hodnoty), ktoré chytí za srdce každého nenáročného čitateľa. Hold, prepáčte. Young adult knihy asi prestávajú byť to pravé pre mňa. A tu taktiež narazíme na ten problém, že autorky sa veľmi snažia do kníh dávať LBGT, aby udržali diverzitu (taktiež aj prítomnosť iných rás), a toto mladí žerú a pýtajú si to. Preto je to výhodné pre autorov napísať niečo takéto. Tu to, žiaľ, nevyšlo.

>Sima<

Za knižočku ďakujeme Panta Rhei. Zakúpite si ju tu.

3 komentáre:

  1. Nečítala som ju, pretože ja sa už tieto YA pokiaľ nevidím naozaj že geniálne recenzie ani nesnažím čítať. Nemyslím, že to je niečo, čo má čo dať staršiemu, dospelejšiemu a sčítanejšiemu človeku koniec koncov, preto sú určené mladým. Videla som však film a prosto je to klasická americká oddychovka, ktorá bola na 99% vyprodukovaná kvôli tomu, aby zarobila peniaze a dôležité témy rozoberá veľmi povrchovo. Ja neviem, normálne keď rozmýšľam, ja by som to nedala čítať a neukázala ani mladým, mne to príde tak vzdialené od reality aj keď som ja bola mladšia, príde mi to ako podceňovanie mladých. A veľmi dobre si to napísala na koniec, autorky sa snažia dávať do kníh tieto veci, lebo mladí to žerú. Nie preto, že je to niečo v čo by oni verili alebo zažili. Mladí to chcú, kúpia si to, bude to zarábať, čo na tom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Občas mi napadajú také myšlienky, že som asi jediná, ktorej sa to nepáčilo. :D
      S tým, že sa to vzďaľuje realite máš úplnú pravdu. Akože ja mám rada YA knihy, ale toto nie.. toto mi nič nedalo a bolo to už také zbytočné... :/ Akože oddychovka áno, ale hodnota žiadna. :/
      A na ten film som zvedavá celkom. Snáď to bude lepšie. :O :D Aspoň o trošičku. :D

      Ďakujeme za komentár. :)*

      Odstrániť
    2. Vieščo ba, film je podľa mňa lepší, ale skôr to bude preto, že som aj čakala nejakú len prosto americkú oddychnovku a tie vtipy a humor mi prišiel celkom že na úrovni, nie taký ten ich trápny ze niekomu niečo spadne na hlavu a haha 😃

      Odstrániť