piatok 15. júna 2018

Pán tieňov - Cassandra Clare (recenzia)

Túto knižku mám doma už od Vianoc, pretože Polnočná dáma ma nenormálne chytila. Nemala som však motiváciu siahnuť po 700 stranovej knižke pred maturou a keď som mala doma kopu iných kníh, no našla si ma aj takto a ja som neskutočne rada, že som sa začítala. Milujem tieto fantasy!!!!!

,,Neznášam tento pocit... Neznášam, keď sa bojím. Pripadám si slabá."

Na týchto knižkách ma baví to, že aj keď sú nehorázne dlhé, nenudia ma. Príbeh Tieňolovcov sa mi vryl pod kožu a ja si neviem predstaviť napínavejší príbeh. Najmä tento o Emme a Julianovi ma neskutočne chytil. Konkrétne táto knižka prináša množstvo pohľadov a vzťahov. Ukazuje ako Juliana s Emmou, tak aj Cristinu, Marka a Kierana, Kita s Livy a Tyom, Dru,... Tiež ma potešilo, že sa tu objavil aj Magnus s Alecom a detičkami. Veľa postáv, veľa príbehov a veľa zauzľovania a na konci jeden obrovsky hrozný uzol a ja brutálne potrebujem ďalší diel.

,,Taká je láska, syn tŕňov. Prijmeme aj ten najkrutejší úder, a keď po ňom krvácame, zašepkáme ďakujem."

Čo sa týka vzhľadu, tak obálke nie je čo vytknúť. Panoráma mesta, sršiaca neohrozenosť, tajomná tmavá. Všetko to úžasne sedí a spolu s PD sa krásne vynímajú v poličke aj vďaka na modro namaľovaným stránkam. Už sa teším až vyjde aj tá posledná. To bude skvost.

Príbeh sa odohráva rýchlo, autorka opisuje každú postavu, rýchlo strieda pohľady a núti čitateľa lačne otáčať stránky, aby rýchlo zistil, čo sa udialo. Ani jeden pohľad ma nenudil, každý bol niečím zvláštny a pútavý, každý vzbudzoval zvedavosť. Najviac som chcela čítať o Emme a Julesovi, ale aj ostatné príbehy mali čo do seba a dopĺňali sa. Kúskami som dokonca viac chcela Cristinu s Markom alebo Tiberia s Kitom. Všetko ma zaujímalo.

,,Zlom mi srdce. Rozbi ho na kusy. Máš to dovolené."

Nakoniec som si obľúbila všetky postavy. Najviac som bola, samozrejme, namotaná na Emmu, ale postupne som prišla na chuť aj ostatným postavám. Spoznala som Tiberiove zvyky, Livyinu odhodlanosť, Drusillin strach, ale aj mnoho Ďalších stránok, ktoré knižka čitateľom otvára Každý jeden má v príbehu nenahraditeľné miesto. Vďaka nim všetkým je príbeh taký čarovne úžasný a nabitý akciou.

,,Nie je také ťažké zomrieť za priateľa, ako nájsť priateľa, za ktorého sa oplatí zomrieť."

Čo sa týka konca, ktorý nikto z nás nečakal, asi idem plakať. Ten veľký uzol, ktorý neviem, ako sa bude ešte uzliť a kedy sa vôbec rozuzlí. Tu vzniklo ozaj to napätie, ktoré potrebujem, aby poľavilo, inak nezaspím. Jednoducho si ma tento príbeh neuveriteľne získal a myslím, že koľkokrát som čítala až so zatajeným dychom, aby mi nič neušlo. 600 strán akcie a napätia, nie na 100% intenzívnej úrovni, ale extra chytľavej, aj to bolo dosť na to, aby som tú knižku tak milovala.

Prináša nové situácie a miesta, nové nebezpečenstvá, nové zákony, nové pokušenia a rozhodnutia. Novú časť príbehu, na ktorú sme tak dlho čakali a bola skvelá.

Zbožňujem postavy, celý tento koncept, ten nápad, roztržky i prehry. Všetky strasti aj slasti, ktoré tento príbeh prináša. Neskutočne rada čítam túto tieňoloveckú ságu a ešte som s jej čítaním neskončila. Aj keď ma knižka svojou dlhokánskosťou spočiatku strašila, teraz ma straší vidina toho, že sa nedozviem, čo sa stalo, pretože toto mi nemôže urobiť.  Chcem čítať ďalej, hoc aj 1000 strán. A dúfam, že ma tieto knižky nikdy neomrzia.

,,Myslím, že láska sa nedá celkom vykoreniť. A myslím, že keď niekto niekoho ľúbi, navždy v ňom zostanú uhlíky. Aj zvyšky vatry vydržia dlhšie ako plameň."

Za sprostredkovanie ďalšieho vydareného čitateľského zážitku Ďakujeme kníhkupectvu pantarhei. Knižočku si môžete objednať tu ;)
-Rony-

2 komentáre:

  1. V tom aj ja vidím asi to najviac, čo mi takáto knižka ponúka, že sa stratím v životoch postáv, pokiaľ ich autorka vie dobre vykresliť, stanú sa mojimi priateľmi, ktorých život môžem takto pozorovať. Často sú pridlhé ale keď ma to pohltí, tiež mi to nevadí. O tejto sérii som čítala samé chvály, ja som ju teda nečítala al viem, že Cassandra Clare napísala aj Magistérium a to by som si veľmi chcela. Na druhej strane, napríklad citáty, ktoré si vybrala tu do článku mi všetky pripadajú osť klišé, takže neviem úplne, či by sa mi aaž tak páčila, hh.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cassandra ma oslovila svojimi knižkami o tieňolovcoch. Nečítala som len tú ,,mechanickú" sériu, ale chystám sa to napraviť. Obľúbila som si hlavné postavy a každá knižka odkrýva niečo iné. BAví ma to :) viem, že citáty nie sú moc ,,košér", ale hodia sa k príbehu. Nechela som tu pridávať odveci citáty :)je to už druhá časť a mňa osobne by nakoplo k čítaniu vedieť, čo môžem očakávať :)
      ďakujem za komentár ♥

      Odstrániť