pondelok 3. septembra 2018

Deväť životov - William Dalrymple (recenzia)

Patríte k ľuďom, čo chcú niekedy v živote navštíviť Indiu? Ja som do tejto skupinky ľudí nikdy nepatrila. India ma vôbec nelákala. Až doteraz.

William Dalrymple nám v knihe Deväť životov ponúka úplne iný pohľad na Indiu, ktorú poznáte z fotiek, brožúrok, článkoch na internete. 

Ponúka nám nový pohľad na túto krajinu. Úplne iný pohľad na život. 

Celá táto kniha vám sprostredkuje priam až neuveriteľné príbehy 9 ľudí, ktorí nežijú ako väčšina. Myslíte si, že rozprávanie eposov, mýtov, prevtelenie boha do človeka, vytrhávanie vlasov, vyhladovanie, tance pri ohni sú dávno zabudnuté... tradície? Táto kniha vás presvedčí, že viera je ešte dosť silná a na svete sú ľudia, ktorí veria tomu, že sa do nich prevtelí boh alebo bohyňa.

William detailne opisuje krajinu, zvyky, obyčajných ľudí, ktorí poukazujú na to, že viera je všetko, čo majú a že kasty sú úplný nezmysel. Títo 9 ľudia pevne veria, že to, čo robia, robia správne. Že vytrhať si vlasy, vyhladovať sa, žiť na miestach, kde by ľudská noha nevkročila, počúvať a učiť sa naspamäť eposy, ktoré trvajú viac ako jeden deň, je to, čo ich napĺňa. 

"V pekle niet ohňa," reval. "Ľudia, ktorí tam idú, si berú so sebou svoj vlastný oheň a svoju vlastnú bolesť z tohto sveta."


Táto kniha je o ľuďoch, ktorí žijú v krajine, ktorá nie je ukážková, ako sa možno niekedy zdá. Žijú v krajine, ktorá ich nechápe, ktorá im ubližuje. Žijú medzi ľuďmi, ktorí ich nechápu, ľuďmi, ktorí ich chcú zabiť, zničiť, ktorí ich urážajú, no potom chcú od nich pomoc. 

Celá táto kniha je plná kontrastov, ktorých v Indii nájdete veľa. Po každom prečítanom príbehu vo vás ostane akési prázdno, ktoré by ste najradšej niečím zaplnili. Autor vám ponúkne rozhovor s danou osobou, potom vám sprostredkuje jej život, ako sa s ňou stalo to, čo sa stalo, a potom následne vám dá vyhliadku do budúcna. (Alebo aj nie?)

Pri tejto knihe budete krútiť hlavou, budete mať chuť plakať, prečo je život taký krutý, chuť niečo urobiť, zmeniť. Títo ľudia chcú, aby sme ich pochopili. Aby sme pochopili ich vieru, ktorá ich drží nad životom. Vieru, ktorá im pomáha. Často sa mi stalo, že som im normálne uverila, že niečo také sa reálne deje. No viac vo mne ostalo neistoty ako dôvery. Určite si títo ľudia prešli peklom a ich život nebol jednoduchý, náboženstvu vďačia za veľa, ale ja si osobne neviem predstaviť ich život, život plný náboženstva, plný strastí, prekážok, ktoré musia prekonať. Svojím spôsobom sú to neskutočné bytosti, pretože sa vždy vedia postaviť na nohy a ísť si za svojím presvedčením. Po každom príbehu si uvedomíte, že toto bol asi autorov zámer. Priniesť príbehy ľudí, ktorí aj keď majú iné zmýšľanie, tak majú veľmi silného ducha, silné presvedčenie, ktoré by mal mať každý z nás. Ísť si za svojím snom. 

Autor nám počas jednotlivých kapitol, ktorých každá má svoj príbeh, ponúka aj náhľad do minulosti, prítomnosti, budúcnosti, do kást, konfliktov, do neprávosti, do nezmyselnosti, do náboženstva, ktoré hrá veľkú rolu v tejto knihe. Napriek tomu, že som sa v toľkých cudzích menách občas strácala, táto kniha na mňa veľmi zapôsobila. 

Šťastie a smútok sú spojené. Smútok je súčasťou žitia. Musíme len nájsť šťastie, ktoré ho obklopí. 


Je síce ťažká na prečítanie, občas som sa musela až nadýchnuť, ale zas na druhú stranu autor skvelo vykreslil životy obyčajne neobyčajných ľudí, vysvetlil každé slovo, každý detail, každú vieru (náboženstvo). Priblížil nám nielen islam, budhizmus, hinduizmus, ale aj omnoho viac. Ponúkol nám náhľad do rôznych náboženských prúdov, ktoré nie sú až tak rozšírené, a predsa existujú. 

Donúti vás premýšľať, hľadať súvislosti a chce od nás dávku pochopenia. Každý človek v tejto knihe si vás určite niečím získa. Napriek tomu, že s niektorými ich myšlienkami nesúhlasíte, aj tak sa vám vryjú pod kožu a vy budete hltať písmenká a budete chcieť sa dozvedieť z ich životov viac. 

Pre mňa jedna z najsilnejších kníh od Absyntu. Nečíta sa ľahko, ale stojí za to.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Absynt. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára