piatok 28. septembra 2018

Deti holokaustu - Allan Zullo a Mara Bovsun (recenzia)

Deti holokaustu je pôsobivá kniha, ktorá zachytáva vojnu očami detí, ktoré sa museli predčasne stať dospelými. 8 príbehov, 9 detí, ktorých detstvo sa vytratilo v okamihu, keď sa museli odsťahovať zo svojich domovov, keď počuli streľby z dela, keď videli smrť svojich blízkych.

Táto kniha zachytáva silné životné príbehy detí, ktoré hľadajú svoje miesto vo svete, ktorý však nie je podľa ich predstáv, nie je taký, aký by mal byť = radostný, pokojný a v obklopení lásky.
Detí, ktoré sa musia vyrovnať s krutosťou vojny, ale hlavne s krutosťou, ktorú im preukážu ich kamaráti, s ktorými sa donedávna rozprávali, hrali a dôverovali si. Nielenže sa musia vyrovnať s tým, že už nezapadajú do priateľských kruhov, ale zároveň sú vylúčení z celej spoločnosti, nemajú nárok na vzdelanie, na slobodný pohyb.

S jednotlivými príbehmi zažijete hrôzu rovno pred očami. Budete sa sami seba pýtať, ako je možné, že dospelý človek dokázal dobiť, či dokonca zabiť dieťa. Čo za krutosť ovládala ľudské telá, keď boli schopné toľkého zabíjania, toľkej krutosti.

Každá stránka je výkrikom o pomoc, ale zároveň aj vierou v lepšie časy.
Uvedomíte si, že malé deti mali väčšie odhodlanie prežiť ako dospelí. I keď hladovali, umierali im blízki, utekali, skrývali sa, aj tak si dokázali zachovať vieru, že prežijú. Vďaka šťastiu sa im to podarilo. I keď sa museli popasovať so všetkými stránkami zla, aj tak dokázali všetko prekonať a vďaka šťastiu sa postaviť prekážkam čelom.

"Svet je taký krásny a ja by som tak rada žila ďalej."


Kniha je plná odvahy, lásky, viery v spravodlivosť, ale zároveň aj plná krutosti, bolesti, smútku, sĺz a smrti.
Zobrazuje vojnu takú, aká bola. Ponúka nám nové pohľady, myšlienky.
Snaží sa, aby sme miestami chápali jednotlivé správanie daného dieťaťa a nielenže s nimi súcitili, ale si k nemu vytvorili určitý vzťah a vcítili sa do jeho pocitov, chápali jeho konanie, ktorého cieľom bolo prežiť.

Hoci príbehy sú prerozprávané už dospelými ľuďmi, akoby sa na stránkach tejto knihy ich príbehy ožili, čas zastal a oni sa opäť ocitli na daných miestach, prežili tú hrôzu a reálne opísali ich prežívanie so všetkými detailami.

Kniha Deti holokaustu nám ukazuje silu a odhodlanosť detského ducha, nezmyselnosť a krutosť vojny, no stále žijúcu nádej na prežitie, ktorá v deťoch nepohasla.

Budete plakať, dúfať, veriť, tŕpnuť pri každom slove, každej strane. S deťmi utekať, skrývať sa, plakať a nakoniec radovať.

"Nedovolil som, aby ma nacisti zmenili na niečo menej ako človeka - pretože ja som niekto."


Často sa stane, že v niektorých situáciach pochopenie pre ne nenájdete, ale v danej dobe to bolo pre ich prežitie viac než nutné. Budete obdivovať ich rafinovanosť, rozum a vôľu všetko prekonať, minulosť nechať minulosti a dokázať sa pohnúť ďalej, žiť a dožiť svoj život v okolí rodiny, pociťovať lásku, založiť si rodinu a nájsť silu rozprávať o svojom detstve druhým ľuďom.

Podobne ako kniha Poslední svedkovia, aj táto kniha si vás určite získa. Prevedie vás cez rôzne tábory smrti, o ktorých sa až tak nehovorí, ponúkne vám hraničné situácie a dovolí vám nahliadnuť do budúcnosti, ktorú si pomaličky tieto deti dotvárali.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Motýľ. Knižočku si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára