utorok 27. novembra 2018

Draculova žena - Michaela Ella Hajduková (recenzia)

Máte radi príbehy, ktoré sa týkajú nejakej historickej postavy?
Príbehy plné napätia, lásky, tajomstiev, doslova až takej mágie?
Tak ste na správnej adrese!

Michaela Ella Hajduková vytvorila skvelý literárny počin, v ktorom si prečítate príbeh mladej ženy -  Karolíny, ktorá má vyslovene odpor voči Rumunsku. Nevie z akého dôvodu, ale táto krajina sa jej vôbec nepáči.
Aj napriek tomu, že cíti k tejto krajine odstup, ide na výlet spolu so svojimi kamarátmi. Tí ju svojou pozitívnou náladou úplne nakazia a Karolína sa na výlet začne tešiť.


"Vieš, ak si dopomohol dorasteniu mojich krídel, nemôžeš sa diviť, že lietam."


Všetka zábava však končí vtedy, keď uvidí v lese vlkov, pred ktorými sa bude snažiť utiecť, ocitne sa na opustenom hrade v horách, v ktorom jej bude odhalený príbeh grófky Ilony, ktorú vydali za krutého Draculu.

Kto je vlastne Dracula? A aký v skutočnosti je? Čo je reálne a čo len ilúzia? Karolína dostáva odpovede aj na otázky, na ktoré sa ani len nepýtala.

*

Dej knihy je rozdelený na dve základné línie, ktoré sa pretínajú a striedajú. Život Ilony a život Karolíny.
Život Ilony vám príde miestami až zaujímavejší, pretože opisuje svojho manžela, krajinu, svoje pocity, myšlienky. Autorka nám postupne odkrýva vlastnosti Draculu, miestami odbočuje a vytvára napätie.

Už nevládal pochovávať ďalšie životy. Unavovali ho ľudia, túžil byť sám.


Približuje nám taktiež cestu lásky Ilony a Vlada. Úsmevy, žiarlivosť, pády, vzostupy, bitky, lásku, nádej, vieru, šťastie, ale aj strach. Veľmi príjemne opisuje celé ich "fungovanie" vo vzťahu.
K príbehu pridáva aj nejaké tie erotické pasáže, ktoré ale nepôsobili tak rušivo, ako sa na prvý pohľad zdalo, a po čase ste ich brali ako dôležitú časť deja, v ktorej sa ukazovala Vladova stránka osobnosti, jeho city.

Život Karolíny už nebol taký zaujímavý. Odohráva sa v súčasnosti a začína sa tým, že ju Saša presviedča na výlet do Rumunska.
Karolína mi avšak prišla miestami dosť prudko konajúca, nerozhodná a neuvážlivá.

Neskôr sa k týmto dvom líniám pridala aj tretia, ktorá bola asi taká najviac... magická.

"...Kaziglu Bey, tak predsa si len človek."


Celý príbeh je napísaný veľmi pútavo, autorka nemá žiadne hluché miesta, dokáže svojich čitateľov udržať v napätí, snaží sa dej stupňovať, odkrýva nám krásu lásky, tajomstvá, charaktery postáv postupne, nič nepredbieha a všetko má v jej knihe svoj poriadok, svoje miesto.

Vyvolá vo vás zdesenie, slzy, úžas, lásku, pochopenie, vieru, odvahu a aj nádej, že všetko má svoju príčinu a všetko dobre skončí.

Draculova žena je pôsobivá kniha. Historická, ale zároveň aj súčasná. Veľmi dobre vykreslila autorka charaktery, spôsob komunikácie v minulosti a taktiež v súčasnosti.
Je reálna, ale aj nereálna.
Milostná, ale vyjdu vám aj slzy.

Nerúham sa, Bože, len si na mňa naložil až priveľa bolesti. A ja ju už nevládzem niesť.


Summa summarum, dielo veľmi vydarené. Zachováva si presne to napätie, ktoré vás očarí. Lásku, ktorá vás pohltí a nádej, ktorú vo vás bude živiť až do konca.

Ak milujete historické romány s nereálnymi prvkami, až takou mágiou, tak táto kniha si určite získa vaše srdcia. A rozuzlenie vás určite dostane. 

Tento skok ma vráti tam, kam patrím. Už som sa neobzrela, privrela som oči, rozpažila ruky a dovolila vetru, aby ma vzal so sebou.


>Sima<


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára