nedeľa 24. februára 2019

Okno do záhrady - Alica Rynke (recenzia)

Ďalšia kniha, ktorá je úplne ideálna na jeden večer.
Okno do záhrady je zaujímavá kniha, ktorá nám sprostredkúva príbeh dvoch dievčat, ktoré sa vyberú po strednej škole do zahraničia, aby sa starali o starého pána Smitha. Neskôr zistia, že sa musia starať aj o jeho vnučku Zoe, ktorá je však postihnutá schizofréniou.

Všetko ide tak, ako má. Mirka so Zuzanou si plnia povinnosti, odkrývajú tajomstvá a Zuzana robí občas pár hlúpostí. Ako napríklad to, že fajčí a pije alkohol, čo majú zakázané.

Jedného dňa sa však stane niečo nečakané a Zoe nájdu mŕtvu. Opitú a mŕtvu. Vyskočila z okna.

Vyšetrovanie vedie k Zuzane a tá nečaká a uteká preč. Prečo? A kde?

*

Kniha je napísaná ľahkým štýlom, veľmi čitateľná a autorka vytvára ľahké napätie medzi jednotlivými kapitolami. Dej je postavený na spoznávaní rodiny Smithovej, ale zároveň aj na tajomstvách, ktoré sa týkajú Zoe, či opatrovateľky, ktorú dve dievčatá nahradili.

Každou kapitolou sa dozvedáme viac aj o charakteroch obidvoch dievčat. Mirka je tá racionálnejšia, uvážlivejšia, dômyselnejšia a snaží sa vykonávať prácu najlepšie, ako vie. Vie o Zuzaniných "tajomstvách", no nikomu sa tým nezdôverí, pretože má Zuzanu rada. Navyše jej všetko prekladala, keďže Mirka na začiatku nevedela po anglicky.

Zuzana je jej úplný opak a keby mohla, tak by kamarátku určite potopila. Je príliš vášnivá, vrhá sa do všetkého príliš horlivo, má priveľa rečí a všetko chce mať hneď. S Mirkou tvorí jeden veľký kontrast, ktorý sa dá veľmi ľahko odhaliť.

*

Dej je plný tínedžerskej nerozvážnosti, tajomstiev, priateľstva, strachu, ale zároveň autorka dáva priestor aj láske či pekným chvíľam.

Koniec je však na mňa príliš uponáhľaný. Autorka ho trošku viac nahrnula na pár strán, pritom si zaslúžil určite viac priestoru.

*

Okno do záhrady je teda zaujímavý počin, ktorý si získa vašu pozornosť, má zaujímavý námet ( i keď nie je príliš využitý, nakoľko kniha má malý počet strán), nájdete v nej napätie, tajomstvá, lásku, priateľstvo, zradu, dva odlišné charaktery, ale zároveň aj pochopenie, súcit, odhodlanie či vieru v to, že všetko je na niečo dobré.

Knihu by som odporúčala všetkým nenáročným čitateľom, ktorí si chcú spríjemniť večer slovenskou knihou, ktorá má v sebe zaujímavé prvky a je písaná jednoduchým jazykom.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Enribook.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára