piatok 1. februára 2019

Placebo On - Baja Dolce (recenzia)

Prvý diel knižnej trilógie, ktorý nám ponúka príbeh obyčajnej, mladej ženy Emy, ktorá má svoje tajomstvá a neľahký život, prišla o matku, žila v pestúnskej starostlivosti, snaží sa bojovať proti nočným morám a nájsť správnu cestu v živote. Presťahovala sa do iného mesta, našla si prácu a nadviazala nové priateľstvá, ktoré jej aspoň sčasti pomáhajú prekonať prekážky, ktoré sa jej pritrafia v živote. Sú jej morálnou podporou a bez nich by asi ťažko zvládala chaos, ktorý sa okolo nej krúti.

Jedného dňa však spozná záhadného, očarujúceho muža Christophera, ktorý skrýva tiež nejedno tajomstvo, no zároveň o ňom kolujú reči, že je veľký milovník žien.


"Máme všetok čas sveta. Nie sme nezraniteľní. Musíme si to chrániť, kým je to len naše,"... (s. 225)


Dokáže si Ema nájsť cestu ku Christopherovi a znova dôverovať mužom, nebáť sa pohnúť ďalej? Dokážu si byť navzájom oporou? Vyliečiť sa? Alebo to bude len klamlivý a krátkodobý placebo efekt?

*

Príbeh sa miestami podobá na 50 odtieňov, áno, súhlasím. Mladá, obyčajná žena a krásny, príťažlivý, bohatý muž. Avšak musím povedať, že aj keď sa aj v tejto knihe nájdu nejaké tie erotické scénky či klišé, tak autorka dokáže celú túto tému úplne inak poňať  a vytvoriť z nej dokonalý a hlavne čitateľný celok.

Emine tajomstvo som odhalila skôr, než som sa do knihy začítala. Možno by to mohlo prísť ako predvídateľné, ale nemalo to na mňa taký dosah, že by som bola sklamaná. Jej povaha bola komplikovaná a ženská. Správala sa ako klasická žena. Racionálna, ale miestami naivná. Dokázala nechať sa zmietať svojimi citmi, ale keď už bolo toho na ňu príliš, dokázala si zachovať tvár a bojovať proti nepriazni a postaviť sa na nohy (opäť).

"Mám strach. Zo zajtrajška bez teba." (s. 266)


Christopher bol očarujúci muž, ktorý bol opísaný ako ideálny partner väčšiny žien. Vedel sa správať hlúpo, ale zároveň bolo z jeho slov či skutkov cítiť istú obavu, lásku? či strach.

Emine spolubývajúce a zároveň kamarátky boli dve bláznivé sestry, každá mala svoje špecifikum, i keď boli dvojičky. Dokázali si vás získať svojimi osudmi, činmi, ale zároveň aj rečami či dokonca aj "trápnymi" situáciami, ktoré vám vyčarili úsmev na tvári.

Celá táto kniha nie je len o láske, ale zároveň o strachu, pochopení, viere v lepšie zajtrajšky, viere v lásku, plná tajomstiev, bolesti, sĺz, smiechu a zároveň priateľstva. Obyčajného priateľstva, ktoré je budované na neobyčajných veciach.

Zo smutnej zhasnutej hviezdy sa stala žiariaca večernica. (s. 295)


Placebo On je bojom lásky a nenávisti, sĺz a smiechu, pravdy a klamstiev. Autorka píše pútavo, stránky sa pretáčajú akoby samé a s každou novou stránkou prichádza s novou skladačkou, ktorú vy následne využijete na vybudovanie celého príbehu. Všetko do seba zapadá a autorka ukazuje, že láska sa rodí v každej chvíli.

Zároveň však poukazuje na silu žien, na ich vnútornú silu, ktorá ich vedie pokračovať ďalej, žiť, dýchať, nevzdávať sa, hoc aj keby ostali samé, aj tak stále mať úsmev na tvári a prijať to, čo život ponúka.

Celé toto dielko je nasiaknuté romantikou, smiechom, skúšaním nových vecí, komplikovanosťou vo vzťahoch a hlavne žitím a nie len prežívaním. Jednoduchý príbeh, ktorý v sebe skrýva viac ako sa na prvý pohľad zdá a ten, kto v ňom má nájsť tieto maličkosti, ich nájde.

"Zaslúžiš si všetko na svete a ani chvíľu o tom nepochybuj, prosím ťa,"... (s. 160)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke, ktorú môžete sledovať aj na jej Instagrame bajadolceautor.

1 komentár:

  1. Placebo je topka, tešte sa na celú trilógiu, kto ju nečítal na wattpade :) Baja Dolce má v autorskom svete veľkú perspektívu

    OdpovedaťOdstrániť