pondelok 8. apríla 2019

Nočný lov - Robert Bryndza (recenzia)

Nie je pripravená nechať ho odísť. A obávala sa toho dňa, keď už pripravená bude. (s. 90)


Ďalší skvelý prípad v podaní Eriky Fosterovej, šéfinšpektora.
Ako sme sa mohli dočítať už v prvej časti, Erika má svoje tajomstvá, ktoré autor nám zvýraznil a vysvetlil aj v tejto časti, čiže ak začnete touto knihou, nebude to žiaden problém.

V tejto časti sa opäť ocitáme v temnej atmosfére, medzi opismi násilia a vrážd. Bryndza vo svojich knihách nenecháva nič na náhodu a jeho postavy majú svoje črty, svoj charakter, ktorý sa nám autor snaží čo najlepšie priblížiť.


Človek musí často niekoho naštvať, aby sa dobral pravdy. (s. 341)


Ocitáme sa na mieste vraždy, kde obeť je vážený lekár, ktorého našla matka zviazaného, na hlave mal vreco, bol udusený a nahý. Spoločne s postavami sa dostávame do prípadu, vyšetrujeme, spoznávame rôzne charaktery, tajomstvá postáv a vytvárame si približnú predstavu a snažíme sa prísť na to, kto za to môže.

Následne sa však nájde ďalšia obeť, ktorá je zabitá približne rovnako a tak sa Erika spolu s kolegami stáva súčasť nebezpečnej hry sériového vraha, ktorý možno začne sledovať aj ju...

*

Ako som už spomínala vyššie, Bryndza vie vytvoriť veľmi reálne postavy, ktoré sú rôzne, majú rôzne charaktery, rôznu orientáciu a rôzne problémy. Každá z postáv má svoj údel vo svete, čím sa približujú reálnym postavám. Autor nenecháva nič nevypovedané a viackrát aj situácie objasňuje, čo nám čitateľom dáva veľký priestor v tom, ako môžeme knihy čítať. 

Štýl písania je veľmi dobrý, preklad hodnotiť nemôžem, ale v slovenskom texte sa nachádza dosť veľa chýb, ktoré trošku brzdia chod knihy, no zážitok z nej určite nezmenia.


Moja nenávisť zosilnela a premenila sa na niečo veľkolepé, čo budí obdiv. (s. 147)


Bryndza je jeden z autorov, ktorý nepíše "brutálne" scénky, ale dokáže vás zmiasť psychológiou postavy a všetkými vnútornými démonmi, ktoré do detailov opisuje. 

Musím priznať, že táto časť mi prišla od jednotky trošku slabšia, trošku predvídateľnejšia, i keď musím uznať, že mi autor viackrát vyrazil dych.

*

Nočný lov je kniha plná násilia, tajomstiev, vyrovnávania sa so skutočnosťou a hlavne minulosťou, hľadania pravdy a výkrikov o pomoc.

Sériový vrah je vykreslený podrobne, autor nám ponúka viaceré vysvetlenia jeho činov, čitateľa nenechá ani na chvíľku vydýchnuť.

Určite Nočný lov odporúčam každému, kto miluje trilery. Do deja sa dostanete veľmi rýchlo, autor aj napriek tomu, že dej rozpíše na viac ako 400 strán, si dokáže udržať vašu pozornosť a priniesť vám príbeh, za ktorým je vždy niečo viac.

Chýbalo jej, že sa nemá s kým porozprávať, že nemá nikoho, kto by ju priviedol na iné myšlienky. Má len štyri holé steny, ktoré na ňu padajú. (s. 256)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Grada. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára