piatok 5. apríla 2019

Patrick Melrose: Zlá správa - Edward St. Aubyn (recenzia)

Ako by s tým niekedy mohol prestať? Bola to láska. Bol to návrat domov. Bola to Itaka, koniec blúdenia po rozbúrených vodách. (s. 214)


Druhé pokračovanie obľúbenej románovej série o Patrickovi Melrosovi, ktorá sa stala predlohou pre úspešný seriál, sa dostalo ku mne a ja som z neho viac ako len nadšená.

Tentokrát sa dostávame o trošku rokov vpred  (prvá kniha sa odohrávala, keď bol Patrick malý), Patrick je už dospelý, mladý muž, závislý na drogách a odlieta do New Yorku pre popol svojho otca.
Ako každý človek závislý na drogách, hľadá v uliciach New Yorku potrebnú dávku a dostáva sa až na úplne dno, v stave šialenstva stojí na hrane priepasti, ktorú vytvorila minulosť a postupne nám odkrýva svoj život či myšlienky.

*

Autor opäť zas vytvoril veľmi čitateľnú knihu, ktorej stránky sa prevracajú akoby samé. Hlavnou postavou síce bol v obidvoch knihách Patrick, no v tomto druhom dieli už získava väčší priestor a čitateľ sa dokáže dostať do jeho hlavy, snažiť sa ho miestami pochopiť a spolu s ním sa dostáva do stavu šialenstva, ktoré autor napísal viac než realisticky.

"Nikdy nestrácam kontrolu," povedal, "iba skúšam jej hranice." (s. 95)


Zlá správa je výnimočná nielen v tom, že opäť sa dostávame do sveta britskej smotánky, ale aj do sveta, v ktorom "vládnu" drogy.
Patrickove vnútorné stavy a rozorvaná osobnosť je v tejto knihe opísaná do detailov, abstinenčné príznaky či príznaky po použití drog sú príliš reálne a miestami som mala pocit akoby som sa stotožnila s hlavnou postavou a cítila som všetku tú beznádej, šialenstvo a bolesť.

Čitateľ si teda veľmi rýchlo dokáže nájsť cestu k hlavnej postave, ktorej správanie je neľútostne opísané, cíti každý vpich do kože, beznádej a rozorvanosť postavy.

Bola to zlá správa? Skôr bude potrebovať všetku odvahu, aby sa neroztancoval na ulici, aby sa neusmieval príliš naširoko. (s. 10)


I keď sa táto kniha zaoberá vnútorným svetom postavy, autor si nájde pomedzi situácie priestor aj na vysvetlenie deja, na priebeh udalostí, ktoré sa stali pred pár rokmi, ako žil David, ako sa správal k svojmu synovi od udalosti, ktorá bola opísaná v prvej knihe, ako si hľadali k sebe cestu a ako skončil ich vzťah.

Zlá správa je plná drog, opisov, snobstva, ale zároveň aj spodiny. Autor vytvára svet, v ktorom nie je všetko len dobré, ale aj zlé. Ukazuje nám kontrastnosť postáv, priestoru a situácií. Necháva čitateľa v napätí, ako to celé skončí. Každou knihou vytvorí niečo originálne a vy ste potom zmätení, pretože vás čakajú ďalšie diely a neviete si predstaviť, čo autor vymyslí ďalej.

"Každý si nesieme svoj kríž."
"Áno? Ty si nesieš aký?"
"Teba," zasmiala sa Debbie. (s. 128-129)


Kniha sa číta rýchlo, aj napriek háklivej téme si získa vašu pozornosť, reálne opisy, smútok či vyslobodenie, komplikovaná povaha Patricka si získajú vaše srdce a vám neostáva nič iné, len čakať na ďalší diel.

>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Absynt. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára