utorok 23. apríla 2019

Všetky Larine vojny - Wojciech Jagielski (recenzia)

Ďalšia z "absyntoviek", ktorú zhltnete na posedenie.
Jagielski nás čitateľov už hneď na začiatku oboznamuje s históriou, ako postupne národy sa zbližovali, či vzďaľovali. Najskôr nám objasní to, čo sa stalo pred príbehom, ktorý nám neskôr vypovie, aby sme lepšie pochopili kontext a žitie jednotlivých národov, ktorí mali veľa spoločného, ale zároveň aj veľa odlišného.

Vojna neočarí nikoho, kto ju videl a prežil. Vábi len tých, ktorí nevedia, aká v skutočnosti je. (s. 129)


Ocitáme sa v McDonald´s. Hlavná postava tejto knihy, Lara, sedí a vypráva svoj životný osud. Matka dvoch detí. Matka, ktorá sa ich snažila chrániť pred vojnami, utiekla z mesta do údolia, kde vyrastala, aby ich chránila. Počas svojho života sa musela viackrát aklimatizovať a vžiť s prostredím. Keď bola vojna "za dverami", zobrala svoje dve deti do bezpečia. Avšak vojna ich aj tak dostihla...

Lara v McDonald´s hovorí svoj príbeh, od začiatku až po koniec. Ako žila, ako sa spoznala s mužom, ako dopadol ich vzťah, ako porodila dvoch krásnych chlapcov, ako sa ocitla zoči-voči vojne, ako jej chlapci odišli do Európy dúfajúc, že tam nájdu lepší život, ale taktiež rozpráva o tom, ako jej syn odišiel do Sýrie, ako sa radikálne zmenil, ako zmenil svoje zmýšľanie, a či sa jej podarilo ho presvedčiť, aby sa vrátil domov.

"Ani si nevšimneš, ako ti chlapcov preonačia na partizánov, na Arabov. Vezmú ti ich do sveta, na vojnu, a späť sa vrátia až vtedy, keď ich bude treba odprevadiť na onen svet. Až vtedy ich znovu uvidíš." (s. 94)


Lara je veľmi silná, milujúca žena, ochotná pre svoje deti urobiť čokoľvek. Počas svojho života zažila dve čečenské vojny, pred ktorými chcela ochrániť svoje dve deti, no taktiež bola svedkom vojny v Sýrii a toho, ako sa jej deti časom menili a hlavne radikalizovali.

Počas svojho života si prešla mnohým, no stále sa dokázala postaviť na nohy, i keď ju to všetko veľmi poznačilo.
Autor sem-tam vstupuje do deja a vybočuje z neho. Nenecháva hovoriť len Laru, ale ukazuje nám aj "jeho súčasnosť" - ten čas, keď sa stretol s Larou: ako sa správala, ako rozprávala, jej mimiku, reč. Tým pádom si čitateľ môže lepšie predstaviť to, ako Lara pôsobí na ľudí a nielen to, čo nám ona sama povie.

Každý môj čin ich mal od vojny odvrátiť, ale čokoľvek, čo som urobila, ich k nej priblížilo. (s. 130)


Autor v knihe rozoberá nielen príbeh tejto ženy, jej odvahu čeliť vojne, ale zároveň nám ponúka aj náhľad do rôznych národných problémoch, objasňuje nám históriu, náboženstvo a dáva náhľad do života aj iných ľudí.

Ústrednými postavami sú však Lara a jej synovia. Okolo nich sa točí celý príbeh, no autor ho viackrát dopĺňa a vytvára tým celok, ktorý je podložený aj faktami.

Dôležitú linku v diele tvorí cesta do Sýrie, keď Lara chce presvedčiť svojho syna, aby sa vrátil. Už predtým nám autor ukázal, ako sa názory jej synov menili postupne, s kým prichádzali do styku, ako vnímali svet. Jagielski nám taktiež postupne odkrýva zmysel náboženstiev, ale taktiež aj rozdielnosť veriacich. To, že sa delia na tých, ktorí si myslia, že smrť je vykúpením, a na tých, ktorí veria, pretože je to ich spása a poslanie.
Veľakrát sa ocitáme aj v problematike, keď niektorí tvrdia, že iní nie sú správni veriaci, pretože nevedia po arabsky a Korán sa nesmie prekladať, pretože je to svätokrádež.

To, čo ona považovala za dobrom, bolo pre neho stelesnením zla. To, čo ona vnímala ako biele, bolo pre neho čierne. Za víťazstvo označoval to, v čom ona videla porážku. (s. 188)


Postupne sa menia nielen názory na vieru či vojnu, ale zároveň aj to, ako sa správajú k matke, ako ju počúvajú a ako vnímajú ostatných ľudí a ich činy.

Táto kniha je teda plná lásky matky k svojim synom, náboženstva, vojen, Ruska, Čečenska či iných národov, minulosti, sĺz, prosieb, bolesti, zničenej krajiny, iného myslenia, beznádeje, zúfalstva, kriku a zároveň aj smrti.

Wojciech Jagielski vytvoril dielo, ktoré sa vás dotkne a vytvorí akési prázdne miesto vo vašej duši. Všetky udalosti či názory, či čokoľvek iné, vždy vysvetlí a vyhýba sa "hluchým miestam". Všetko v tejto knihe má svoje miesto a nič neostane skryté pre čitateľa.

Posledné slová na záver: silný príbeh, ktorý vás zasiahne na tých správnych miestach, snaží sa aby, čitateľ našiel cestu k Lare a jej príbeh ostal napomenutím, že niekde existuje žena, ktorá toho zažila až príliš...

"Je to tu strašné," zašepkala Lara s pohľadom upretým na krajinu za oknom.
"Čo to hovoríš? Ja som až tu pocítil, že žijem," ozval sa z predného sedadla Šámil.
"Skutočné peklo na zemi..." dodala, akoby ho nepočula.
"A ja sa chystám odtiaľto rovno do neba." (s. 169)


>Sima<

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Absynt. Knihu si zakúpite tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára