pondelok 26. augusta 2019

Múdremu neraď, silnému nedvíhaj - Svetlana Pahutka (recenzia)

Neviem, kde sa vo mne vzala sila kráčať ďalej životom bez Martina. Možno ten sľub, čo som mu dala. (s. 92)


Mária sa spolu so svojím synom sťahuje na vidiek. Toto nové prostredie by malo aj vyliečiť ranu, ktorú jej osud nadelil. Veľkú oporu hľadá v rodičoch, ktorí sú jej vždy nápomocní, keď potrebuje ich pomoc, či už so strážením jej malého synčeka, či finančnú. Na vnukove tretie narodeniny prichádzajú s nečakanou správou, ktorá zarazí obidve strany, no nakoniec to nebude až taký zlá nápad. Navyše aj Mária prichádza so sľubom, ktorý dala, a snaží sa ho naplniť. Na to však potrebuje pomoc nielen rodiny, ale aj ľudí, od ktorých by to ani len nečakala...

Počas celého príbehu sa viac-menej ocitáme v malebnej liptovskej dedinke Mažurke, ktorá je takou typickou dedinou, kde aj hory majú oči a uši.
Mária sa teda musí nielen aklimatizovať následnom zmeny prostredia, ale zároveň objavuje aj dedinské klebety, susedské vzťahy, robenie si napriek či dokonca zvláštne spôsoby obyvateľov.

Mária už od začiatku pôsobí ako silná žena, ktorá sa vyrovnáva vo svojom stratou, ale zároveň našla vôľu a silu žiť. Autorka nevsadila do jej života klišé v podobe dokonalého chlapa, vďaka ktorému zabudne na trápenie, a preto sa táto kniha a postava stáva omnoho príjemnejšia a zaujímavejšia.

Ďalšie postavy sú veľmi svojské, reálne opísané a dokonca autorka sa venuje aj psychologickej kresbe. Svoje postavy často vloží do rôznych komických situácii a tým nedáva priestor stereotypom, ale snaží sa vytvoriť z dediny a z obyvateľov veľmi živý obraz, v ktorom sa neustále niečo deje a nič nie je bez komplikácií.


Túžila som ďalej bojovať s časom o život - jeho, môj, náš. (s. 53)


Svetlana vykresľuje ľudí, ktorí prišli o milovanú osobu a zároveň aj ich vyrovnávanie sa s tragédiou, ľudí, ktorí ohovárajú, ľudí, ktorí majú strach, ľudí, ktorí vedia všetko o všetkom. Ponúka teda čitateľovi náhľad do rôznych charakterov dedinských ľudí, resp. do takej klasickej minulej formy dedinky, v ktorej každý vedel o každom a susedia si navzájom znepríjemňovali bývanie. I keď niekedy nevedomky...

Aj napriek tomu, že všetko vyzerá jasné, tak postavy sa počas deja menia a čitateľ viac sa dostáva do podstaty sporov, smútku, podnikania, zároveň aj do psychiky daných postáv a snaží sa nájsť v každom "to dobré".

Mária sa teda zoznamuje nielen so susedkou, ale zároveň aj s jej synom, pri ktorom sa jej stanú viaceré úsmevné situácie, taktiež hľadá oporu v dedinčanoch a nachádza nielen exotického majiteľa družstva Eveninga, ale aj veľa ochotných ľudí, ktorí jej pomôžu splniť podnikateľský sen.

Prevziať rolu otca a matky zároveň nebolo jednoduché. Porodiť dieťa bola malina oproti vážnosti a dôležitosti výchovy. Na koho sa obrátim, keď budem tápať? A na koho, do šľaka, zvalím chyby, ktoré napácham? Odpoveď bola jednoduchá. Som tu len ja a je načase sa s tým zmieriť. (s. 28)


Svetlana Pahutka vytvorila zaujímavé dielo, ktoré je písané priam až takým poetickým jazykom, bohatým na rôzne jazykové prostriedky, poetizmy, krásne a detailné opisy. Celé jej rozprávanie je podané s citom, nehou, dôvtipom a odvahou.

Múdremu neraď, silnému nedvíhaj je nevšedné dielo obohatené krásnymi ilustráciami, ktoré dodávajú knihe krásny efekt. Dielo zachytáva život a podnikateľské sny počas jedného roka, v ktorom sa udialo veľa zmien, Mária spoznala viaceré ľudské charaktery, zažila vtipné situácie, no vždy sa s dôvtipom a odvahou dokázala zo všetkého vymotať.
V knihe oceňujem nielen jej výstavbu, množstvo tajomstiev pre čitateľa, ktorému autorka necháva priestor na dotvorenie si svojej verzie príbehu, ale hlavne to, že nestavila na lacnú romantiku a venovala sa iným aspektom, ktoré dokážu vyliečiť zranenú dušu a vložiť do života kúsok šťastia a naplniť ho niečím príjemným, akousi formou spokojnosti a radosti v jednom.

Vo všetkom musí byť miera. (s. 227)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem Enribook. Knihu si zakúpite v každom dobrom kníhkupectve.

3 komentáre:

  1. Veľmi pekne ďakujem za krásne slová, zhodnotenie príbehu, charakterov, opis literárnej práce. Nie každý v knižočke nájde všetky prvky, ale snaha o ich zapracovanie bola... :). Ešte raz ďakujem a prajem veľa úspechov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Silná kniha, ktorá ma neraz dojala i pobavila.. Úplne som ju hltal, zároveň som ju chcel čítať čo najdlhšie... Ešte dlho po prečítaní som mal v sebe veľmi fajn pocit... Ďakujem...

    OdpovedaťOdstrániť