štvrtok 22. augusta 2019

Srdce pre Mirku - Simona Kutišová (recenzia)

Ani jeden tón neznel tak, ako by mal. Jednoducho tomu stále niečo chýbalo. Nemalo to šťavu. Náboj. Srdce. O to som prišla, a tak som ho nemohla vložiť do hry. (s. 38)


Mirka má tú najlepšiu mamu, akú si mohla predstaviť.
Dokáže ju vo všetkom pochopiť, miluje ju bezhraničnou láskou, je jej najlepšou kamarátkou.
No jedného dňa sa všetko zmení a Mirka o svoju mamu príde...

Mirka, ako nádejná huslistka, sa zrieka aj toho, čo miluje. Musí zvládnuť fungovať, musí žiť so svojou tetou a babkou, snažiť sa pochopiť aj ich pocity, no hlavne prežiť a dúfať v to, že raz bude opäť schopná hrať.

Spolu s ňou sa ocitáme v treťom ročníku na strednej škole. Postupne odkrývame jej myšlienky, vyrovnávanie sa so smútkom, ale hlavne s tým, že ju trápia výčitky, ako sa naposledy k svojej mame zachovala, no "prepáč" jej už nestihla povedať...

...vždy môžeme iného človeka niečím obohatiť a niečo nové mu priniesť, aj keď nám je nanič. (s. 88)


Vo svojom vnútri sa trápi. Jej teta ju nechápe, mení jej zaužívané prostredie a snaží sa jej mamu nahradiť. Mirka si však neuvedomuje, že každý sa vyrovnáva so svojím smútkom inak...

Navyše ju trápi aj jej postava či kamarátky, ktoré nie sú také férové, ako sa na prvý pohľad zdá. A jedna osudná noc, ktorú neskôr bude ľutovať. A bude mať vlastne čo?

Mirka je silná osobnosť, aj keď si to neuvedomuje. Stratila osobu, na ktorej jej záležalo najviac na svete, túžila hrať v orchestri, ale aj tento sen sa rozplynul v hmle. Myslí si, že jej život je už dávno odsúdený, no v tom stretne jeho.

Mirka začína opäť cítiť radosť a jej život sa mení. Je však táto láska odsúdená na nešťastie? Alebo prekonajú všetko spoločne?

Vždy mala pocit, že musí byť silnejšia ako život, ktorý s nadšením ľuďom podráža kolená. (s. 9)


Autorka vytvorila krásny príbeh Mirky, ktorá si nesie svoje trápenie, no na druhej strane sa snaží opäť nájsť zmysel v jej živote. Ocitá sa zoči-voči láske, ktorá ju celú pohltí a nachádza v nej to šťastie, ktoré sa jej na chvíľku vzdialilo.
Je mladá, musí sa vyrovnať so zlým obdobím, no i v tomto nie príliš priaznivom období nachádza šťastie v podobe lásky.

Spolu so svojím novým objavom sa vydáva počas leta do tábora pre deti, ktorý zmení nielen jej pohľad, ale zároveň si uvedomí niektoré veci a presvedčí sa, že láska naozaj lieči. Láska k deťom, láska k rodičom, láska k inému človeku...


Vkročil do môjho života v ten správny čas a dofarbil ho pestrými kriedami. (s. 92)


ON je dokonalý, no tiež má svoje tajomstvá, ktoré sa snaží skrývať, ale ako to býva, raz vyplávajú na povrch.
Spolu prežijú istý čas, počas ktorého hľadajú stále cestu k sebe, no nie všetci im prajú. Mirku to k NEMU neuveriteľne ťahá, no zároveň aj jeho k nej. No život nejde podľa plánov...

V knihe nájdete lásku, odvahu, smiech, priateľstvo, smútok, stratu, faloš, využívanie iných, strach, ľútosť, pochopenie. Autorka akoby v každej udalosti sa snažila nájsť niečo pozitívne a tým svojim čitateľom ukázala, že nič nie je také zlé, aby sme nevedeli z toho akosi "vykorčuľovať".

Hlavná postava sa vyrovná s tým, že nie všetci, ktorí sa tvária ako kamaráti, nimi aj naozaj sú.
Že niekto trpí rovnako ako ona. Ak nie viac...
Že sú ľudia, ktorí nemali dostatok lásky zo strany rodičov ako ona, že ich matka ich neľúbi a ona nakoniec mala to šťastie, že zažila lásku od matky, ktorá ju milovala a ktorá by pre ňu urobila čokoľvek.

Nemusíme vždy zvládať všetky situácie dokonale. Prídu také, ktoré nás položia na kolená. Budú nás dlho tlačiť k zemi a nedovolia nám vstať. Ale dôležité je nevzdať sa. (s. 221)


Srdce pre Mirku je kniha, ktorá má v sebe veľké posolstvo, ktoré svojim čitateľom prinesie presne to, čo očakávajú. Vyrovnávanie sa so smútkom a nájdenie zmyslu života, pretože svet sa neustále točí a my musíme hrať jeho hru.

Na záver len zhrniem, že táto kniha je presne taká, aká by mala byť young adult kniha. Poučná, silná, svieža a pútavá. Autorka zobrazí v tejto knihe aj tie menej príjemné situácie, no my sme tu na to, aby sme sa naučili opäť nájsť šťastie, pretože to je naším poslaním a tým, čo napĺňa náš život radosťou.

Niektorí ľudia by nemali odchádzať a opúšťať nás. Niektorí by tu s nami mali žiť večne. (s. 174)


>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme samotnej autorke. Môžete ju nájsť aj na jej instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára