sobota 13. februára 2021

Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí - Eric de Kermel (recenzia)


Pri pohľade na obálku knihy Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí sa vo vás ozve akýsi pokoj, pokora a niečo silne ľúbezné, čo vás natoľko očarí, že sa budete musieť do nej začítať a zistiť, čo v sebe táto krásna jednoduchosť skrýva.

Veľmi jemný, ale zároveň pestrý jazykový štýl si získa každú romantickú dušu. Prípadne ju v čitateľoch objaví samotná kniha. A zrejme k vám príde v tom období, keď ju budete potrebovať najviac. Ako publikácie, ktoré sú v nej spomenuté - tie tiež prišli k ľuďom v tom správnom čase a zmenili im život či pohľad na život. 

Je dôležité vedieť dávať, jednoducho dávať, stále dávať. Bez toho, aby sme za to očakávali vďačnosť. Iba tak, z lásky. (s. 181)

Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí má hlavnú rozprávačku Natáliu, ktorá má dve dospelé deti a skvelého muža Nathana. Rozhodnú sa v živote urobiť veľký krok, a tak sa presťahujú do pôvabného mestečka Uzes na juhu Francúzska, kde neskôr Natália kúpi malé kníhkupectvo, ktoré ju naprosto očarí. 

Popri myšlienkach a spomienkach hlavnej predstaviteľky Natálie, ktorá si hľadá cestu k svojej dcére, s ktorou si akosi prestala rozumieť, sa rozvíjajú viaceré príbehy ľudí, ktorých Natália objavila v kníhkupectve či v meste. Vďaka svojej láskavosti, záujmu, empatii a pozitivizmu si získa nejedno knihomoľské srdce (dokonca i začínajúceho knihomoľa). 

Spolu s hlavnou postavou sa čitateľa ocitá vo svete kníh, uvedomuje si ich jedinečnosť, krásu, poslanie. Všetko akoby začalo naňho dýchať a on s láskou prijíma všetky krásne vybrané slová, ktoré vnesú do jeho života svetlo.

Ocitá sa v príbehu Cloé, ktorá má problematický vzťah s rodičmi a jedno malé tajomstvo, či spoznáva cestovateľa Filipa, slepého legionára Tarika, poštára Arthura, ktorý sníva o živote herca, ale pritom sa snaží pomáhať svojej matke, ale zároveň sa ponúka aj príbeh Jacquesa, Leily, Bastiena, sestry Veroniky či Solange. 

Dnes viem, že tých, ktorých milujeme, robíme nesmrteľnými a že naozajstnú smrť môže spôsobiť len zabudnutie. (s. 82)

Natália spolu s týmito novými zaujímavými ľuďmi nadväzuje priateľstvo a prostredníctvom kníh a svojho charakteru sa ich snaží nasmerovať a pomôcť im. Odkrýva ich tajomstvá či túžby, ale zároveň objavuje aj tie svoje. 

Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí je veľmi jemný príbeh, ktorý si čitateľ musí užívať, pretože je krásne napísaný a v sebe skrýva veľa krásy, ktorú postupne odhalí. Láska (rodičia, súrodenci, milenci), nepochopenie, smrť, strach, odvaha, chuť žiť, nádej, nájdenie nových príležitostí, otváranie vlastných sŕdc, vlastného vnútra či bytia, pochopenie a prijatie života, či skôr jeho pretvorenia na čo najdokonalejšiu verziu. Prijať všetko to zlé aj dobré, čo sa deje, poučiť sa z toho, vstať na vlastné nohy a smelo vykročiť do života, do plnenia svojich snov či prianí. 

Počas jednotlivých príbehov sa aj hlavná postava mení, objavuje a získava cenné rady do budúcnosti. Snaží sa nájsť cestu ku každému, prostredníctvom kníh doviesť každého do stavu vlastného uvedomovania si svojej originality a krásy. 

"...nežnosť je tým drobným kľúčikom k šťastiu všedného dňa. Keď mi prejdeš rukou po vlasoch alebo keď sa pri chôdzi chytíme za ruku, sú to jednoduché gestá, ktoré osladia život." (s. 167)

Pre mňa jedno z najjemnejších diel, ktoré obsahuje klasické klišé veci, ktoré ponúka život, ale zároveň sú pohladením po duši, ktorá si nevie bez nich predstaviť žiť. A v každom slove prítomná láska, krása a nádej, ktorá nám pomáha kráčať ďalej. A táto krása a láska prítomná nielen v živote a v osobách, ktoré nám ho skrášľujú a pomáhajú nám nájsť cestu, ale zároveň aj v knihách, ktoré nám pomôžu nájsť správnu cestu, ak nie sme ochotní počúvať rady blízkych ľudí, alebo nie sme schopní prijať pravdu takú, aká je. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára