utorok 9. februára 2021

Pán Marple a jeho detektívka partička - Sven Gerhardt (recenzia)


Pán Marple nie je len taký hocijaký škrečok. Nielenže má meno po slečne Marplovej, obľúbenej hrdinke detektívnych príbehov, ale dokonca rozumie aj reči ľudí a dokáže s nimi komunikovať - prikyvovaním alebo krútením hlavy.

Theo mu číta svoje obľúbené detektívky a pán Marple veľmi túži urobiť nejaký veľký čin, ktorý dokáže, že je skvelým detektívom. Jedného dňa sa tento jeho sen splní a spolu s Theom a Elsou začnú pátrať po záhade zmiznutých zvieratiek. A to hlavne po nezvestnom jazvečíkovi Brunovi a zaujímavej dáme a jej dcére, ktoré sa chovajú značne podozrivo.
Elsa je úplným protikladom Thea a odvážne sa vrhá do dobrodružstva, ktoré so sebou nesie neraz aj pár zauzlení.

Pán Marple a jeho detektívna partička je naozaj dobrodružná a zaujímavá kniha, ktorá si určite nájde svojich čitateľov. I keď nie som cieľová skupina, jej čítanie som si užívala. Má presne to, čo sa od nej očakáva - napätie, dobrodružstvo, vzbudzuje záujem, kontrastné postavy, ktoré sa spoja, taktiež skvelým doplnkom sú aj ilustrácie.

Vo väčšine takýchto prípadov ide o zobrazenie deja a priestor na nejakú hlbšiu psychológiu postáv tu nie je, ani ho nemožno očakávať, pretože by bol prebytočný a mätúci. 
Dej sa sústreďuje na zobrazenie života Thea, ktorý trávi čas s detektívnymi príbehmi a užíva si ich čítanie. Do jeho života sa však votrie nová susedka, s ktorou založia Centrálu pre zvieracie záležitosti. Spolu s ňou sa zakríknutý Theo vydáva nielen do istého detektívneho dobrodružstva, ale zároveň prekonáva aj sám seba a svoj strach. 

Následne sa dej sústredí na hľadanie strateného psíka a spoznávanie nových kamarátov, ktorých možno najskôr berieme ako nepriateľov, ale postupne, keď ich spoznáme lepšie, tak sa vytvorí medzi nami silné puto. A to je jedným z cieľov tejto publikácie, z ktorej si deti môžu odviesť viac ako len napínavý príbeh za pravdou. Ide v nej aj o budovanie kamarátstiev, ochotu pomôcť, prekonávať svoj strach, premýšľať nad svojimi činmi, neodsudzovať človeka hneď na začiatku a rešpektovať každého, kto sa nám pritrafí do cesty.

Text je navyše rozdelený do dvoch línii - klasická, v ktorej sa vyvíja daný dej, a tá, ktorá pozostáva z denníkových záznamov pána Marpla, v ktorých sa čitateľom prihovára a opisuje nielen svoje bežné dni, ale aj chuť byť najlepším detektívom.

Knihu by som odporúčala nielen deťom, ale aj dospelým, ktorí majú radi detské príbehy, ktoré sú nevšedné, zaujímavé, občas akoby pritiahnuté za vlasy, ale veľmi dobre vplývajúce na čitateľské chute a ideálne na oddych. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu si kúpite aj na ich stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára