nedeľa 21. marca 2021

Kaviareň v Kodani - Julie Caplinová (recenzia)


Ak hľadáte kaviareň, v ktorej vonia káva, horúca čokoláda, v priestore sa znáša vôňa koláčov či obložených chlebíčkov, atmosféra evokuje pohodu a lásku, tak táto kniha je pre vás stvorená.

Mladá a ambiciózna Katie nikdy nemala ustlané na ružiach - zomrela jej matka a ona sa cíti zaviazaná pomáhať otcovi a bratom, ktorým sa táto situácia vymkla spod kontroly. Navyše sa snaží vybudovať si úspešnú kariéru a získať povýšenie. Stačilo si nešťastne vybrať priateľa a jej sny sa začali rúcať. Namiesto nej povýšili jej priateľa, ktorý jej ukradol nápad. 

Katinou poslednou nádejou na povýšenie sa stáva zvláštna a rýchla zákazka, počas ktorej musí vycestovať s novinármi do Kodane a získať si klienta svojou stratégiou. Táto cesta prinesie veľa sĺz, pádov, nezastaviteľných novinárov a nepriaznivé okolnosti, ktoré začnú komplikovať celú cestu. Napriek tomu sa v tomto meste a v ešte útulnejšej kaviarni zrodí láska, porozumenie a pochopenie, jednota a plnenie snov.

Čítať túto publikáciu je zážitok. A to aj na chuťové poháriky - od koláčov, cez obložené chlebíčky či rôzne špeciality, ktoré dodávajú deju istú dynamiku a typickú atmosféru, dýchajúcu na čitateľa z každej stránky.

Kniha nie je len hľadaním lásky, ale zároveň poukazuje na to, že si človek má dávať pozor na to, čo pred kým povie a že si má overovať fakty skôr, ako odsúdi niekoho za čin, ktorý možno ani len nespáchal. 

Cesta k šťastiu je niekedy tŕnistá, ale je potrebné hľadať a vnímať maličkosti, ktoré tvoria veľkú časť našich životov, uvedomiť si, že nie sme zodpovední za šťastie niekoho iného a nemáme cítiť žiadnu potrebu, aby sme urobili iných ľudí šťastnými, keď nevieme byť šťastní sami od seba. Kaviareň v Kodani je plná tajomnosti, radosti zo života, uvedomovania si toho, čo je najdôležitejšie, teda hľadania cesty k dokonalému šťastiu. Je okorenená správnymi prísadami, aby vyčarila úsmev na tvári a aby aj čitatelia prostredníctvom opisov a jednotlivých kapitol sa vydali na úžasný výlet, plný turistických atrakcií, nepríjemností, prekonávania svojich strachov, uvedomovania si toho, čo je v živote dôležité, pozeranie na krásu maličkostí a prežitie typického hygge, ktoré nám má pomôcť nájsť svoje pravé ja a uvedomiť si, či život, ktorý žijeme, je naozaj taký, aký chceme, aby bol.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme grada.sk Knihu kúpite aj na ich stránke.

2 komentáre:

  1. Takéto kávové knihy mám rada :)
    Zachytila som toto a ešte ďalšie 2 knihy z tejto akoby série a zaujali ma.
    Ale najviac o káve a o koláčikoch :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a tie opisy jedla sú také, že mňam :D naozaj taká príjemná oddychovka :)*

      Odstrániť