piatok 19. marca 2021

Všetko, čo nechcem - Eva Hrašková (recenzia)


Asi každá žena, ktorá číta ženské romány od slovenských autoriek vie, čo od nich očakávať. A presne jeden taký román je aj Všetko, čo nechcem.

Ide o príbeh dvoch kamarátok - Niny a Liany, kým jedna má násilného priateľa, s ktorým neplánovane otehotnie, tak druhá má síce milujúceho muža, ale deti mať nemôže.

Liana sa tvári, že je nad vecou, až kým nepríde jej muž s uleteným nápadom, že si nájdu ženu, ktorá im vytúžené dieťatko vynosí. Nič však nie je také jednoduché a vzťahy týchto dvoch kamarátok sa otrasú v základoch a objavia v sebe také vlastnosti, ktoré ani netušili, že ich majú.

Spolu s ich príbehmi sa paralelne rozvíjajú charaktery a životné osudy aj iných postáv, ktoré sú sprevádzané neraz neverou, smútkom, násilím, neočakávanými situáciami, vydieraním, ale aj láskou, a to nielen materskou, radosťou a silných okamihov.

Dej je napísaný z dvoch pohľadov, kapitoly sú krátke, čím sa teda celý dej stáva viac dynamickým a čítanie väčším dobrodružstvom.

Ak máte rady knihy od S. Roškovej či H. Repovej, tak táto kniha je na podobný spôsob napísaná - má dve silné hrdinky, ktoré nachádzajú v sebe útechu a hlavne pochopenie, rozvíja neľahké životné osudy, keď človek príde o niekoho veľmi blízkeho, ale aj problematiku bývania či vytvárania ľudských vzťahov.

To, kam až je človek ochotný zájsť, aby dosiahol rodinné šťastie, vytúžené dieťa či teplo domova, sa dočítate v tejto knihe. Zároveň sa rozvíja aj téma náhradnej matky, postupné vyrovnávanie sa so všetkým, čo život prináša, prijať veci také, aké sú, naučiť sa odpúšťať a milovať bez žiadnych "ale".

Ako pri každom správnom silnom ženskom románe si poplačete, budete sa usmievať a veriť v šťastný koniec. Niekedy to chce jednoducho čas, pochopiť konanie iných ľudí, odpustiť im, nájsť k nim cestu a poučiť sa z vlastných chýb. Niekedy sa jednoducho musíme od niekoho vzdialiť, aby sme si dokázali vážiť jeho prítomnosť. A niekedy bude možno neskoro... Ale zmierenie tak či tak príde... Aspoň v to treba dúfať.

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujeme Albatros Media. Knihu kúpite aj na ich stránke.

2 komentáre:

  1. takéto reálne témy sú skvelé, veľmi sa mi páči, keď ma donútia rozmýšľať nad silnou témou a keď sa neboja aj tabu vecí :)
    kniha vyzerá dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ozaj je skvelá, pre ženy, ktoré majú rady slovenské romány, tak je určite tá pravá, ktorá si získa pozornosť :)* a navyše to, že si čitateľka obľúbi hlavné hrdinky, je skvelý bonus :)*

      Odstrániť