pondelok 17. mája 2021

Začiatok a koniec : Dana Stankovičová (recenzia)


Začiatok a koniec
je ľúbostná kniha, ktorá zachytáva životný príbeh Amandy s rodinou, ktorí odišli do cudzej krajiny, aby v nej našli lepšie podmienky pre život. Z príbehu jednej rodiny sa však stane príbeh jednej ubolenej ženy, ktorá prišla o to najcennejšie. Ako útecha jej ostáva iba kamarátka, ktorej sa môže so všetkým zdôveriť a preplakať s ňou tvoje slabé chvíľky.

Keď si už Amanda myslí, že ju nič dobré nečaká, do života sa jej votrie tajomný muž, ktorý v nej vidí bohyňu. Vďaka nemu pochopí, že nikdy nie je neskoro začať odznova, hoci sa mohlo zdať, že už sa ocitla na samom konci.

Táto maličká a tenká kniha je plná lásky, a to naozaj nepreháňam. Všetky sladké slová, ktoré vám napadnú, sa v nej vyskytnú. Kniha doslova touto láskou dýcha. Zároveň jej nechýba aj isté tajomno, odopieranie si šťastia, prvky náboženstva, osud a náhoda, ktoré tvoria cestu pre hlavných protagonistov.

Ide o veľmi jemnú knihu, ktorá v sebe skrýva veľa bolesti, ale aj odvahy a toho, že láska kvitne v každom veku, dokonca sa čoraz viac môže znásobiť.

Ak nemusíte čítať romány s tínedžermi či postavami, ktoré sú okolo 20 až 30 rokov, nevadia vám úsmevné chvíle, ktoré sú neraz sprevádzané hanblivosťou, odopieraním si šťastia, ale zároveň akousi detskou nerozvážnosťou a naivitou, ktoré nie sú cudzie ani párom v zrelšom veku, tak Začiatok a koniec je knihou presne pre vás.

Neponúka príliš dlhé romantické pasáže zamilovanosti, ani veľa dialógov, skôr jemnosť lásky, ktorá je postavená na osude či náhode, ktoré zvedú hlavných hrdinov dokopy. Všetko so všetkým spolu hrá, kniha sa číta rýchlo aj napriek veľkému množstvu zamilovaných, môžeme povedať, citátov. Čitateľ, respektíve skôr čitateľka, očakáva s napätím, ako sa bude dej ďalej vyvíjať. Síce nejde o veľmi zložitú kompozíciu, autorka sa zamerala iba na jeden motív a ten do hĺbky rozvinula, pritom priblížila aj minulosť protagonistov, aby sa čitateľ/ka lepšie orientoval/a.

Síce postavy nie sú bližšie charakterizované, nemáme, ako čitatelia, možnosť nahliadnuť do ich vnútra či priblížiť sa k nim, napriek tomu si dokážeme s nimi vytvoriť vzťah a po prečítaní budeme na nich s radosťou spomínať, pretože tá jemnosť a cit nás naplno omámia a skvelo sa s našimi zmyslami pohrajú. 

>Sima<

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem Enribook.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára