pondelok 23. októbra 2017

Čo sa stalo Mare Dyerovej? - Recenzia

Anotácia: Mara Dyerová si myslí, že jej život už nemôže byť zvláštnejší. Jedného dňa sa zobudí v nemocnici a jej priatelia Claire, Rachel i Jude sú mŕtvi. Zavalila ich stará budova a Mara ako jediná prežila. Nič si však nepamätá.
Mara neverí, že s nehodou nemá nič spoločné. Má pravdu.
Nemyslí si, že po tom všetkom, čo zažila, sa dokáže ešte niekedy zamilovať. Mýli sa.
A keď má pocit, že sa život vracia do normálnych koľají, začínajú sa jej zjavovať...
Rachel
Claire
Jude.

***
Toto je presne ten typ knihy, ktorá má neskutočne veľa chýb, ale proste budete ju milovať!

Asi začnem tým, že som asi jediná, ktorej preklad prišiel úplne príšerný. Celkovo sa mi dosť nepáči, keď sa v knihách vyskytujú slangové slová (ak nie sú súčasťou priamej reči, samozrejme), vymyslené, respektíve, ako sa hovorí, príležitostné slová. Pôsobí to na mňa dosť rušivo a vytvára to taký mierny chaos. Čiže hlavne pre túto slovnú zásobu, pre takú detinskosť hlavnej hrdinky, sa mi kniha zo začiatku nepáčila. Toto všetko zo mňa opadlo po asi dvadsiatich stranách a ja som začala, doslova!, hltať slovo za slovom, situáciu za situáciou. Táto kniha je úžasná v tom, že autorka nám nepridáva nejaké hlúpe, zbytočné pasáže, ktoré by spomalili dej. Rovno, súmerne nás vedie dejom, vždy s dávkou napätia a dosť často aj sarkazmu. A keďže ja milujem humor a sarkazmus v knihách, tak toto bolo také "pohľadanie po duši." 

Miestami som mala však pocit, že autorka zmiešala trošku viac príbehov, dejov do seba. Dej sa točil hlavne okolo Mary, ale potom zrazu to prešlo aj na jej brata a celkovo bolo dosť veľké, nesúvislé "prázdno" medzi kapitoly. Ak ste ma nepochopili, tak, stručne povedané, skočila z jednej akcie do druhej akcie a urobila z toho hubovú polievku, v ktorej ste sa snažili nájsť huby. 

Ďalšou negatívnou vlastnosťou bolo celkové to prezentovanie knihy, postáv, deju. Autorka využila snáď všetky myšlienky, ktoré jej prišli na rozum, spojila ich do jednej knihy a utvorila maďarský guláš. (O chvíľku vám budú aj slinky tiecť, keď tu stále spomínam jedlo, ale lepšie sa to vyjadriť nedá.)

Keď sme však pri tom jedle, tak môžem použiť tú myšlienku. Celú túto knihu možno prirovnať k nejakej zmesi jedla, ktorá sa dá skombinovať viacerými jedlami, ale celkový ten efekt, keď okúsite túto knihu, tak proste si poviete, že sa vám to páči! Niečo na tej knihe je. Niečo, čo vás očarí, pripúta a vy máte chuť čítať a čítať. 

Postavy boli veľmi dobré vykreslené. Na začiatku mi vadilo trochu, že autorka využila klasického bad boya, ktorý sa zamiluje do normálneho dievčaťa. Je to už tak strašne obohraná platňa, že som musela prevracať oči. Ale nakoniec si ho aj tak zamilujeme, takže: Čo tu riešim ?
Mara je tiež svojská, taká nenápadná hrdinka, sarkastická!, a v niektorých momentoch vidieť, že je to dosť "páli." Koná impulzívne, snaží sa, aby bolo všetko v poriadku a aby bola šťastná. Nie je takou tou tuctovou dievčenskou postavou, ale určitý charakter jej postava má. 
Daniel bol jej brat a musím povedať, že autorka veľmi dobre vystihla súrodeneckú lásku. Taktiež aj rodičovskú, pretože aj napriek všetkému, bolo vidieť, že sa jej matka a otec o ňu zaujímajú, chcú jej pomôcť, boja sa o ňu. Rovnako to vidíme aj pri jej bratoch. Daniel bol však častejšie spomínaný a bol to ten klasický prípad staršieho brata, ktorý "kryje" svoju mladšiu sestru.
Čiže môžeme povedať, že autorka vytvorila klasické postavy. Odvážna Mara, neodolateľný lámač dievčenských sŕdc Noah, starostliví rodičia, dokonalý brat, ktorý si vždy zastane svoju sestru, druhý brat, ktorý sa o ňu bojí a chce aby všetko bolo dobré, trápne deti v škole, ktoré nemajú čo iné riešiť, len kto, s kým, kde, ako, prečo. 

Napriek týmto postavám, táto kniha si ma získala. Má veľké nedostatky, či už ide o postavy, alebo prekopírovanie niektorých situácií, charakterov, či skákanie z jednej udalosti na druhú, ale niečím si vás získa. Číta sa perfektne, rýchlo, autorka vás drží v napätí, netrpezlivo očakávate, čo sa stane najbližšie. Zúfalo sa snažíte pochopiť ten prechod z jednej udalosti na druhú. Snažíte sa pochopiť, prečo Mara vidí svojich mŕtvych priateľov a podobne. 

Summa summarum, skvelá kniha, ktorá je súčasťou trilógie. (Tretia časť, samozrejme, nie je a ani nebude v slovenčine). Ak váhate, neváhajte! Oddychová, nenáročná, napínavá kniha, ktorá si získa vaše sympatie rovnako ako tie moje. 

>Sima<

Za knihu by som chcela poďakovať kníhkupectvu KnihyPreKaždého. Knihu si môžete zakúpiť tu.

4 komentáre:

  1. Ja mám prvé dva diely doma (nielen kvôli obálkam). To hej, príbeh mal svoje muchy, ale istým spôsobom ma očaril a je veľká škoda, že záverečný diel u nás nevyšiel. Zaujíma ma ukončenie trilógie, ale akosi som sa k poslednej časti ešte stále nedokopala. Možno raz. :D No mám dojem, že by som si znovu musela prečítať jednotku a dvojku, lebo veľa si už toho nepamätám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčili knihy z trilógie Záhrada večnosti, ak sa to tak volá, už si to nepamätám, čítala som to už dávno. A ešte stále som sa nedostala k tretiemu dielu, pretože nevyšiel a stále nie je naň čas. :D (Už by som asi ani nevedela, o čom to všetko je. :/) Je to dosť škoda, že knihy, ktoré ozaj majú niečo do seba, sa nedočkajú pokračovania. Ale teším sa na druhé pokračovanie Mary. Snáď bude ešte lepšie. :)

      Odstrániť
    2. Lepšie, neviem, ale rozhodne je zaujímavé. :D
      Záhradu večnosti som nečítala, ale mám doma prvý diel už dlhšie. No akosi ma to nelákalo čítať, keď som zistila, že to nedoprekladali. Okrem toho som čítala aj nejaké recenzie, kde sa písalo, že autorka tam mala nejaké nelogické chyby ohľadom toho, ktoré časti Zeme boli zaplavené? Či také niečo. Nie som si istá, bolo to dávno, čo som to niekde čítala.

      Odstrániť
    3. To ti ozaj neviem povedať, lebo ja už ozaj netuším, o čom tá séria je :D To už bolo tak strašne dávno, že ani neviem, či by sa mi ešte páčila, ak by som ju čítala nanovo. :)

      Odstrániť