streda 18. augusta 2021

Matematika pre život - Kit Yates // recenzia

Možno nie sme matematicky založené ľudia. Nepracujeme v bankách, neriadime výočtové centrá a nevenujeme sa štatistike. Matematika je aj napriek tomu našou každodennou súčasťou. aké by to bolo nevedieť si spočítať koľko zemiakov treba kúpiť na uvarenia rodinnej večere? Aké by to bolo nevedieť si skontrolovať výdavok v obchode? Aké by to bolo, keby sme si nevedeli zrátať, koľko nám ešte chýba do prázdnin? Nemusíme byť inžinieri v odbore aplikovanej matematiky, aby sa nás týkala. Je všade okolo nás a Matematika pre život nám ukazuje jej hravú podobu pri každodenných činnostaich.

Knižka už na prvý pohľad ponúka jednoducho pochopiteľnú matematiku pre každého bez rozdielu. Aj napriek jej štíhlemu výzoru sa však cez ňu prelúskava pomalšie, akoby ste si spočiatku mysleli. Autor používa ťažký a zdĺhavejší opis, ale viem si predstaviť, že jeho dôvodom bolo, že nás nechcel o nič pripraviť.

Autor sa rozhodol pre jednoduchý štýl vysvetľovania, aj keď občas načrel do odborných výrazov, nebojí sa ich hneď aj vysvetliť. Pomocou desiatok príkladov sa nám snaťí dokázať, aká dôležitá je matematika pre náš život a aký by bol život bez z nej smutný a zložitý. Rozhodol sa pre jednoduchá matematické operácie, ktoré vysvetľuje na základe mnohých príkladov, ktoré nie sú vždy jednoducho pochopiteľné a viditeľné. Knižka si vyžaduje koncentráciu a plnú pozornosť.

Aj keď svojim štýlom písania a vysvetľovania dosť pripomína vysokoškolského profesora na prednáškach, a tak sa opiera o fakty a o príklady, aby si získal našu dôveru. Mne osobne by takých príkladov stačilo aj menej, ale dokážem oceniť autorovu kreativitu a jeho námahu, ktorú vložil do zoskladania jeho argumentov, ktoré mohol oprieť o také množstvo reálnych príbehov. Fakty je však možné jednoducho si overiť, autor nezavádza a nehrá na city.


Vďaka jeho zisteniam a jednoduchému opisu, ma prinútil zamyslieť sa nad dôležitosťou tohoto odboru. Áno, viem si spočítať, koľko vajíčok potrebujem do koláča z troch dávok cesta, ale nič viac som nikdy nepotrebovala. Sú t naše typické otázky v škole: ,,A na čo nám to bude?,, "Kde to využijeme v reálnom živote mimo školy?". Autor sa k svojmu poslaniu postavil vierohodne a zodpovedne a pre čitateľov si pripravil desiatky dôvodov, prečo je tak úžasné používať matematiku aj mimo školy. Či už pre uspokojenie zvedavých tázok vašich detí, alebo pre upokojenie vlastnej zvedavosti.

Autor sa postavil k problematike hravo a veselo predkladá jeho rnávrhy riešenia. Chce ľuďom svojim obsiahlym textom ukázať, že nemusia čakať v najpomalšom rade, že stačí popremýšľať. Neponúka vzorce, ani tabuľky, ktoré je nutné si zapamätať. Ponúka nám len iný pohľad na svet. Jeho poslaním je nučiť ľudú jednoduchým princípom matematiky, ktorí nezostali v len v školských laviciach.

Táto knižka zabŕda do všetkých sfér, od domácich činností, cez cestu do práce až po marketing a mediálne rozšírené sociálne hry. Dovolím si tvrdiť, že každý si v knižke môže prísť na svoje a každímu sa nový uhol pohľadu zíde. Ja som bola prekvapená, koľko jednoduchých procesov treba v hlave spustiť, aby som dosiahla krásnych a príjemných zmien. Netvrdím, že vám knižka prestavia vaše múry a obráti váš svet hore nohami, to nie! Ale skrášli váš spôsob pozerania sa na svet.

Za knižočku a šikovné čítanie ďakujeme AlbatrosMedia. Knižočku si môžete objednať tu ;)

- Veronika - 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára